Honvéd: Ha félnék, akkor nem lennék itt – Dean Klafuric

Vágólapra másolva!
2022.10.28. 08:58
null
Elégedett játékosai hozzáállásával a Honvéd új edzője (Fotó: Szabó Miklós)
A Budapest Honvéd hétfőn jelentette be, hogy Thomas Courts helyett Dean Klafuric irányítja a csapatot: a horvát szakember csütörtökön nemcsak edzést. „sajtónapot” is tartott, és beszélt tiszteletről, tehetségről és a remélt előrelépésről.

– Feltűnt, hogy az első kispesti edzéséről készült fotókon mindenki mosolyog: vajon csupán a fényképész kedvéért?
– Remélem, nem – indította a Nemzeti Sportnak és az MTI-nek adott interjúját Dean Klafuric. – Szerintem az a legfontosabb a futballban, hogy élvezzük. Előfordulhat olyan szituáció, amikor fel kell emelnünk a hangunkat, de egy másodpercig sem feledkezhetünk meg arról, hogy a labdarúgás voltaképpen a szenvedélyünk. Az enyém, a játékosoké, a szurkolóké, az újságíróké – mindnyájunké. Én legalábbis ebben hiszek.

– Miben hisz még?
– A csapatban. S nemcsak abban a tizenegy futballistában, aki a pályán tartózkodik, hanem mindenkiben, aki a klubhoz, jelen esetben a Honvédhoz kötődik. Tudni kell rólam, olyan edző vagyok, aki maximálisan tiszteli a játékosokat, a keret összes tagja egyformán fontos nekem. Ugyanakkor a labdarúgóknak tisztában kell lenniük azzal – és ezt az első öltözői beszédemben is kiemeltem –, hogy egyedül nem tudnak érvényesülni, ha sikeresek akarnak lenni, egymásra vannak utalva.

– Ezek után talán már kérdezni sem kell az edzői hitvallásáról.
– Azon felül, hogy a takarítóktól kezdve a játékosokon át a vezetőkig egy csapatot kell alkotnunk, az vezérel, hogy támadófocit játsszon a Honvéd. Birtokoljuk minél többet a labdát, és közben legyünk annyira hatékonyak, amennyire csak lehetséges. Ennek alapja a fegyelmezettség, no meg az, hogy hátul stabilak legyünk, mert jó védekezés nélkül nincs jó támadójáték.

Régi ismerősökkel találkozott az új edző
Noha korábban arról lehetett hallani, hogy Thomas Courts mellett többen is távoznak a stábból, végül csak az egyik másodedző, Ramon Tribulietx követte. A vezetőség „egy az egyben” pótolta a skót és a spanyol szakembert, Dean Klafuriccsal csupán honfitársa, Damir Milanovic érkezett. Az ötvenéves horvát vezetőedző beilleszkedését könnyítheti, hogy többeknek nem kellett bemutatkoznia, Herdi Prenga és Luka Capan a Dinamo Zagreb akadémiáján volt a játékosa, a súlyos sérülésből lábadozó Nagy Dominikkal a Legia Warszawában dolgozott együtt, és – mint azt elmondta – szintén a lengyelországi időszakából ismeri Nikola Mitrovicsot, aki az idő tájt a Wisla Krakówot erősítette.

– A beszélgetésünket követően tartja harmadik kispesti edzését. Milyenek az első benyomásai?
– Elégedett vagyok a labdarúgók hozzáállásával, lerí róluk, hogy a legtöbbet akarják kihozni magukból. Külön örülök annak, hogy sokszor a mosoly is megjelenik az arcukon, mert ez arról is árulkodik, hogy élvezik a munkát. Az is hamar nyilvánvalóvá vált, hogy jó stábot örököltem. Nem véletlen, hogy csak egy pályaedzőt, Damir Milanovicot hoztam magammal. Ő ráadásul jól ismeri a magyar futballt, hiszen korábban játszott Fehérváron és Tatabányán is.

– Bizonyára ön is képben van.
– Persze, Horvátországból nem nehéz nyomon követni az NB I-et és a magyar válogatottat. Apropó, minden elismerésem Marco Rossié és csapatáé.

– Ha nem tévedünk, néhány Honvéd-meccset is látott az elmúlt időszakban...
– Így van. A csapat sajnos nem kezdte jól a szezont, de nem gondolom, hogy a szurkolóknak aggódniuk kellene. Az utóbbi napokban testközelből győződhettem meg arról, hogy a keretben megvan a szükséges potenciál. Rutinos és jó játékosokból ugyanúgy nincs hiány, mint tehetséges fiatalokból. Nincs okom arra, hogy pesszimistán nézzek a jövőbe.

– Több mérkőzést is megnézett – sok problémát fedezett fel?
– Láttam olyat, ami nem tetszett, nem szerencsés, ha nincs meg a folytonosság, ha változik a hadrend és nincsenek meg az automatizmusok. Ezeket kell minél jobban begyakorolni, hogy gördülékenyebb legyen a játékunk. Ez azonban csak az én véleményem, korántsem biztos, hogy igazam van. Arról nem szólva, hogy bizonyítanom kell még, ha vannak gondok, megtalálom rájuk a megoldást. Az a szerencsém, hogy Kispesten minden adva van a minőségi munkához. A Honvéd világszerte ismert, Puskás Ferenctől Détári Lajosig hosszasan lehetne sorolni, hány klasszist nevelt ki. Szeretném, ha a klub jelene és jövője méltó lenne a múltjához.

– Détári Lajos harmincöt éve viselte utoljára a Honvéd mezét...
– Úgy hallottam, számos tehetség ­pallérozódik a kispesti akadémián. Azt már a saját szememmel láttam, hogy kiváló körülmények között, elkötelezett edzők felügyelete alatt. Karrierem során éveken át dolgoztam a Dinamo Zagreb akadémiáján, büszke vagyok rá, hogy olyan játékosok pályafutását segíthettem, mint az azóta a válogatottságig jutó Josko Gvardiol, Josip Brekalo, Borna Sosa vagy Josip Sutalo. A Dinamo filozófiája ismert: kineveli a tehetségeket, majd jó pénzért eladja őket neves kluboknak. Szerintem Kispesten senki sem bánná, ha a Honvéd ezt a példát követné. Örülnék, ha a fiatalok helyet követelnének maguknak a kezdő tizenegyben, mindamellett óva intek mindenkit attól, hogy elvárja a folyamatos szerepeltetésüket. Tapasztalatból beszélek: körültekintően kell bánni velük, nem lehet megkövetelni tőlük, hogy hétről hétre kilencven percet töltsenek a pályán és kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak. A lehetőséget természetesen meg kell adni nekik, de közben építeni kell őket fizikailag és mentálisan is. Lépésről lépésre szabad csak haladni velük.

– Mit tart a legfontosabb feladatának?
– Azt, hogy az első csapat minél jobb eredményeket érjen el, továbbá, hogy segítsem a fiatalok fejlődését.

– A kettő megy együtt?
– Nehezen, de azért nem lehetetlen vállalkozás.

– A Honvéd az elmúlt két évben épphogy benn maradt az NB I-ben. Nem fél attól, hogy ebben az idényben is a kiesés ellen kell harcolni?
– Ha félnék, akkor nem lennék itt. A középmezőnyben feltétlenül helyünk van, a minőség megvan hozzá.

– A keret legtöbbre taksált játékosa Nenad Lukics, aki az elmúlt hetekben több időt töltött a kispadon, mint a pályán. Az ön érkezésével változhat a helyzete?
– Tudom, mire képes. Legutóbb kezdőként kapott lehetőséget a ZTE ellen, amit két remekbe szabott gólpasszal hálált meg. Az esélyt tőlem is megkapja a bizonyításra, rajta múlik, él-e vele.

– Járt már a Bozsik Arénában?
– Nem is egyszer! Csodálatos stadion, alig várom, hogy edzőként is „tesztelhessem”. S ha már itt tartunk: jó hallani és látni, hogy a kormány ennyit áldoz a sportra, elképesztő az az infrastrukturális fejlődés, amin Magyarország keresztülment.

– Szombaton mutatkozik be a Honvéd élén – aligha számít könnyű meccsre a Vidi ellen.
– A fehérváriak is nemrég váltottak edzőt, rájuk is igaz, ami ránk, azaz előrébb kellene állniuk a tabellán. Hogy ez a néhány nap, amit a csapattal töltöttem, mire lesz elég, most még nem tudom, de egyet ígérhetek: úgy megyünk fel a pályára, hogy nyerni akarunk! S remélem, a végén lesz okunk mosolyogni.

NB I
13. FORDULÓ
14.15:
Budapest Honvéd–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik