Hiába az emberelőny, ismét kikapott az FTC

Vágólapra másolva!
2011.08.21. 18:01
null
A Haladás is túljárt a Ferencváros eszén (Fotó: Németh Ferenc)
A labdarúgó NB I 6. fordulójában a Ferencváros a Haladás ellen próbálta megszerezni első győzelmét ebben az idényben, új (megbízott) edzővel és új kezdőkapussal. A vendégek hamar megszerezték a vezetést, majd már két góllal is vezettek, de a hazaiak egy büntetőből szépíteni tudtak. Az egyenlítésre már nem futotta a legvégén egy kapufát is szerző Ferencváros erejéből – a vége 1–2, hat kör után három tradicionális pesti nagycsapat, a Ferencváros, az Újpest és a Vasas is nyeretlen a bajnokságban.

A hazaiak kapuját ezúttal nem az előző fordulókban sokat kritizált Marko Ranilovic védte, Nagy Tamás megbízott vezetőedző ugyanis Végh Zoltánnak szavazott bizalmat, így a veterán magyar kapus 570. élvonalbeli bajnokiján léphet pályára.

Már az elején támadóbb szellemben futballozott Aczél Zoltán együttese, amelynek eredményeként az viszonylag hamar megszerezte a vezetést: az ötödik percben Goran Vujovics szépen fordult le védőjéről a tizenhatos jobb sarkánál, majd ballal a rövid alsóba lőtt. 0–1

Próbált azonnal válaszolni a Fradi: Lisztes Krisztián a tizenhatos bal oldalvonaláról elvégzett szabadrúgása a lécről vágódott le. Nem sokkal később pedig Kenesei Krisztián végezhetett el szabadrúgást a túloldalon mintegy tizennyolc méterről középről, de lövése nem sokkal a jobb kapufa mellett suhant el.

AZ FTC MEGDÖNTÖTTE AZ ÚJPEST REKORDJÁT

A labdarúgó NB I 20112012-es szezonjában eddig az Újpestbüszkélkedhetett” azzal, hogy a leghosszabb ideig nem szerzett gólt, ezt a nem éppen dicsőséges rekordot döntötte meg most a Ferencváros.

Az Újpest idei góltalansági szériája az előző fordulóban, a Kaposvár elleni idegenbeli mérkőzésen ért véget, a lila-fehérek a bajnokság kezdetétől számítva 405 percnyi gólcsend után a 406. percben (a Kaposvár–Újpest találkozó 46. percében), Dvorschák Gábor révén szereztek gólt.

A Ferencváros a Haladás elleni mérkőzés előtt 356 percnyi góltalanságnál tartott, ezt növelte ezen a találkozón folyamatosan, így a második félidő ötödik percében„megszületett az új rekord", amelyet tovább növelt a zöld-fehér alakulat, egészen a 72. percig, amikor Rósa Dénes tizenegyesből volt eredményes. 427 perc szünet után a 428. minutumban ért el tehát gólt a Fradi.

Az első húsz percben a ferencvárosiak sok hibával játszottak, míg szombathelyi vendégeik a korán megszerzett vezetés megtartását tartották elsősorban szem előtt.

A rövid ivószünetet követően Somalia húzott el a bal oldalon, majd középre adott labdája a kapufát találta el. Pár perccel később Pölöskey Péter esett el (a mérkőzés folyamán másodszor) a tizenhatoson belül, ám a játékvezető ezúttal sem látott szabálytalanságot.

Az idő teltével kezdett magára találni az FTC: Somalia küzdött meg egy labdáért a bal oldalon majd passzolt az érkező Liszteshez, aki jó 23 méterről dolgoztatta meg Rózsa Dánielt.

A félidő vége előtt cserélni kellett a hazaiaknak: Balog Zoltán ugyanis összefejelt Tóth Péterrel, aminek következtében felszakadt a fejbőre, a helyére Csizmadia Csaba állt be. A szünetre egygólos Haladás-előnnyel vonultak be az öltözőkbe a játékosok, a hamar kapott gól szemmel láthatóan megfogta a hazaiakat, míg a látottak alapján a Haladásnak tökéletesen megfelelt az eredmény.

A második negyvenöt percet Lisztes Krisztián sárga lapja nyitotta, miután hátulról becsúszott ellenfelének. Röviddel ezután a rutinos középpályás már valódi tudásával hívta fel magára a figyelmet: kiválóan emelt Somaliához a tizenhatoson belülre, akinek lövését azonban blokkolta egy bevetődő védő.

Még nagyobb bajba került a a hazai gárda az 56. percben: Kenesei készítette le a labdát Halmosi Péternek, aki tizenhét méterről ballal laposan a jobb alsóba bombázott. 0–2

A 63. percben óriási esélyt szalasztott el és egyben kapott is a Ferencváros: Rósa Dénes tisztán vehette át a labdát a büntetőterületen belül, ám Rózsába lőtte a labdát, majd a játékvezető közvetlen ezután kiállította Marián Slukát – feltehetőleg reklamálásért –, így a budapestiek emberelőnyben folytathatták a parázs hangulatú meccset.

Tíz perc sem kellett az emberfór gólra váltásához: Egy veszélytelennek tűnő labdába Guzmics Richárd tette bele a vállát, ám a játékvezető szemszögéből úgy tűnt, mintha kezezett volna, így tizenegyes következett, amelyet Rósa Dénes higgadtan értékesített. 1–2

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Rósa ezután egyenlíthetett volna, ám Lisztes nagy sprintje után jobbal a kapu fölé tekert. Közben Rózsa időhúzásért kapott sárga lapot, csakúgy, mint korábban a gólszerző Vujovics is a Haladásból. A hajrában egyre nagyobb lett a Ferencváros mezőnyfölénye, a legígéretesebb helyzetet a csereként beállt Felipe Félix hagyta ki, bár inkább Rózsa Dániel védett hatalmasat, amikor a brazil jobb alsóba tartó fejesét kiütötte.

Az utolsó pillanatban Júnior szabadrúgásába Felipe Félix tette bele a lábát, de fél méterről a kapufát találta el, így a végeredmény maradt 1–2. A Ferencváros sorozatban negyedjére kapott ki, hazai pályán már másodjára ebben az idényben – és továbbra is nyeretlen a bajnokságban.

A szombathelyiek több mint 29 év után diadalmaskodtak a zöld-fehérek otthonában, ezt megelőzően utoljára 1982. április 10-én nyertek az Üllői úton.

A JÁTÉKOSOK NYILATKOZATAI

MESTERMÉRLEG
Nagy Tamás, az FTC megbízott vezetőedzője: – Semmi okom nincs arra, hogy magamat felmentsem, de számomra is megdöbbentő volt, hogy képtelenek voltunk tiszta játékhelyzetekben pontosan, koncentráltan kezdeni a játékot, passzolni. Olyan szituációk alakultak ki, amikre számítottunk: tudtuk, hogy Keneseit fel kell vennünk, a területeket le kell védekeznünk és hogy a labdaszerzések után mit csináljunk, de az első félidőben ebből semmit nem láthattunk. Tele voltak feszültséggel a játékosaink, képtelenek voltak felszabadítani a gátakat. Elszánt, akaratos játékot vártam volna, de ehelyett egy tapogatózó, bizonytalan, egyáltalán nem kezdeményező, tétova csapatot láttam a pályán, ami őszintén szólva nem tetszett nekem. Nem hiszem, hogy az edzőváltás rossz hatással lett volna a csapatra. Mindenki ott játszott, ahol szokott, rengeteg technikai hibával futballoztunk.
Aczél Zoltán, a Haladás vezetőedzője: – Örülök, hogy nyertünk, de azért vegyes érzések vannak bennem, mert az első tizenöt perc futball után eléggé visszavett a csapatom. Nem futottunk, nem tartottuk a labdát, volt négy-öt gólszerzési lehetőségünk, amit nem lőttünk be, ezzel magunkra is húztuk a Fradit. A második félidőben arra kértem a fiúkat, hogy játsszanak, ne húzzák az időt, erre fegyelmezetlenség miatt kiállítás, húztuk az időt, sárgákat kaptunk. Rúgtunk még egy gólt, nyugodtan lehetett volna futballozni. Finoman fogalmazva is nagyon megverhettük volna a Fradit, de ehelyett a vége nagyon meleg lett. Taktikailag nagyon gyengén játszottunk a második játékrészben, de ettől függetlenül gratulálok a játékosaimnak, mert régóta nem nyert a Haladás az FTC otthonában.
AZ ÁLLÁS
1. DVSC 6 6 13–3 +10 18
2. Győri ETO FC 6 6 10–4 +6 18
3. Pécsi MFC 6 4 1 1 9–8 +1 13
4. Budapest Honvéd 6 4 2 15–7 +8 12
5. Videoton FC 6 3 1 2 11–5 +6 10
6. Kecskeméti TE 6 3 1 2 13–8 +5 10
7. Lombard Pápa 6 3 1 2 5–5 0 10
8. DVTK 6 2 2 2 9–7 +2 8
9. BFC Siófok 6 2 2 2 6–5 +1 8
10. Paksi FC
6 2 2 2 8–10 –2 8
11. Szombathelyi Haladás 6 2 1 3 5–7 –2 7
12. Kaposvári Rákóczi 6 1 2 3 7–12 –5 5
13. Ferencvárosi TC 6 2 4 4–8 –4 2
14. Újpest FC 6 2 4 3–9 –6 2
15. Vasas 6 2 4 6–15 –9 2
16. ZTE FC 6 1 5 3–14 –11 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik