Hátul és elöl is erősebb az FTC – de Mitrovics állítja, nem esélytelenek

BABJÁK BENCE, BORBOLA BENCEBABJÁK BENCE, BORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2020.10.24. 10:17
null
A zöld-fehérek a legutóbbi három derbin egyaránt Franck Boli góljával verték meg 1–0-ra az Újpestet (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó NB I 8. fordulójának rangadója előtt jószerével minden jel a Ferencváros győzelmére utal az Újpest ellen, hiszen a zöld-fehérek hátul és elöl is erősebbek a liláknál, ám a derbik eddig rendre kiélezett csatát hoztak.

 

A Ferencváros és az Újpest rangadója rendre kiélezett csatát hoz, górcső alá vettük az egyes csapatrészeket azt vizsgálva, ezúttal min múlhat a siker.

Ha a kapusokon múlik…

VÉLEMÉNYEK
DZURJÁK József    
a Ferencváros korábbi támadója     

Azt mondják, a derbi mindig háromesélyes, de most a két csapat között van akkora különbség, hogy ez ne legyen igaz. A Fradi egyértelmű esélyese a találkozónak, még akkor is, ha nagy sorozatban van. Bírják erővel, ráadásul a Barcelona elleni pályára lépés is pozitív löketet adhatott a játékosoknak. Legalább két góllal győz az FTC. Tipp: 2–0     

SZLEZÁK Zoltán     
az Újpest korábbi hátvédje     

A Ferencváros nem érdemtelenül nyerte meg a legutóbbi két bajnokságot, kedden láthattuk, a nemzetközi porondon is megállja a helyét, ugyanakkor a derbi végeredménye nem mindig tükrözi a valós erőviszonyokat. Ha az Újpest szervezetten és egységesen futballozik, a döntetlen összejöhet, ennél merészebb célokról ebben a pillanatban nem érdemes beszélni.
Tipp:1–1     

…biztosan nem a Ferencváros jön ki rosszul a párharcból. Dibusz Dénes olyan formát mutat, amely kellő magabiztosságot ad az egész csapatnak. Balogh Tamás kapusedző nem véletlenül nézi rendre angyali nyugalommal a mérkőzéseket, tanítványa a bajnokságban sorra hozza a bravúrokat, hét közben Barcelonában sokáig ő volt a magyar bajnok legjobbja, csupán az öt kapott gól vette el tőle ezt a címet. A liláknál eközben továbbra is nehéz eldönteni, a bajnokságot kezdő Banai Dávid vagy a legutóbb (is) a kapuban álló Filip Pajovics élvezi-e a bizalmat. Messze nincsenek olyan formában, mint zöld-fehér kollégájuk, ettől még a magyar és a szerb kapus is képes bravúrokra. Ne feledjük, a legutóbbi derbin Banai Dávid volt a meccs főszereplője.

Ha a hátvédsoron múlik…

…a csatárok tökéletes koncentrációjára szükség lesz, hiszen kevés lehetőség adódik majd előttük. A Ferencváros védelme stabil, öt bajnoki meccsen három gólt kapott. Még úgy is rendre összeszokottnak tűnik a hátsó alakzat, hogy a Szerhij Rebrov vezette szakmai stáb a nemzetközi megméretés miatt rotálja, nem volt olyan bajnoki, amelyen valamelyik alapembere ne pihent volna. A védelem esze Miha Blazic, akire társai felnéznek, ő indítja el a mozgásokat. Az újpestiek hátsó sora ezzel szemben kevésbé zár jól, a lila-fehérek kaptak már három, négy és öt gólt is, a hét mérkőzésen összesen tizenötöt. A fiatal Máté Zsolt tűnik az egyik legbiztosabb pontnak, mind a hét találkozón a pályán volt.

Ha a támadókon múlik…

…akkor sem a lilák a derbi esélyesei. A vendégeknek vannak rejtett tartalékaik, hiszen a jó felépítésű elefántcsontparti Junior Tallo és a horvát Antonio Perosevic sem rossz csatár, ám az eddigi hét fordulóban ketten csupán három gólt hoztak össze. Sok múlhat Simon Krisztián szereplésén, a szélső sérüléséből tér vissza, kérdés, milyen állapotban várja a derbit. A zöld-fehéreknél ellenben hemzsegnek a veszélyes támadók, a bajnokságban remek formát mutató Isaeltől kezdve a szélvészgyors Tokmac Nguenen át Franck Boliig. Utóbbi ráadásul derbispecialista, három mérkőzést játszott az Újpest ellen, mind a hármat az ő góljával nyerték meg a zöld-fehérek. Nagy kérdés, a Ferencváros bírja-e az esélyesség terhét, hiszen egyértelműen jobb csapat, mint az Újpest.

 

MINIINTERJÚK

Ihor HARATIN   (FTC) – A hatodikra készül     

– Kipihenték az FC Barcelona elleni hétközi mérkőzést?     
– Nagy élménnyel gazdagodtunk, de amint hazaértünk, azonnal áthangolódtunk a derbire. Csütörtökön érkeztünk haza Barcelonából, a Népligetben máris regeneráló edzésünk volt, hogy minél frissebbek legyünk az Újpest elleni összecsapásra.

– És azok lesznek?     
– Az erőnlétünkkel nem lehet gond, és bár hét közben öt-egyre kikaptunk Barcelonában, ez sem szegte kedvünket. Egy ilyen mérkőzésből is rengeteget lehet tanulni, sokunkat feltöltötte az a találkozó, hiszen gyerekkori álmunk vált valóra. A derbi mindig különleges, ezt már én is jól tudom, hiszen a szombati lesz a hatodik Újpest elleni mérkőzésem. Örülök, hogy ismét részese lehetek ennek az összecsapásnak.

– Mi dönthet?     
– Ilyenkor rendre apróságok döntenek. Az önbizalmunk a helyén van, mindenre felkészültünk, pontosan tudjuk, mire számíthatunk az Újpesttől.

Nikola MITROVICS  (Újpest FC) – Bárkivel felveszik a versenyt     

–  Mire számít a Groupama Arénában?    
– A derbi mindig különleges, örülök, hogy ismét részese lehetek. Tíz évvel ezelőtt ott voltam a történelmet író Újpestben, a Ferencváros hat-nullás legyőzése felejthetetlen emlék marad, és bár ezúttal nem reménykedhetünk hasonló különbségű győzelemben, remélem, jól futballozunk az FTC otthonában. A Fradi erős csapat, a meccs esélyese, de bármi megtörténhet.

– Hol látja a Ferencváros gyenge pontját?     
– Nem szeretném elárulni, mivel akarjuk meglepni a hazaiakat. A Ferencváros szervezett együttes, egyénileg és csapatként is nehéz felvenni vele a versenyt, ugyanakkor ezekben a napokban talán jobban figyel a Bajnokok Ligájára, mint a magyar bajnokságra. A legfontosabb azonban, hogy elég erősnek tartom a mostani Újpestet, hogy bármelyik magyar vetélytársával felvegye a versenyt. Ha jól futballozunk és győztes mentalitás jellemez minket, nem leszünk esélytelenek.

–   Izgul?     
– Az évek során Magyarország mellett Lengyelországban, Cipruson, és Szerbiában is játszottam rangadókat, úgyhogy inkább azt mondanám, egészséges drukk dolgozik bennem. A Ferencváros mellett saját magunkat is le kell győznünk, el kell hinnünk, hogy lehet keresnivalónk.

 


NB I, 2020–2021, 8. FORDULÓ
TVHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
OKTÓBER 24., SZOMBAT
14.45: MTK Budapest–KisvárdaM4 Sport+
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionAntal Péter
17.00: Paks–Budapest Honvéd
M4 Sport
Paks, Városi StadionFarkas Ádám
19.30: Ferencváros–Újpest
M4 SportBudapest, Groupama ArénaBogár Gergő
OKTÓBER 25.,VASÁRNAP
14.30: ZTE–Budafoki MTE
M4 Sport+Zalaegerszeg, ZTE Aréna
17.00: Mezőkövesd–Mol Fehérvár
M4 Sport
Mezőkövesd, Városi Stadion
19.30: DVTK–Puskás Akadémia
M4 Sport
Miskolc, DVTK Stadion
Az NB I állása és a góllövőlista itt!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik