Futsal: a Cső-Montage játékosai jogorvoslatra várnak

Vágólapra másolva!
2013.03.19. 10:26
Hiába várnak immár három hete jogorvoslatra a futsal NB I-ben szereplő Üllő FC Cső-Montage játékosai a Magyar Labdarúgó-szövetségtől (MLSZ) egy korábbi, megóvott mérkőzés kapcsán. A 2014-ben fennállása huszadik évfordulójára készülő klub álláspontja szerint a szövetség megalapozatlanul utasította el az óvási kérelmét, pedig – elmondásuk szerint – a bajnokság végkimenetele szempontjából nem elhanyagolható esetről van szó. Az MLSZ tájékoztatása szerint az ügyet csütörtökön tárgyalja a jogi bizottság.

A történet ez év január 14-ig nyúl vissza, amikor is az erős havazás miatt a Swietelsky-Admirál Haladás VSE a Cső-Montage elleni alapszakaszmeccs halasztását kérte a 17. fordulóban. A találkozót elhalasztották, s február 11-én pótolták, a szombathelyiek pedig 8–3-ra nyertek Üllőn.

Az üllői egyesület az összecsapás után óvást adott be az MLSZ székházában, mivel a bepótolt mérkőzésen szerepelt a Haladásban Sipos Norbert, aki a meccs eredetileg kiírt időpontjában még nem volt a Haladás futsalcsapatának igazolt játékosa, így a szabályok értelmében nem játszhatott volna.

Mint ismert, a 2012 őszén a labdarúgó NB I-ben sereghajtó Siófokot erősítő Sipos január végén igazolt Szombathelyre, s bár tervei szerint továbbra is nagypályán szeretne futballozni, egyelőre a futsalosokat erősíti.

RÉSZLET A CSŐ-MONTAGE JÁTÉKOSAINAK KÖZLEMÉNYÉBŐL

„A futsalban nagy múltú, és egykor nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő teljesítményt nyújtó Cső-Montage csapata (amely a mai napig klubszinten a legnagyobb nemzetközi eredménnyel büszkélkedhet Magyarországon) 2014-ben ünnepelné fennállásának 20. évfordulóját, de a jogtalan és egyoldalú eljárás miatt most a játékosok és az edző fejében is megkérdőjeleződött a folytatás gondolata, ám a sportszerűség miatt természetesen részt veszünk a bajnokságban. Az ügyet azonban nem kívánjuk lezártnak tekinteni, hanem minden fórumon el fogunk járni, hogy az igazságnak, a jogszerű eljárásnak, az egyenlő elbírálás alapelvének érvényt szerezzünk!”

A szövetség február 22-én érdemi vizsgálat nélkül elutasította az üllői óvást, mivel álláspontja szerint csupán a Cső-Montage egy eredeti példányt adott be az óvásról a szükséges kettő helyett. A Cső-Montage a Nemzeti Sport Online-nak eljuttatott, játékosok által fogalmazott közleményében azt írja, ők két példányban adták be a megfelelő papírokat, de ettől függetlenül az MLSZ-nek a jog szerint hiánypótlásra kellett volna felszólítania a klubot, de ezt nem tette. A klub által csatolt versenykiírás szerint pedig tárgyaláson kívül érdemben vizsgálni kellett volna az esetet az elutasított óvás ellenére.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága ugyanakkor saját hatáskörén belül megbüntette a Haladást, így viszont a bajnoki három pontot nem kellett a Csőnek adnia. Viszont az óvási díjat vissza kellett volna adnia az Üllőnek a szabályok értelmében, ám – a Cső-Montage beszámolója szerint – ez sem történt meg.

A 22 fordulóból álló alapszakasz végeztével a Haladás hatodik lett, így bejutott a felsőházba, míg a Cső-Montage-nak maradtak az alsóházi izgalmak.

A Cső álláspontja szerint viszont, ha az óvást elfogadták volna, akkor fordított helyzet állt volna elő. Éppen ezért a klub elöljárói az MLSZ jogi bizottságához fordultak törvényességi felülvizsgálati eljárásért, s mivel a rájátszás kezdete már március elején esedékes volt, így haladéktalan döntést kértek az ügyben.

Négy nappal a rájátszás első fordulója előtt fegyelmi eljárás indult a Haladás ellen, az Üllőnél pedig bizakodóan várták a jogorvoslatot – hiába. Az üllőiek szerint kérelmüket azóta sem tárgyalta az MLSZ, ráadásul a rájátszás is megkezdődött.

Az üllői közlemény alapján pedig a versenybizottság közben úgy döntött, elveszi a Haladástól a Cső elleni három pontot, valamint kiszabja az ilyenkor szokásos egy büntető pontot is. Ennek ellenére az MLSZ hivatalos honlapján található bajnoki tabellában a Haladás neve mellett továbbra is a mérkőzéseken elért 28 pont szerepel a levonások után papíron megszerzett 24 helyett, s csütörtök este a listavezető Rába ETO otthonában lép pályára – a biztos élvonalbeli tagságot jelentő felsőházban.

Az ügy kapcsán a Nemzeti Sport Online megkérdezte Király Gábort, az MLSZ futsal bizottságának titkárát is, aki azt mondta, a jogi bizottság csütörtökön fogja tárgyalni az ügyet.

„A Cső-Montage valóban megóvta a Haladás elleni bajnokit Sipos Norbert jogosulatlan szerepeltetése miatt, ám a versenybizottság jogerősen elutasította azt, mert a szabályok szerint két eredeti példányt kell beadni ilyenkor. A Cső fellebbezhetett volna, de nem tette. Az MLSZ hivatalból járt el, majd a fegyelmi bizottság 3 plusz 1 pontos levonással sújtotta a Haladást, de ez még nem vált jogerőssé, így egyelőre nem lépett életbe. Ami pedig a hiánypótlásra való felszólítást illeti, az MLSZ nem szólíthat fel csapatokat arra, hogy tartsák be a versenyszabályzatban leírtakat. A másik féllel szemben ez nem lenne korrekt. Ez mindenkinek saját felelőssége. A jogi bizottság csütörtökön tárgyalja egyébként az ügyet, s akár az is lehet, hogy a két együttes helyet cserél majd, de az is, hogy nem. A jogi bizottság megváltoztathatja a korábbi jogerős határozatot és új eljárás indítását kérheti. Ha a Cső fellebbezett volna a fellebbviteli bizottságnál, akkor valószínűleg megállt volna a bajnokság a jogerős döntés megszületéséig” – mondta Király Gábor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik