FTC: Uzunit drágábban is eladhatták volna, de nem csak a pénz számít

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.02.03. 18:36
null
Hajnal Tamás számára az a legfontosabb, hogy olyan csapatot tudjanak építeni, amely megfelelően képviseli a Ferencvárost (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Külföldi sajtóhírek szerint Myrto Uzuni 3.5 és 4 millió euró közötti összegért igazolt a Ferencvárosból a spanyol élvonalbeli Granadához – ezzel a Transfermarkt statisztikái szerint az NB I második legdrágábban értékesített játékosa lett. Az FTC sportigazgatója, Hajnal Tamás összegekről ugyan nem beszélhet, de arról igen, mi kell ahhoz, hogy egy ilyen szintű átigazolás létrejöhessen. 

 

– Miközben az elmúlt húsz évben nem a Ferencváros nyerte itthon a legtöbb bajnoki címet, a Transfermarkt statisztikái szerint ebből az időszakból a tíz legértékesebb NB I-es játékos közül ötöt az FTC adott el külföldre. Minek köszönhető ez?
– Hogy megfelelő anyagi feltételekkel tudunk eladni játékosokat, egy összetett folyamat eredménye, és erre nincs egyetlen jó recept – válaszolta a Nemzeti Sportnak a Ferencváros sportigazgatója, Hajnal Tamás. – Nagy Ádám például az utánpótlásból került a felnőttek közé, és miután az első csapatban is bizonyított, topbajnokságba tudott szerződni. Myrto Uzuni viszont már „kész” játékosként, válogatott labdarúgóként került hozzánk. Az, hogy egy futballista képes legyen a topbajnokságban való futballra, mindig egy érési folyamat eredménye. Az egyik legfontosabb tényező a labdarúgó hozzáállása, a fejlődéshez, előrelépéshez szükség van a játék iránti alázatra, de ehhez a sikerhez, hogy az egyik legerősebb bajnokságba, a spanyol La Ligába tudtunk játékost eladni, a csapat is sokat hozzátett a teljesítményével, az eredményeivel.

– Mekkora része van ebben a sikerben a mindenkori sportigazgatónak?
– Számomra megtiszteltetés ezt a klubot szolgálni, és ez az üzlet is nagy motivációt ad a jövőre nézve, hogy olyan csapatot tudjunk építeni, amely megfelelően képviseli minden szinten a Ferencvárost, akár a pályán, akár azon kívül, a nemzetközi piacon. Ugyanakkor fontos kiemelni, ahogy a pályán, úgy a pályán kívül is, egy csapat dolgozik a sikerekért.

– Mondhatjuk, hogy Uzuni szerződtetése szakmai és anyagi szempontból is a lehető legtöbbet kamatozott a Ferencváros számára?
– Ha csak a gazdasági szempontokat nézzük, akkor azt mondhatjuk, bár így is többszörös áron értékesítettük Myrtót, ahhoz képest, amennyiért érkezett, a tényleges vételárnál magasabb összegű ajánlatot is kaptunk érte, csakhogy nem topligás csapattól. Márpedig a La Ligába játékost eladni olyan eredmény, amire a nemzetközi futballban is felfigyelnek. Örömteli, hogy külföldről is sok pozitív visszajelzés érkezett. Nekünk az is a célunk, hogy a Ferencvároson keresztül a teljes magyar bajnokság megítélését, értékét emeljük, piacképesebbé tegyük, és ehhez szükség van topligába eladott játékosokra.

– Hogyan lehet ezt folyamatosan, több éven keresztül fenntartani, mert azért minden évben az FTC sem tud hasonló kaliberű üzleteket kötni?
– Ez nem csak a klubon múlik. Mi például tavaly is megállapodtunk egy hasonló szintű üzletről Tokmac Nguen esetében, de a játékos és a kérő között nem született meg az egyezség. Számunkra az a legfontosabb, hogy az új igazolásaink nagy része azonnali segítséget jelentsen a céljaink elérésében. Az, hogy el is adjunk játékosokat, már pluszkihívás.

Uzuni szerződtetését hétfőn jelentette be a Granada (Fotó: granadacf.es)
Uzuni szerződtetését hétfőn jelentette be a Granada (Fotó: granadacf.es)

– Tehát nem cél, hogy a játékospiaci kiadások és bevételek mindig egyensúlyban legyenek?
– Egy játékos szerződtetésénél nem a továbbadást tartjuk elsődlegesen szem előtt, hanem a rövid távú szakmai célokat. Ugyanis anyagi bevétel nem csak a játékosok eladásával érhető el. Másfél év alatt Uzunival a soraiban bejutott a csapat a Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörébe, nyilván ez nem csak rajta múlt, de meghatározó szerepe volt a sikerekben, melyek olyan bevételt eredményeztek a klubnak, amit csak eladásból nem lehetne megteremteni. Másrészt, ha az eladás lenne a fő cél, akkor minél lejjebb kellene vinnünk a csapat átlagéletkorát, ami viszont az eredményesség rovására mehetne. Számunkra egy idősebbnek számító játékos szerződtetése is lehet adott esetben előnyös, mert a tapasztalatával segítheti a fiatalok fejlődését, kedvezően hathat az öltözői légkörre. Mi egységes keretben gondolkodunk, melyben mindenkinek megvan a maga szerepe.

– Mennyire nehéz most egy Uzuni szintű játékost Magyarországra csábítani?
– Elsősorban azért nehéz, mert ha megnézzük azokat a csapatokat, melyekkel a nemzetközi csoportkörbe jutásért versenyzünk, nálunk alacsonyabbak a fizetések, de kreatív és szakmailag alapos munkával próbáljuk megelőzni őket a piacon a játékosokért folyó versenyben. A fejlődés a célunk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy hol a helyünk nemzetközi szinten. Nekünk azokra a játékosokra van elsősorban szükségünk, akik a fejlődésük érdekében egy köztes lépésként tekintenek a Ferencvárosra. Az elmúlt három évben például ezért nem is lehetett cél, hogy topligából igazoljunk, mert egy topligából érkező futballistának az FTC már visszalépést jelentene, jobb híján választana minket, nekünk viszont sikerre éhes játékosok kellenek. Amikor Uzunit először láttam, még másfél évvel a szerződtetése előtt, esélytelennek tűnt a megszerzése, mert már akkor spanyol klubok érdeklődtek iránta, például a Mallorca. De továbbra is figyeltük, és amikor adódott egy lehetőség, kihasználtuk.

– Mi kell ahhoz, hogy Nagy Ádám 2016-os távozását követően újra magyar játékost is el tudjon adni a Ferencváros európai topligába?
– Magyar játékosok megszerzésén is dolgoztunk, de sok esetben sajnos, az igen magas átigazolási díjak miatt meghiúsultak ezek a törekvéseink. Másfelől a legnagyobb hazai tehetségek nagy része már azelőtt külföldre szerződik, hogy felnőttek között tapasztalatot szereznek. Sok játékosnak megadjuk a lehetőséget, hogy az első csapattal készülhessenek és ezáltal kivívják a vezetőedző bizalmát, hogy tétmeccsen is pályára tudjanak lépni. Sok múlik a játékosokon is, hogy a tehetségek példát vegyenek a rutinosabb labdarúgóktól, egyfajta megszállottsággal dolgozzanak a fejlődés érdekében, ahogy azt Myrto Uzuni is tette.

Az elmúlt húsz év legdrágábban eladott FTC-játékosai a Transfermarkt adatai alapján
Mikor? Ki és hova? Mennyiért?
2014 Muhamed Besic (bosnyák, Everton – Anglia) 4.8 millió euró
2022 Myrto Uzuni (albán, Granada – Spanyolország) 4 millió
2019 Fernando Gorriarán (uruguayi, Santos Laguna – Mexikó) 2.5 millió
2015 Somália (brazil, Toulouse – Franciaország) 2.4 millió
2004 Gera Zoltán (West Bromwich – Anglia) 2.25 millió
2016 Nagy Ádám (Bologna – Olaszország) 1.8 millió
2017 Cristian Ramírez (ecuadori, FK Krasznodar – Oroszország) 1.5 millió
2017 Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország) 1 millió
2021 Ihor Haratin (ukrán, Legia Warszawa –Lengyelország) 900 ezer
2020 Davide Lanzafame (olasz, Bp. Honvéd) 700 ezer

Forrás: Transfermarkt

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik