FTC: Nem lepett meg, hogy Nagy Ádám berobbant – Davison

Vágólapra másolva!
2015.12.07. 09:10
null
Davison emlékei szerint Nagy Ádámnak (balra) a passzjátékát kellett fejleszteni, továbbá megerősíteni a felsőtestét és javítani az erőnlétét (Fotó: Veres Viktor)
Bobby Davison – aki 2008 elején szakmai menedzserként került az akkor angol tulajdonban lévő Ferencvároshoz – az általa irányított spanyol-portugál akadémiánál ismerhette meg Nagy Ádámot. Az FTC 20 éves labdarúgója azóta valósággal berobbant a magyar futballba, ráadásul nemcsak klubszinten, hanem a válogatottnál is. A szakembert ez nem lepte meg.

„Amikor Ádám hozzánk került, vékony fiúcska volt, középhátvédet játszott, s az edzéseken nagyon jól mozgott – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Davison. – A technikai tudásával nem volt gond, a passzjátékát kellett fejleszteni, továbbá megerősíteni a felsőtestét és javítani az erőnlétét. Ennek érdekében különfoglalkozásokon vett részt, és elképesztően hamar megerősödött. A mozgása és a kemény munkája alapján utóbb úgy véltem, a középpályán hasznosabban játszhat. Egyáltalán nem lepett meg, hogy valósággal berobbant. Még mindig tartjuk a kapcsolatot, illetve a feleségemmel is szokott beszélgetni, mert ő segített neki a beilleszkedésben és abban, hogy hozzászokjon a spanyol életstílushoz. Ádám példája is mutatja, vannak jó fiatal magyar futballisták, akiknek lehetőséget kell kapniuk. Ehhez persze olyan bátor edzők is kellenek, akik foglalkoznak velük, és nem félnek játszatni őket.”

Davison hat éve távozott a Ferencvárostól, azóta több szerepkörben dolgozott az Angol Labdarúgó-szövetségnél és a spanyol-portugál futballakadémiánál, jelenleg a Southampton U18-as és U21-es csapatánál tevékenykedik. Saját bevallása szerint nemrég Lengyelországból kapott ajánlatot, ahol januártól kellene átvennie egy csapat irányítását. Adott esetben szívesen dolgozna ismét Magyarországon, klubszinten vagy utánpótlás-válogatottaknál.

„Továbbra is követem a futballjukat, látom, hogy több klubnak is új stadionja készült vagy készül, persze egy stadion csak akkor működik jól, ha remek az atmoszférája. Az is fantasztikus eredmény, hogy a válogatottjuk kijutott az Európa-bajnokságra. Remélhetőleg ez a siker minden korcsoportban nagy lökést ad a fiatal játékosoknak.”

A szakember annak idején viharos körülmények között távozott a Ferencvárostól. Vezetésével a Fradi visszajutott ugyan az NB I-be, de az élvonalban már nem teljesített jól.

„Eredetileg úgy volt, hogy az élvonalba jutást követően távozom. Letettem egy listát a vezetőség és Kevin McCabe elé, amelyen öt-hat olyan játékos neve szerepelt, akivel szerintem lett volna esélyünk bajnokságot nyerni vagy legalább európai kupaszereplést érő helyen végezni. McCabe nemet mondott, hangsúlyozva, hogy a Sheffieldtől érkező fiatal játékosokat kell szerepeltetnem, továbbá azt is megemlítette, hogy az új stadion építését még két évig biztosan nem kezdik el. Ekkor azt mondtam neki, hogy távozom, de a vezetőségből mások maradásra bírtak, hátha rá tudjuk venni McCabe-et, változtasson a hozzáállásán, ám nem sikerült. Akkor persze erről nem beszélhettem.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik