FTC: a klub két korábbi játékosa is díszpolgári címet kapott

Vágólapra másolva!
2015.06.19. 14:12
Tarlós István pénteken díszpolgári címet adott át két korábbi ferencvárosi labdarúgónak, Rudas Ferencnek, illetve Varga Zoltánnak, aki posztumusz részesült az elismerésben.

Pénteken a Városházán Tarlós István főpolgármester díszpolgári címeket adott át nyolc kiemelkedő személynek, köztük Rudas Ferencnek és Varga Zoltánnak, utóbbi posztumusz részesült az elismerésben – írja a fradi.hu.fradi.hu.

Tarlós István beszédében elmondta, hogy a kitüntettek mindannyian kitartó munkával teremtettek közösséget, maradandót alkotva szakmai és emberi értelemben. Életükkel minden budapesti számára követendő példát állítottak.

Rudas Ferenc 1921-ben született Budapesten, a Törekvésből igazolt a Ferencvárosi Torna Clubba. Pályafutása elején még támadóként futballozott, de mégis jobb oldali védőként lett ismert. Hátvéd létére 36 gólt szerzett, a válogatottban 23 alkalommal szerepelt. Egy szerencsétlen sérülést követően, 1950-ben megtört a pályafutása, ám ez idő alatt is kiváló teljesítményt nyújtott zöld-fehér színekben. Az FTC-től a mai napig nem szakadt el, hiszen most is ő az FTC Baráti Kör elnöke.

Varga Zoltán 2010. április 9-én, futballozás közben hunyt el. Az egykori kiváló labdarúgó a Ferencvárosban kezdte profi pályafutását, 1961 és 1968 között 135 mérkőzésen 53 gólt szerzett. A mexikói olimpián Varga úgy döntött, hogy nem tér vissza Magyarországra, ezt követően játszott a Hertha, az Aberdeen, az Ajax, a Borussia Dortmund, az Augsburg, valamint a Gent színeiben. A Ferencvárossal 4 bajnoki címet, 2 ezüstöt, 2 bronzot szerzett, valamint részese volt az 1965-ös VVK-sikernek.

A magyar válogatottal Európa-bajnoki bronzérmet, valamint olimpiai bajnoki címet szerzett.
Edzőként 1996 és 1997 között dolgozott a Ferencvárosnál, amellyel bronzérmet nyert, majd megfordult a Honvédnál, a Dunaferrnél, a DVTK-nál, valamint a Győri ETO-nál is. Varga Zoltán díszpolgári címét gyermekei vették át Tarlós Istvántól.

Rudas Ferencen és Varga Zoltánon kívül díszpolgári címet kapott Marton Éva opera-énekesnő, Bálint András színművész, színházigazgató, Hámori József biológus, Portisch Lajos olimpiai bajnok sakkozó, Rudolf Péter színművész és Kerkápoly Endre mérnök, aki szintén posztumusz kapott elismerést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik