Az FTC a Barcelonától kapta meg VVK-trófeája másolatát

Vágólapra másolva!
2013.03.08. 14:50
null
A Barcelonából érkezett VVK-serleg (Fotó és további képek a trófeáról: <a href="http://www.fradi.hu" target="_blank">fradi.hu</a>)
A Ferencváros labdarúgó-szakosztályának legértékesebb trófeája az 1965-ben a Juventus ellen elhódított Vásárvárosok Kupája-serleg, amelynek eddig a kicsinyített másolata volt a klub birtokában; most viszont Barcelonából megérkezett a trófea élethű másolata – adta hírül a fradi.hu.

Az Európa-liga és az UEFA-kupa elődjeként lebonyolított VVK vándorserleg volt, első elhódítója a Barcelona, utolsó bajnoka pedig a Leeds United: 1971. szeptember 22-én az első és az utolsó VVK-győztes egy mérkőzésen döntött arról, hogy melyikük tulajdonába kerül végleg a díj. A trófea a Barcelonáé lett, miután a katalán csapat Teófilo Duenas duplájával Joe Jordan találata ellenében – a magyar Zsolt István játékvezetése mellett – 2–1-re győzött a Camp Nouban, így aztán a serleget azóta is a stadion klubmúzeumában őrzik.

A Ferencváros 1965. június 23-án, a torinói Stadio Comunaléban Fenyvesi Máté góljával győzte le a Juventust a VVK döntőjében, s ezzel a magyar klubfutball mai napig legnagyobb sikerét érte el.

A DÖNTŐRŐL

„A torinói éjszakában így álltak fel Mészáros József, azaz Dodó bácsi tanítványai: Géczi – Novák, Mátrai, Horváth – Juhász, Orosz – Karába, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi dr. A még este is fülledt meleg alaposan próbára tette a játékosokat, így az első félidőben nem volt igazi küzdelem. Az olaszok támadólag léptek fel, de nem rohamoztak a várt elsöprő lendülettel. A magyar bajnokcsapat különösebb megerőltetés nélkül lefékezte a hazai akciókat, a hajrában ráadásul Albert nagy helyzetet ügyetlenkedett el.

Szünet után, a hőség enyhülésével, élénkebb lett a játék. A Juventus megpróbált erősíteni, ám a Fradi állta a sarat, és ahogy telt az idő, egyre inkább átvette az irányítást. Már többet támadott, és helyzetei is akadtak. Az egyik ilyennel pedig a 74. percben rendkívül fontos (lélektani) előnybe került: az előrehúzódó Novák jobbról a kapu elé ívelt, és a kiváló szezont futó veterán Fenyvesi doktor berobbanva közelről, egy földre pattintott fejessel bevette az olaszok kapuját. (A népszerű szélső amúgy saját bevallása szerint úgy válhatott a VVK-sorozat házi gólkirályává, hogy Albertre mindig egy rakás védő „csimpaszkodott", így neki több üres terület jutott – ezt használta ki hatékonyan.)

A hátralévő időben hevesebb lett a küzdelem, de az FTC tervszerűen, higgadtan játszva elhárított minden veszélyt. Már csak az volt hátra, hogy Sir Stanley Rous, a FIFA legendás elnöke – ezúttal mint a VVK-bizottság első embere – átadja a trófeát Mátrainak, aki azt a magasba emelte. Nem volt e körül akkora show, mint manapság, de annál nagyobb boldogságot szerzett a magyar futballistáknak, hogy az olasz közönség jelentős hányada a helyén maradt, és hosszan tartó tapssal ismerte el a mieink produkcióját!" – Még bővebben a VVK-sikerről a Nemzeti Sport Online Sportnaptárában!

FERENCVÁROS–JUVENTUS 1–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik