Fogadási csalás: a REAC-szál 17 vádlottja közül 15-öt bűnösnek találtak

Vágólapra másolva!
2016.03.30. 12:45
A fogadási csalásokban, azon belül is a REAC-szállal összefüggésbe hozott tizenhét vádlott ügyében mondott ki első fokú ítéletet a Pesti Központi Kerületi Bíróság, amely tizenöt vádlottat bűnösnek talált, két esetben (Ny. Krisztián, T. Gábor) pedig megszüntette az eljárást. A tizenöt bűnös közül kilencet szabadságvesztésre ítélték, ám mindegyikük büntetését felfüggesztették. A további büntetési tételek között szerepel vagyonelkobzás, illetve a futballal kapcsolatos tevékenységtől való eltiltás.

Keviczki István bíró az ítélethirdetés során elmondta, hogy az elsőrendű vádlott K. Zoltán és a másodrendű L. Mátyás egyaránt egy év fogházbüntetést kapott, két év próbaidőre felfüggesztve. Harmadrendű vádlottként S. Balázst két év szabadságvesztésre ítélték, három évre felfüggesztve.

A rákospalotai csapat volt vezetőedzőjét, a 11. rendű vádlott A. Zoltánt egy év szabadságvesztésre büntették, egy év hat hónapra felfüggesztve. Öt társához hasonlóan a korábbi válogatott labdarúgót, az NB I-ben több mint 400 alkalommal pályára lépő E. Károlyt pénzbüntetéssel sújtották.

A bíró a 13. és a 15. rendű vádlottat felmentette, az elítéltek közül azonban több esetben foglalkozástól eltiltásról és vagyonelkobzásról is rendelkezett.

Az ügyész a február 19-én elmondott vádbeszédében mind a 17 vádlott kapcsán felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott.

Az ügy vádirata nyolc, 2007 szeptembere és 2009 májusa között játszott mérkőzést tartalmaz. A manipulációért felajánlott összeg rendszerint 2000-2500 euró volt játékosonként.

Részletes indoklásában Keviczki István kifejtette, hogy megállapítása szerint történtek eljárásjogi problémák az ügy nyomozati szakában, a kihallgatások során. A koronatanúnak tekintett H. Gábor negyedrendű vádlott – akit egy év szabadságvesztésre ítélt, két év próbaidőre felfüggesztve – régebbi vallomásait kissé zavarosnak minősítette, ám hozzátette, hogy az állításai zöme a beismerő vallomást tevő társai által elmondottakkal összhangban áll.

Mint elmondta, több más vallomást is kaotikusnak tart, de voltak ezekben egybehangzó, markáns motívumok, amelyek segítették a döntéshozatalt. A vádirat néhány pontja kapcsán több részletességet várt el, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bírói pályafutása során most találkozott a legrészletesebb híváslista-elemzéssel, ezért ennek a bizonyítéknak nagy jelentőséget tulajdonított.

Elárulta, hogy bizonyos cselekményeknek nem csak az alapesetét vette figyelembe, mert ha így tesz, akkor több vádlott esetében elévült volna, amit elkövetett.

Az első fokú ítélet még nem jogerős, az ügyész súlyosbításért fellebbezett, míg a védők enyhítésért, illetve felmentésért.

A Siófok és a Diósgyőr mérkőzéseit tárgyaló másik bundaügyben április 7-ére tűzte ki az ítélethirdetést a Fővárosi Törvényszék.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik