NB I: fejlődő felcsúti, verhetetlen Kövesd, az FTC és a 2–2

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.03.09. 12:43
null
Tóth Balázs (szemben) biztos pont a Puskás Akadémia kapujában (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó NB I 25. fordulóját kö9vető visszapillantónkban fókuszban a Puskás Akadémia 23 éves kapusa, Tóth Balázs, de szó lesz többek között a Mezőkövesd folytatódó veretlenségi sorozatáról és az idegenben ismét 2–2-es döntetlent játszó Ferencvárosról is.

A FORDULÓ DICSÉRETE – TÓTH BALÁZS

„Ha ebből a srácból nem lesz válogatott kapus, visszaadom az edzői papírom”– nos, egy év is eltelt azóta, hogy Vezér Ádám, korábbi NB I-es kapus ezt mondta Tóth Balázsról, akit akkor még kevesen ismertek, mi több, néhány korábbi élvonalbeli kapus úgy látta, a fiatal labdarúgó sohasem jut el az élvonalig.

A Puskás Akadémia 23 éves kapusa egyre többeknek bizonyít, és jelenlegi formája alapján arra van nagyobb esély, hogy az egykori kispesti kapus megtarthatja licencét. Vezér Ádám Felcsúton három és fél éven át edzette Tóth Balázst, így vele beszélgettünk arról, mitől emelkedhet ki valaki a többi fiatal közül, és mi kell ahhoz, hogy minél tovább jusson.

„Gyorsaság – mondta Vezér Ádám. – Talán ez az első, amit említhetek Balázzsal kapcsolatban. Ez értendő mozdulatai sebességére és a játék olvasásának gyorsaságára is, mindkettő egyaránt fontos. Hiába vannak ragyogó reflexeid, ha rossz helyen állsz, és fordítva: értheted a futballt, ha fél perccel később emeled a kezed, mint kellene.”

Tudni kell, hogy Vezér Ádám már kívülállóként figyeli korábbi tanítványát, akinek van kire hallgatnia. A Honvéd korábbi játékosa után manapság az Újpestet 11 éven át szolgáló Balajcza Szabolccsal dolgozik Felcsúton, jó tanácsból tehát nincs hiány.

„Ehhez a poszthoz szerencse is kell, és amikor Hegedüs Lajos megsérült, én is csak reméltem, készen áll a beugró szerepére – emlékezett Tóth Balázs bemutatkozására Vezér Ádám. – Azt akkor már tudtam, mire képes, az azonban csak élesben derül ki, melyik játékos mennyire bírja a nyomást. Nos, Balu – ahogy mi hívjuk – e tekintetben is kiemelkedő, jó versenyzőtípus. Amikor hirtelen kellett beszállnia, azt sem izgulta túl, amikor már egész héten tudta, hogy szombaton ő véd, akkor is nyugodt maradt. Ez nagy erény.”

Ma már meghatározó szerepet játszik a kapus a Puskás Akadémiában, nyugalmat áraszt a védők felé, Kisvárdán bravúrokkal járult hozzá az idegenbeli győzelemhez, az Újpest ellen Perosevic és Beridze is csak vele állt szemben, de a két légiós által kidolgozott három ziccernél is a kapus nyerte meg a párharcot – remek védésekkel. Igaz, a lilák tizenegyese előtt nem hozott jó döntést.

„Tapasztalat – felelte Vezér Ádám arra a kérdésre, mi hiányozhat még Tóth Balázsból, aki már 32 első osztályú meccsnél jár. – A rutint nem lehet megvenni a plázában, ahhoz meccsekkel eltöltött évek kellenek. Amikor adódik egy helyzet, amelyet már átéltél, tanultál belőle, emlékszel, mit csináltál hasonló esetben, vagy azt is tudod, aki szembe jön, mivel próbálkozott legutóbb – ehhez mindenkinek idő kell. Mint az Újpest elleni tizenegyes előtti szituáció: legközelebb talán nem indul ki a kapujából, át kell gondolnia, mi történt ebben az esetben. Ami mégis látványos, hogy Tóth Balázs úgy véd, mintha kétszáz élvonalbeli mérkőzés lenne a háta mögött. Szeret és tud tanulni, az út innen egyre feljebb vezethet.”

És akkor az a bizonyos kapusedzői képesítés: Vezér Ádám szerint a válogatott keretben Gulácsi Péter és Dibusz Dénes helye megkérdőjelezhetetlen.

De ki lehet az Eb-n a harmadik számú kapus?

Látszólag mellékes kérdés, mert a második számú is igen ritkán jut szóhoz egy tornán, a harmadik soha – Kovácsik Ádám sérülése óta Hegedüs Lajos volt kerettag, de mostanában Pakson is kispados, Szappanos Péter egyenletesen jó formában véd, de ha erre a posztra hosszabb távon gondolkozva jelöl embert Marco Rossi szövetségi kapitány, vagyis számításba veszi, a két tapasztalt kollégától ki tanulhat sokat, aki három-öt-tíz év múlva lehet a nemzeti csapat első számú kapusa, akkor bizony nagyon is elképzelhető, hogy Tóth Balázsra esik a választása.

Ez a kapitány dolga, az biztos, hogy a Puskás Akadémia tehetsége bravúrokkal érvel a behívó mellett.

SOMOGYI ZSOLT

FOLYTATÓDÓ SOROZATOK – FEENCVÁROS, MEZŐKÖVESD, MTK

Sorozatban harmadik 2–2-es döntetlenjét érte el idegenben a Ferencváros.

A tavaszi szezonban kerete erejéhez képest visszafogottabban teljesít a Ferencváros, s ez leginkább az idegenbeli mérkőzésein mutatkozik meg. A január közepe óta vendégként lejátszott hat bajnokija közül csak kettőt nyert meg (Budafok 3–0, Újpest 4–0), s a legutóbbi három idegenbeli bajnokiján érthetetlenül megtorpant a csapat. Bár a Mezőkövesd sorozatban 12 bajnoki óta veretlen, február 14-én elsősorban a Ferencvárosnak köszönhette a döntetlent. A zöld-fehérek ugyanis az 50. percben már 2–0-ra vezettek, és semmi sem utalt arra, hogy nem nyerik meg a mérkőzést – de mégsem sikerült, ugyanis 2–2 lett az összecsapás vége.

Az MTK Budapest szerepeljen bármennyire dicséretesen ebben az idényben, február végén a Ferencváros ellen a 23. percre szintén kétgólos hátrányba került hazai pályán, s szintén az első félidőben egyszer-egyszer a kapufa és a léc mentette meg a további góloktól. A második játékrészben mégis egyenlítettek a kék-fehérek, sőt, a vendégek még egy büntetőt is kihagytak.

Vasárnap aztán a kiesés elől menekülő ZTE FC otthonában hagyta veszni előnyét a listavezető. A második félidő elején nagy nehezen fordított, majd három perccel később tizenegyesből gólt kapott (2–2), és sorozatban harmadszor is pontokat veszített idegenben.

A Diósgyőrben 0–0-ra végző MTK immár a negyedik bajnoki mérkőzése óta nyeretlen, a legutóbbi négy találkozójából három döntetlenre végződött, ugyanakkor a kék-fehérek még nem kaptak ki az OTP Bank Ligában 2021-ben az Új Hidegkuti Nándor Stadiontól távol.

Folytatódott a Mezőkövesd sorozata is: a Pakson ikszelő kövesdiek egymás után 12 veretlen bajnokinál tartanak, és a következő fordulóban otthon, a Budafok ellen nyújthatják tovább a szériát.

T. N.

A FORDULÓ ÍGÉRETE – SAJBÁN MÁTÉ

„Az első félidőben a Mezőkövesd irányította a játékot – ismerte el érdeklődésünkre a második paksi gólt szerző Sajbán Máté.Az elején volt két helyzetünk, de nem tudtunk támadásokat vezetni. A második félidőben aztán fordult a kocka, akkor már mi voltunk az aktívabbak. Amikor a hatvanadik percben egygólos hátrányban beálltam, úgy éreztem, hogy a fordítás is meglehet, hiszen fölényben játszottunk. Az egyenlítésünk után aztán egy percen belül ismét gólt kaptunk, akkor már az egy pont megszerzése volt a cél. Ebben a meccsben nem volt több.”

A fordulás után a Paks magához vette a kezdeményezést, az addig kiválóan támadó Mezőkövesd kizárólag a védekezésre koncentrált – mi történt a csapattal a szünetben?

„Szerkezetet váltottunk, három támadó helyett kettővel folytattuk, és a középpályát próbáltuk meg stabilabbá tenni. Ezáltal sokkal több labdát szereztünk, az első félidőben ugyanis ez hiányázott igazán. A múlt héten Fehérváron is láthattuk, hogy a második félidőben mekkorát tud változni egy mérkőzés, ez vezetőedzőnket, Bognár Györgyöt dicséri, hiszen nemcsak látja a hibákat, hanem nagyszerűen reagál is rájuk. Szombaton az első harminc percet a lelátóról nézte, onnan sokkal jobban átláthatók a csapatmozgások, ám amint észlelte, hogy nem megy jól a játék, azonnal lement a pálya szélére.”

A mérkőzés végére parázs lett a hangulat a kispadok környékén, a mérkőzésen kilenc sárga lapot osztott ki a játékvezető, egyet Pintér Attila is kapott, Bognár Györgyöt pedig kiállította Pintér Csaba.

„Belülről nem éreztem feszültnek a találkozót, talán a két edző jelleméből adódóan történt így. A pályán nem volt rugdosódás, nem tudom, miért volt ilyen sok lap.”

Sajbán Máté a második bajnoki gólját szerezte az idényben, legutóbb a Budafok elleni győztes meccsen (3–2) talált be az NB I-ben. A Paks viszont az előző öt bajnokijából még így is csupán egyszer nyert, közben kiesett a Magyar Kupából, pedig azelőtt öt meccsen át veretlen volt.

„A bajnokság első körét is gyengén kezdtük, akkor az első négy mérkőzésen egy, a második kör első négy találkozóján négy pontot szereztünk. Mind a kétszer a Fradi elleni meccs után kezdtünk belejönni. Vasárnap megyünk a Groupama Arénába, aztán a válogatott szünet után folytatjuk jó szokásunkat, és elkezdjük gyűjteni a pontokat.” J. Á.

A FORDULÓ EMELÉSE – JAROSLAV NAVRÁTIL

Nem jár rosszul a Kisvárda, ha Jaroslav Navrátil betalál, olyankor rendre nyer a csapat.

Legutóbbi két győzelmét úgy szerezte meg a Kisvárda, hogy a sikert érő gólját követően az ellenfélnek már középkezdésre sem maradt ideje. Február 13-án a Zalaegerszeg ellen (2–1) Horváth Zoltán a 94., vasárnap, a Honvéd otthonában (2–1) Jaroslav Navrátil a 92. percben szerezte a mindent eldöntő találatot – a kettő között a kisvárdaiak három mérkőzést veszítettek el, szerzett gól nélkül. A cseh légiós idénybeli negyedik találatát érte el (ezzel élre ugrott a kisvárdai házi góllövőlistán), valamennyit olyan meccsen, amelyen csapata győzött. Ráadásul ő az egyedüli kisvárdai játékos, aki a 2020–2021-es évad mind a huszonöt bajnoki meccsén lehetőséghez jutott, igaz, ezek közül csak egyet játszott végig.

„Nincs azzal semmi baj, hogy ezúttal csereként léptem pályára– mondta Jaroslav Navrátil, miután közvetlenül a Honvéd elleni meccs után letudta az egyáltalán nem vagy csak keveset játszó kisvárdai futballisták regeneráló edzését. – Egymást érik a meccsek, szerdán már a Magyar Kupa negyeddöntőjében meccselünk a Zalaegerszeg ellen, természetes, hogy ilyenkor több poszton is változtat Supka Attila vezetőedző, akivel előre megbeszéltük, hogy ezen a meccsen kevesebb lehetőség jut nekem. Éppen ezért, ha be kell állnom, frissességet és lendületet kell vinnem a csapat játékába.”

Ez olyan jól sikerült, hogy a 70. percben pályára lépő cseh szélső a hosszabbításban kétszer is helyzetbe került, és a második lehetőségét már nem hibázta el.

„Csak arra emlékszem, hogy kivédekeztünk a kapunk előtt egy veszélyes szituációt, ami után Ma­theus Leonitól kaptam remek hosszú indítást. Láttam, jön ki a kapus, így csak egyetlen feladatom maradt, átívelni felette a labdát. Utána azért szurkoltam, hogy a visszafelé futó két hazai játékos közül egyik se érje el a labdát a gólvonal előtt. Nyertünk, de nem nyugodhatunk meg, harmadikok még éppúgy lehetünk, mint utolsók. Utóbbira persze gondolni sem akarunk, de láthatjuk, nemcsak minden meccsnek, hanem minden percnek jelentősége lehet.”

Főleg akkor, ha a kisvárdaiak rendre kicentizik a döntést… B. T.

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NB I, 2020–2021, 25. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
MÁRCIUS 5., PÉNTEK
DVTK–MTK Budapest 0–0Miskolc, DVTK StadionIványi Zoltán
MÁRCIUS 6., SZOMBAT
Paksi FC–Mezőkövesd 2–2
Paks, Paksi FC StadionPintér Csaba
Puskás Akadémia–Újpest FC 2–1
Felcsút, Pancho ArénaFarkas Ádám
MÁRCIUS 7., VASÁRNAP
Budapest Honvéd–Kisvárda 0–1
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionAndó-Szabó Sándor
ZTE FC–Ferencvárosi TC 2–2
Zalaegerszeg, ZTE Aréna
Káprály Mihály
Budafoki MTE–Mol Fehérvár FC 1–2Budapest, Budafoki MTE SporttelepZierkelbach Péter
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC25177 150–16+3458
2. Puskás Akadémia25143 836–31 +545
3. Mol Fehérvár25117 750–31+1940
4. MTK Budapest25 98 835–33 +235
5. Mezőkövesd25 98 829–31 –235
6. Paksi FC25 97 950–47 +334
7. Kisvárda25 97 923–31 –834
8. Újpest FC25 941232–51–1931
9. Budapest Honvéd25 771137–37 0 28
10. Zalaegerszegi TE25 751342–47 –526
11. Budafoki MTE25 751330–46–1626
12. Diósgyőri VTK25 641528–41–1322

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik