Évtizedek óta nem látott triplára vadászik a Fradi az Újpest elleni derbin

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.22. 12:23
Minden kétséget kizáróan az Újpest FC–Ferencváros derbire irányul a legnagyobb figyelem a labdarúgó NB I 2. fordulójában: a zöld-fehérek egymás utáni harmadik sikerüket próbálják megszerezni legnagyobb riválisuk ellen idegenben, ez pedig évtizedek óta nem sikerült nekik a bajnokságban. A címvédő Bp. Honvéd tovább űzi Puskásék hazai győzelmi szériáját, a Balmazújváros története első hazai élvonalbeli mérkőzésére készül. Statisztikák és érdekességek a 2. forduló elé.

A FORDULÓ PÁROSÍTÁSAI (KATTINTSON A TALÁLKOZÓVAL KAPCSOLATOS ÉRDEKESSÉGEKÉRT!)
MEZŐKÖVESD–PAKS
BP. HONVÉD–DVTK
HALADÁS–DVSC
ÚJPEST–FERENCVÁROS
PUSKÁS AKADÉMIA–VIDEOTON FC
BALMAZÚJVÁROS–VASAS
A FORDULÓ PÁROSÍTÁSAI (KATTINTSON A TALÁLKOZÓVAL KAPCSOLATOS ÉRDEKESSÉGEKÉRT!)
MEZŐKÖVESD–PAKS
BP. HONVÉD–DVTK
HALADÁS–DVSC
ÚJPEST–FERENCVÁROS
PUSKÁS AKADÉMIA–VIDEOTON FC
BALMAZÚJVÁROS–VASAS

 

MEZŐKÖVESD ZSÓRY–PAKSI FC

A két csapat eddig 5 NB I-es mérkőzést vívott egymással, két döntetlennel kezdtek, aztán kétszer a Paks nyert, legutóbb, május 20-án viszont a Mezőkövesd. A bennmaradás szempontjából kulcsfontosságú mérkőzésen gólt szerző mezőkövesdi játékosok közül Stipe Bacelic-Grgic és Ulysse Diallo ezt a szezont már a Puskás Akadémiában kezdte, a sorsdöntő találatot jegyző Gohér Gergő viszont az előző fordulóban is betalált a Mezőkövesd színeiben – szabadrúgásból hatalmas gólt lőtt a DVSC kapujába.

A Mezőkövesd négy meccs óta veretlen az NB I-ben, ennél hosszabb élvonalbeli veretlenségi szériája csak egyszer, 2016. október 15. és 2016. december 3. között volt a csapatnak – ez hét találkozó után ért véget, az „ünneprontó” a később a bajnoki címet megszerző Honvéd volt.

2017. február 18. (Mezőkövesd–DVTK 3–0) óta nem játszottak a kövesdiek olyan bajnokit, amelyen ne kaptak volna gólt. Tizennégy mérkőzés telt el a legutóbbi „shutout” óta.

♦ Tegyük hozzá, a mezőkövesdiek elöl is gólképesek: 2017. április 8. (MTK–Mezőkövesd 2–0) óta a sárga-kékek minden bajnoki mérkőzésükön betaláltak. A sorozat kilenc mérkőzést számlál. A fenti két adatból következik, hogy nem éppen gólaszályosak a Mezőkövesd meccsei: a matyóföldiek legutóbbi 15 bajnokiján mindig két vagy több gól született. A 15 említett találkozón a gólátlag 3.53.

A Paksi FC május 13. (Paks–Gyirmót 3–0) óta nem nyert NB I-es meccset – igaz, a nyári szünet miatt ez csak hárommérkőzéses nyeretlen miniszériát jelent –, legutóbbi nyolc élvonalbeli találkozójából csak kettőn gyűjtötte be a három pontot. A legutóbbi idegenbeli Paks-siker dátuma 2017. május 6., akkor a Vasast verte meg 3–0-ra.

A Mezőkövesd március óta csak két csapatot győzött le az NB I-ben: az egyik a DVSC (kétszer is), a másik pont a Paks… Két, egymást követő bajnoki mérkőzést 2016 októbere óta nem nyertek meg a kövesdiek.

A 2016–2017-es szezonban a Paks – és a kieső Gyirmót – mérkőzésein átlagban 2.18 gól született, csak az MTK (1.88) meccsein esett kevesebb találat. A tolnaiaknál csak a bajnok Honvéd, az ezüstérmes Videoton, és (meglepetés?) a kieső MTK kapott kevesebb gólt az előző idényben – 33 találkozón 37-szer kapitulált a Paks. A Mezőkövesdnél ugyanez a szám 54, ennél csak a DVTK (58) szedett be többet.

A címvédő Bp. Honvéd a DVTK ellen űzi tovább  Puskásék hazai győzelmi szériáját (Fotó: Földi D. Attila)
A címvédő Bp. Honvéd a DVTK ellen űzi tovább Puskásék hazai győzelmi szériáját (Fotó: Földi D. Attila)

 

BP. HONVÉD–DIÓSGYŐRI VTK

Ez a 101. élvonalbeli mérkőzés a két csapat között, az örökmérleg 54–23–23 a Honvédnak. A két csapat első kispesti mérkőzését rögtön megnyerte a Diósgyőr, ám az 1940 óta eltelt években ezen kívül már csak ötször tudta legyőzni piros-fekete riválisát vendégként. Legutóbb 2014. április 5-én győzött a Diósgyőr a Honvéd otthonában, 2–1-re.

♦ Mivel a két csapat felcserélte a pályaválasztói jogot, folytatódhat a bajnoki címvédő kispestiek nagy szériája. A Honvéd 2016. október 29-én kezdett remek sorozatba, azóta mindegyik hazai bajnokiját megnyerte – a mutató 11 mérkőzésnél áll. „Mellesleg” a Honvéd százszázalékos legutóbbi hat élvonalbeli mérkőzésén, legutóbb április 22-én, a Vasastól kapott ki, s veszített így pontokat.

♦ A nagy Honvédnak is csak kétszer jött össze ilyen remek sorozat otthon: 1949-ben egymás után 12 hazai győzelmet arattak a kispestiek, 1955–1956-ban 13-at. Nincs is messze a klubrekord! Az NB I-ben legutóbb a Debrecennek volt ilyen hosszú hazai győzelmi sorozata, amely 11 találkozó után szakadt meg – ezért 2004–2005-ig kellett visszalapoznunk az annalesekben.

♦ 2016 szeptembere óta nem volt olyan vendég csapat, amely bajnokin egynél több gólt tudott volna szerezni a Bozsik-stadionban (a Videoton volt a legutóbbi, amely 2–1-re győzött is). Sőt! A kispestiek pályaválasztásával lejátszott legutóbbi 25 bajnoki közül ez volt az egyetlen eset, amikor a vendégcsapat kétszer is be tudott találni. A 25 meccsből 12-t kapott gól nélkül hozott a Honvéd.

A DVTK veretlen a legutóbbi négy idegenbeli bajnokiján (két győzelem, két döntetlen), ez ritkaság az idegenben hagyományosan gyengélkedő miskolciaktól. Hogy mutassuk, nem a levegőbe beszélünk: a mostani jó sorozat előtt egy 13 meccses idegenbeli nyeretlenségi szériája volt a Diósgyőrnek, amely vendégként legutóbbi 50 NB I-es meccséből csak nyolcat tudott megnyerni.

A Honvéd bajnoki címmel végződő 2017. tavaszi menetelése során csupán háromszor kapott ki – mindannyiszor akkor, amikor képtelen volt betalálni –, a három „Kispest-verőből” az egyik pont a DVTK, mely április 11-én 2–0-ra győzött.

SZOMBATHELYI HALADÁS–DEBRECENI VSC

62 élvonalbeli mérkőzést vívott eddig egymással a két csapat, a Debrecen minimális fölényt harcolt ki, az örökmérleg 24–19–19. A Haladás pályaválasztása mellett 2011 óta nem tudott nyerni a Loki, akkor 1–0-ra győzött Rezes László góljával. A Loki régi-új szakvezetője, Herczeg András 2009-ben ünnepelhetett győzelmet a Haladás otthonában, a debreceniek akkor Czvitkovics Péter duplájával nyertek 2–1-re.

♦ Ehhez a párosításhoz kell a legtöbbet utaznia a vendégcsapatnak az NB I 2017–2018-as mérkőzései közül: 468 kilométeres út vár a Debrecenre, míg elér a soproni stadionig, ahol a szombathelyiek ideiglenes otthonra leltek.

♦ A Haladás kimondottan rossz sorozatot hozott át az előző idényből, a szombathelyiek legutóbbi öt bajnoki mérkőzésükön nem nyertek, négyet elveszítettek, és mindannyiszor két gólt kaptak. A legutóbbi Haladás-győzelemig 2017. április 29-ig kell visszalapoznunk, a Hali akkor a Paksot verte meg 2–0-ra.

Az előző idényben a Haladást hazai eredményességben csak a Videoton, a Honvéd és a Ferencváros tudta megelőzni. A szombathelyiek a pályaválasztóként lejátszott 17 meccsen 29 pontot szereztek – nem rossz, pláne albérletben. A Debrecen idegenbeli mérlege szürke középszer (6. hely, 18 megszerzett pont) volt.

Halmosi Péter 2003 és 2007 között 99 mérkőzést játszott a DVSC színeiben – no meg nyert három magyar bajnokságot a Lokival. A debreceniek jelenlegi NB I-es keretében csak Mészáros Norbertnek van ennél több élvonalbeli mérkőzése a Lokiban – mondhatni, a Haladás veteránja a második legrutinosabb „DVSC-spíler”.

♦ Csak illusztrációként arról, hogy mennyire átalakulóban van a DVSC: az említett Mészáros Norbert 243 bajnokin játszott a Lokiban, a keret összes többi – ez 27 játékost jelent – tagjának együttvéve 506 debreceni élvonalbeli mérkőzése van. Az nem egész 19 Loki-meccs/fő.

Évtizedek óta nem látott triplára vadászik a Fradi az Újpest ellen (Fotó: Veres Viktor)
Évtizedek óta nem látott triplára vadászik a Fradi az Újpest ellen (Fotó: Veres Viktor)

 

ÚJPEST FC–FERENCVÁROS

Ez a 221. fővárosi derbi az élvonalban, a Ferencváros ezekből 100-at nyert meg, az Újpest 61-et, 59 alkalommal pontosztozkodás született. A 2010-es években az FTC 9, az Újpest 5 győzelmet aratott, háromszor ikszelt a két patinás csapat.

♦ Az Újpest legutóbb 2015. december 12-én tudta legyőzni a Ferencvárost, akkor első magyar vendégcsapatként tudott nyerni a Groupama Arénában. Azóta két Fradi-siker és két iksz került a statisztikába. Pályaválasztóként 2014. szeptember 21-re datálódik a legutóbbi lila siker (2–1).

♦ A Ferencváros megnyerte legutóbbi két meccsét az Újpest vendégeként, 2015. szeptember 12-én 2–1-re, 2017. március 4-én 1–0-ra győzött. Ha a zöld-fehérek egymás után harmadszor is nyerni tudnak vendégként, akkor ritkaságot könyvelhetnek el. A derbitörténelemben ugyanis igen ritkán tudott az FTC egymás után három vagy több mérkőzést megnyerni az Újpest vendégeként.

A források ellentmondóak – a Népstadionban játszott derbik valódi pályaválasztói jogának kérdését nem könnyű kideríteni –, a magyarfutball.hu statisztikái szerint a zsinórban három idegenbeli siker háromszor jött össze a zöld-fehéreknek. Rögtön az első derbiken, 1905 és 1914 között, majd egyszer a hatvanas években (1965 és 1967 között, a meccseket a Népstadionban játszották), és egyszer a nyolcvanas években (1983 és 1985 között, szintén a Népstadionban rendezték a derbiket). A két utóbbi adattal kapcsolatban a források ellentmondásosak. Annyi viszont biztos, hogy az FTC évtizedek óta nem verte meg egymás után háromszor bajnokin, vendégként legnagyobb riválisát, és a Megyeri úti stadionban rendezett derbiken sem nyert egymás után háromszor.

Biztató jel: 2003. május 17. óta az összes derbin született gól. A 220-ból eddig csak 11 Újpest–FTC (vagy FTC–Újpest) végződött 0–0-ra.

A 2016–2017-es szezonban az Újpest több pontot szerzett idegenben (22), mint pályaválasztóként (20), a liláknál csak a Gyirmót szerepelt rosszabbul hazai pályán. Nebojsa Vignjevics csapata 17 hazai mérkőzéséből csupán négyet tudott megnyerni, hazai mérlege pedig negatív (4 győzelem, 8 döntetlen, 5 vereség) volt. Ezen egészen biztosan változtatni kell, ha az újpestiek elő szeretnének lépni a középmezőnyből. A Ferencváros az 5. legjobb vendégcsapat volt az előző idényben (mérlege: 6 győzelem, 4 döntetlen, 6 vereség).

♦ Ha már a hazai kínokról esik szó: a 2017-es naptári évben – azaz amióta az együttes visszaköltözhetett a Szusza Ferenc Stadionba – az Újpest egyetlen bajnokit tudott megnyerni pályaválasztóként: a legutóbbit, 2–1-re a Haladás ellen. A legutóbbi 14 otthoni meccsből csak kettőt húzott be. Hasonlóan pocsék szereplésre pályaválasztóként kevés példa lehet az újpesti klubtörténelemben.

A legutóbbi 13 hazai mérkőzéséből az Újpest 12 alkalommal kapott gólt, egyedül a Debrecent tudta lenullázni. A Ferencváros legutóbbi öt idegenbeli mérkőzésén mindig kapott gólt (elég sokat – összesen tizenkettőt), előtte pont Újpesten tudta megőrizni kapuja tisztaságát.

A legutóbbi hat, az NB I-ben lejátszott derbin nem volt kiállítás, ellenben volt olyan rangadó, amelyen kilencszer villant a sárga lap. A legutóbbi kiállított Asmir Suljic (Újpest), ferencvárosi játékos 2012 óta nem kapott piros lapot (akkor Grúz Tamást küldte le Kassai Viktor).

PUSKÁS AKADÉMIA FC–VIDEOTON FC

Hét élvonalbeli mérkőzést játszottak eddig, a felcsútiak még nyeretlenek, az örökmérleg a szempontjukból 0–2–5. Az eddigi hét mérkőzésen a Videoton csak három gólt kapott. A két, döntetlenre végződő mérkőzés egyaránt 0–0 volt.

A legutóbbi öt mérkőzésből négyen volt kiállítás, háromszor a Puskás Akadémia, egyszer a Videoton fogyatkozott meg.

A Videoton legutóbbi nyolc idegenbeli bajnokijából csak egyet veszített el, a legfájóbbat, mivel a Bp. Honvéd elleni „bajnoki döntőn” elszenvedett vereség után az ezüstéremmel kellett beérniük a fehérváriaknak.

A Puskás Akadémia az egész 2016–2017-es idényben csak két hazai tétmérkőzést veszített el: a Ferencváros ellen (hosszabbítás után) a Magyar Kupában, valamint utolsó hazai bajnokiját a később vele együtt feljutó Balmazújváros ellen. Meglátjuk, az NB I más kávéház-e.

Csak egy alkalommal fordult elő 2016 szeptembere óta, hogy a Videoton vendégként egynél több gólt tudott szerezni (az Újpest „nézett bele” egy 0–3-ba). A Vidi legutóbbi 11 idegenbeli mérkőzésén csak kilenc gólt szerzett, igaz, még kevesebbet (nyolcat) kapott.


BALMAZÚJVÁROS–VASAS FC

A Balmazújváros abszolút újonc az NB I-ben, így természetesen még sosem csapott össze egymással élvonalbeli bajnokin a két csapat. A 2014–2015-ös másodosztályú bajnokságban játszottak legutóbb, az NB II-t megnyerő Vasas hazai pályán 2–0-ra győzött, a Balmazújváros vendégeként pedig 4–2-re.

Az angyalföldiek szezonbeli összes tétmérkőzésüket elvesztették (kettős vereséggel búcsú az Európa-ligától a Beitar Jeruzsálem ellen, vereség a bajnoki rajton a Diósgyőrtől).

A Vasas legutóbbi hat bajnoki mérkőzésén mindig kapott gólt, és a hat találkozó közül csak egyet tudott megnyerni.

A Balmazújváros legutóbbi hat hazai tétmérkőzését kivétel nélkül megnyerte, a legutóbbi botlás 2017. március 26-ra datálódik, amikor a Békéscsaba ellen 1–0-ra alulmaradt.

Mindent összevetve a Balmazújváros tétmeccseken kilences veretlenségi sorozatban van, 2017. április 16. óta nem talált legyőzőre – akkor a Dorog tréfálta meg.

♦ A Balmazújváros első hazai NB I-es mérkőzése kapcsán nézzük meg, hogyan boldogultak az élvonalbeli debütálással saját pályájukon a 2010-es évek abszolút újoncai. Az előző idényben a Gyirmót gól nélküli döntetlenre végzett az MTK-val. 2014-ben a Dunaújváros PASE (mely nem Dunaferr-jogutód) 1–1-re végzett a Lombard Pápával, igaz, székesfehérvári albérletben. A Mezőkövesd 2013-ban a Lombard Pápa elleni 0–2-vel nyitott. Ugyanebben az évben a Puskás Akadémia az Újpest elleni 1–2-vel rajtolt otthon, illetve ideiglenes otthonában, a székesfehérvári Sóstói Stadionban.

NB I, 2017–2018, 2. FORDULÓ
JÚLIUS 22., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00: Mezőkövesd–PaksMezőkövesd, Városi Stadion
Szabó Zsolt
18.00: Budapest Honvéd–DVTK (Tv: M4 Sport)Budapest, Bozsik József Stadion Solymosi Péter
20.30: Haladás–DVSC (Tv: M4 Sport)Sopron, Városi Stadion
Berke Balázs
JÚLIUS 23., VASÁRNAP
18.00: Puskás Akadémia–VideotonFelcsút, Pancho Aréna Farkas Ádám
18.00: Balmazújváros–VasasBalmazújváros, Városi Stadion
Andó-Szabó Sándor
18.00: Újpest–Ferencváros (Tv: Duna World)Budapest, Szusza Ferenc Stadion Iványi Zoltán
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK

 

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Diósgyőri VTK112–0+23
Budapest Honvéd112–0+23
3. Mezőkövesd Zsóry FC112–1+13
4. Újpest FC112–2 01
5. Paksi FC112–2 01
6. Balmazújváros111–1 01
Puskás Akadémia FC111–1 01
8. Ferencvárosi TC111–1 01
Videoton FC111–1 01
10. Debreceni VSC111–2–10
11. Vasas FC110–2–20
Szombathelyi Haladás110–2–20

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik