Évek óta nem szerepelt ilyen jól a DVTK, mint Feczkó Tamással

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.02. 15:10
null
A diósgyőri szurkolótábor nemrég még bojkottálta a csapat meccseit, de mióta Feczkó Tamás (balra, hátul) átvette a gárda irányítását, a fanatikusok gyakran ünnepelhetnek győzelmet Márkvárt Dávidékkal (Fotó: dvtk.eu)
A labdarúgó NB I 23. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban a DVTK 4–0-s fővárosi győzelme a Honvéd ellen, és remek tavaszi szereplése. Szó lesz még mások mellett Nikolics Nemanjáról, aki 1771 nap után szerzett ismét gólt az NB I-ben vagy a Kisvárda háromszoros román válogatottjáról, Claudiu Bumbáról, aki magyar keresztnevet adhat hamarosan születendő gyermekének.

A FORDULÓ GYŐZELME – DVTK

A Honvédot a fővárosban 4–0-ra legyőző DVTK labdarúgócsapata idén eddig mind a hét bajnoki fordulóban tudott gólt szerezni, és először jutott ebben az idényben négy találatig. Érdekesség, hogy legutóbb is a Honvéd ellen, idegenben jutott el négy gólig a Diósgyőr még tavaly májusban, de nagy különbség, hogy akkor 4–4-es döntetlennel zárult a találkozó. A DVTK immár hat meccse veretlen idegenben és hatodszor nyert ebben az idényben kapott gól nélkül.

Mióta Feczkó Tamás irányítja a borsodiakat, az NB I-ben 18 meccsen 28 gólt szerzett a csapat (1.55-ös gólátlag) és 19-et kapott (átlag: 1.05). Mindkettő az elmúlt évek legjobb mutatója Diósgyőrben, ugyanis az előző vezetőedzőnél, Fernando Fernándeznél 2018 áprilisa és 2019. szeptembere között 44 meccsen 44 gólt szerzett (1-es gólátlag) és 78-at kapott (1.8-as átlag) a csapat, előtte Bódog Tamásnál (2017. március–2018. április) 37 mérkőzésen 53 gólt szerzett (átlag: 1.4) és 55-öt (átlag: 1.5) kapott. De a legalább 18 bajnokin irányító edzők közül Horváth Ferenc is rosszabb mérleget produkált 2016–2017-ben (21 meccs, 26 szerzett, 42 kapott gól). Ráadásul Horváth az első 18 meccsén 18, Bódog 28, Fernando viszont csak 12 pontot szerzett a DVTK-val, míg Feczkó 30-nál jár.

Így azóta, hogy 12 csapattal rendezik a bajnokságot (a 2015–2016-os idény óta) először fordult fordul elő a Diósgyőrrel, hogy 23 fordulót követően kilenc ponttal előzi meg a kieső helyen álló 11. helyezettet (jelen esetben a ZTE-t). A legutóbbi három idényből például kétszer is (2018–2019-ben és 2016–2017-ben) a DVTK állt a 11. helyen. Amióta 33 fordulós a bajnoki rendszer, mind a négyszer tíz győzelemmel fejezte be az évadot a Diósgyőr, most 23 forduló után áll tíz győzelemmel.

„A négygólos különbség talán meglepő volt, de úgy utaztunk Budapestre, hogy a Honvéd ellen is esélyesek vagyunk – mondta a Nemzeti Sportnak a szombati győzelem után a DVTK karmestere, a 25 esztendős Márkvárt Dávid, aki olyan nagyszerűen irányította a borsodi csapatot, hogy a forduló válogatottjában is helyet kapott. – Vezetőedzőnk, Feczkó Tamás egész héten arról beszélt, hogy nyugalom, higgyük csak el, nyerhetünk, jók leszünk, futballozzunk felszabadultan, és tényleg így alakult. Szó sem volt arról, hogy ne vettük volna komolyan a Honvédot, sőt, épp ellenkezőleg, nagyon jól felkészültünk az ellenfélből, tudtuk, mire számíthatunk.”

A középpályás arról is beszélt, mi változott meg leginkább, mióta Feczkó Tamás irányítja a csapatot, amikor a szakember ősszel átvette a Diósgyőrt, akkor öt meccs után három szerzett pontjával az utolsó, tizenkettedik helyen állt.

„Az új edző jól felmérte, hogy a keret – kiegészülve az általa kiválasztott, menet közben szerződtetett labdarúgókkal – milyen felfogásban lehet a leginkább hatékony. Figyelembe vette a diósgyőri közeget, mármint hogy ki lehet kapni, de csak akkor, ha meghaltál a pályán, ha kiköpted a tüdődet. Feczkó Tamás ráérzett arra, itt a küzdés, a hajtás alapvető elvárás a szurkolók részéről, le kell támadni, muszáj ütközni, harcolni az utolsó percig, és ami ugyancsak fontos, jól átadta, amit elképzelt a játékunkról. Sokkal jobb most a városban járva mosolygós arcokat látni, hallgatni ismeretlenek elismerő szavait, a biztatást, a jókívánságokat a következő mérkőzésre. Azért az is igaz, hogy elszállni sem szabad. Rendben, jól mennek a dolgaink, ebben az évben hét bajnokin egyetlen vereséget szenvedtünk a négy győzelem és két döntetlen mellett, de ugyanúgy keményen kell dolgozni, hogy hasonló lehessen a folytatás” – fogalmazott Márkvárt, aki a saját szerepéről is szót ejtett.

„Tamás Márk távozása után csapatkapitány-helyettesnek választottak, a vezetőedző kikéri a véleményem, sokat beszélünk, elvárja, hogy kapocs legyek a csapat és a kispad között. Ha bármi történik meccs közben, amire az edző, a stáb nem tud reagálni kívülről, ott kell lennem. Az öltözőben is főszerepet kell vállalnom. A taktikában is volt módosítás, a belső középpályások között Iszlai Bence főleg a védekezésért, Rui Pedro a támadásért felel, nekem közöttük kell lennem és besegíteni mindkettőjüknek.”

Az új diósgyőri vezetőedző szerepéről a közel 30 méterről gólt szerző, koszovói Florent Hasani is beszélt.

„Mivel jó volt a szabadrúgást követő vissza- passz, lövésre vállalkoztam – emlékezett a vezető gólra Florent Hasani. – Nagyon sokat gyakorlom edzéseken a lövéseket, hittem benne, hogy ilyen távolról is képes vagyok betalálni. Az edzőnk, Feczkó Tamás nagyon hatásos motivációs beszédet mondott a félidőben. Elhittük, hogy ha továbbra is úgy játszunk, mint az első játékrészben, megnyerhetjük a mérkőzést. Nem számítottunk könnyed sikerre, de meg kell hagyni, jól futballoztunk.”

A FORDULÓ VÁRAKOZÁSA – NEMANJA NIKOLICS

Csaknem öt év után szerzett ismét gólt az NB I-ben a Mol Fehérvár támadója, Nikolics Nemanja.

Tegyünk egy kis időutazást, s menjünk vissza a 2014–2015-ös idényig, annak is a 25. fordulójáig. A Mol Fehérvár (a csapatot persze még Videotonnak hívták) a Pécsi MFC-t fogadta április 25-én, és tíz perccel a befejezés előtt 3–0-ra vezetett, amikor Gyurcsó Ádám szabadrúgása után Nikolics Nemanja megszerezte csapata negyedik, önmaga második találatát. Aligha fordult meg bárkinek is a fejében, hogy a fehérvári szurkolók legnagyobb kedvence legközelebb majdnem öt év múlva szerez ismét gólt az NB I-ben. Pedig ez történt. „Niko” a folytatásban már csak két bajnokin lépett pályára, ám a Debrecen (2–1) és a Paks ellen (0–1) sem talált be, júniusban pedig légiósnak állt (a varsói Legia szerződtette), és csak négy hete, február 6-án igazolt vissza a magyar élvonalba. Visszatérése után az első három bajnokin nem volt eredményes, mi több, a ZTE FC elleni 4–1-es győzelem során büntetőt is hibázott, a Kaposvárnak viszont már betalált. És ha valaki hisz a számmisztikában: azt a bizonyos utolsó, Pécs elleni gólt Nikolics Nemanja még 17-es mezben szerezte, a Rákóczinak pedig 71-esben talált be, s a két találat között éppen 1771 nap telt el!

„A visszatérésem első perce óta éreztem, mindenki várja tőlem ezt a pillanatot, éppen ezért megkönnyeztem, amikor gólt rúgtam a Kaposvárnak – mondta a mérkőzés után az öltözőfolyosón honlapunknak Nikolics Nemanja. – Hiszek a sorsszerűségben, alighanem így kellett lennie: a Rákóczinak találtam be, amelynek színeiben annak idején az első élvonalbeli gólomat szereztem, éppen a Videoton ellen. Sok munka vár ránk, de napról napra egyre jobban érti valamennyi játékos, mit szeretne a szakmai stáb a pályán látni, mi a feladatunk. A Rákóczi ellen az első perctől letámadtunk, mindenki vállalta a felelősséget, ezt kell folytatnunk.”

Aki látta Nikolics Nemanja gólját, tudja, a 27-szeres válogatott támadónak nem volt nehéz dolga, hiszen csapattársa, Ivan Petrjak ajtó-ablak ziccert teremtett neki. Miután Pogacsics Krisztián kapujába került a labda, a harminckét esztendős labdarúgó tőle szokatlan módon nem a gólpasszt köszönte meg először, hanem az ellenkező irányba indult ünnepelni, ám azt is elárulta, miért.

„Amikor az ember ilyen gólt szerez, az első, hogy megköszöni csapattársának a passzt, és bár én is rendre így teszek, ezúttal annyira akartam ezt a gólt, annyi feszültség szabadult fel bennem, hogy csak futottam, és éppen úgy ünnepeltem, mint az első NB I-es gólomnál igaz, a mezem akkor nem vettem le – folytatta a rutinos csatár. – Természetesen jár a köszönet Ivannak, már csak azért is, mert vagy tíz másodpercet várt, hogy felérjek a támadáshoz. Érzem, sokat várnak tőlem, ez egyfajta felelősség, de szeretnék példát mutatni a pályán és azon kívül is.”


A FORDULÓ JAVÍTÁSA – FERENCVÁROS

Hamar talpra állt a Ferencváros, s a Mezőkövesdtől elszenvedett 3–0-s vereség után hazai pályán 2–0-ra legyőzte a Debrecent. Igaz, a három pont begyűjtéséhez a vendégvédők is kellettek: az első gólnál Kinyik Ákos teljesen érthetetlen módon pöckölte saját kapujába a labdát, míg Franck Boli erős és pontos lövése előtt Szatmári Csaba combjáról került a gólpasszt adó Olekszandr Zubkov elé a labda.

„Nagyon megszenvedtünk a három pontért, de most minden megvolt bennünk, amit a Mezőkövesd elleni vereségnél hiányoltunk – mondta a mérkőzés után lapunknak Sigér Dávid, a Ferencváros középpályása. – Ezúttal nem hiányzott a tűz, több párharcot nyertünk, és bár az első gólhoz a szerencse is kellett, a második már a mi érdemünk. A Mezőkövesd elleni vereség után átbeszéltük a hibákat, de senkinek sem volt miért a kardjába dőlnie. Félévenként egyszer az ilyen mérkőzés benne van a pakliban, nekünk sem lehet mindig jó napunk. Azon a találkozón a Mezőkövesdnek minden összejött, mi még segítettünk is azzal, hogy olyan hibákat követtünk el, amelyek nem jellemzőek ránk. A DVSC elleni meccs kezdetére viszont túltettük magunkat a botláson, amit csak megerősített a győzelem.”

A Mezőkövesdhez hasonlóan a Debrecen is a zöld-fehér hátvédek és középpályások letámadásával igyekezett elfojtani a hazai támadásokat.

„Meglepődnék, ha a további fordulókban minden csapat letámadna minket – folytatta a 29 esztendős futballista. – A Debrecen Vitelki Zoltán kinevezése óta magasan feltolt védekezéssel próbál eredményes lenni, igyekszik megakadályozni, hogy az ellenfél kibontakozzon. Szerencsére az első félidőben szereztük a gólokat, a vendégek szempontjából pedig idegőrlő lehetett, hogy hiába futballoztak jól, a játékuk nem párosult eredménnyel. Hogy mikor éreztem biztosnak a három pontot? A nyolcvanhatodik percben. Azért emlékszem ilyen élesen, mert akkor néztem fel az eredményjelzőre, és meglepődtem, hogy már csak néhány perc van hátra. Akkor már nem éreztem a Lokiban annyi erőt, hogy egyenlítsen. A szünetben arról beszéltünk, hogy próbáljuk kihozni a labdát, mert a Debrecen nem bírja majd kilencven percen keresztül a sok futásra épülő taktikát. Ez bejött, a fordulás után már több terület nyílt előttünk, ugyanakkor csak dicsérni tudom az ellenfelet, mert jól futballozott, és nem a kapuja elé behúzódva akarta kapott gól nélkül kihúzni a kilencven percet.”

A FORDULÓ SZABADRÚGÁSA

Első NB I-es gólját szerezte Yoëll van Nieff, aki elismeri, hogy Josip Knezevic lövése sokkal látványosabb volt, mint az övé.

A nyáron átigazolt holland Yoëll van Nieff (a képen balra) a Puskás Akadémia egyik alapembere lett. Játékával, hozzáállásával hétről hétre bizonyítja, hogy értékes tagja a felcsúti csapatnak, első élvonalbeli góljára ugyanakkor szombatig, az Újpest elleni bajnoki 74. percéig várni kellett.

„Nem sok gólt szereztem eddigi pályafutásom során – mondta a Puskás Akadémia 26 éves játékosa. – Természetesen nem vagyok eltiltva a góllövéstől, de elsősorban a védekezés a feladatom.”

Az idén három meccsről hiányzott a holland középpályás. A Debreceni VSC ellen (0–0) kiállítás miatt nem futballozhatott, a Kisvárda (3–1), valamint a Bp. Honvéd elleni találkozót (1–1) pedig sérülés miatt hagyta ki, szombaton azonban a kispadra ültette a Puskás Akadémia szakvezetője, Hornyák Zsolt. Már 2–1-re vezettek a felcsútiak, amikor az agyrázkódást szenvedő Jakub Plsek helyére állt, s aztán tizenhárom perccel később az első NB I-es góljának örülhetett.

„Josip Knezevicet húzták vissza az újpestiek – emlékezett vissza a harmadik felcsúti gól szerzője. – Csaknem harminc méterre lehettem a kaputól, és úgy gondoltam, lesz, ami lesz, rárúgom. Amikor a sorfal mellett elsuhant a labda, már éreztem, hogy a hálóban is kiköthet – és úgy is történt. Nagy volt az öröm, mert úgy tűnt, hogy a gólommal biztossá tehetjük győzelmünket, és bár az Újpest a meccs végén szépített, nyertünk.”

A holland labdarúgó Groningenben nevelkedett, s mint mondta, akadémistaként két gólig jutott. Azóta azonban csak a Puskás Akadémia csapatában játszva talált a hálóba, kétszer Magyar Kupa-meccsen, egyszer most, a bajnokin.

„Miközben büszke vagyok a gólomra, azért Josip Knezevicé sokkal látványosabb volt. Csapattársam ugyanis futtából lőtte a hálóba a labdát, amely nem a bal alsóba, hanem a bal felső sarokba vágódott. Nem csodálkozom, hogy az övé lett a forduló gólja, én megelégszem a forduló szabadrúgásgóljával is” – nevetett Yoëll van Nieff.

A FORDULÓ GÓLÖRÖME: CLAUDIU BUMBA ˜

Mezőny- és támadójátékával, valamint remek góljával is a mezőny fölé nőtt Claudiu Bumba a Kisvárda Master Good Paks elleni mérkőzésén (2–0), így nem véletlenül esett rá a választásunk, amikor meg kellett jelölnünk a meccs emberét. Midőn szembesítettük a címmel a várdaiak háromszoros román válogatott támadóját, őszintének tűnt a dicsőséget elhárító reagálása.

„Nem én voltam a legjobb, hanem a csapat – mondta Claudiu Bumba.Együtt nyerünk, és ha úgy alakul, együtt veszítünk.”

De micsoda góloknak köszönhető a győzelem! Sassá és Claudiu Bumba egymást licitálták felül bombagóljukkal, sőt még az ünneplésük is hasonló volt. A brazil támadó a karjával imitálta csecsemő ringatását, Bumba pedig a meze alá tette a labdát. Sassáék nem várnak gyermeket, hanem a távolból érkező, a meccsen jelenlévő családtagjait köszöntötte így, Bumbáék ugyanakkor tényleg nagy esemény előtt állnak.

„Július végére várjuk az első gyermekünket, kisfiú lesz – vallott színt a 26 éves futballista. – A nevén még van időnk gondolkodni, lehet, magyar keresztnevet adunk neki. A gólom után közelharcot vívtam a labdáért, hogy elő tudjam adni a gólörömömet, talán nagyobb feladat volt, mint a kapuba lőni.”

A forduló válogatottja – NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
A forduló válogatottja – NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NB I, 2019–2020, 23. FORDULÓ
FEBRUÁR 29., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Kisvárda–Paksi FC 2–0
Kisvárda,Várkerti StadionAndó-Szabó Sándor2002
Mol Fehérvár FC–Kaposvár 3–0
Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóFarkas Ádám
2311
Bp. Honvéd–Diósgyőri VTK 0–4
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionBogár Gergő2520
Újpest FC–Puskás Akadémia 2–3
Zalaegerszeg, ZTE Aréna Solymosi Péter 182
Mezőkövesd–ZTE FC 1–2
Mezőkövesd, Városi StadionVad II István1600
Ferencváros–Debreceni VSC 2–0Budapest, Groupama Aréna
Pintér Csaba8579
GÓLLÖVŐLISTA
A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC21154238–18+2049
2. Mol Fehérvár FC23144542–21+2146
3. Mezőkövesd Zsóry FC23125633–21+1241
4. Puskás Akadémia FC23108538–27+1138
5. Diósgyőri VTK231031032–31+133
6. Budapest Honvéd2396824–27–333
7. Kisvárda23841130–34–428
8. Újpest FC22841029–34–528
9. Debreceni VSC22831135–41–627
10. Paksi FC23821329–41–1226
11. Zalaegerszegi TE FC23661130–36–624
12. Kaposvári Rákóczi FC23311919–48–2910
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik