Elfogatóparancs az Újpest-drukker megkéselője ellen, 7 letartóztatás

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2011.01.05. 13:23
null
Tájkép csata után – a vendégszektor (Fotó: Fuszek Gábor)
Hét futballhuligánt fogott el a rendőrség szerda reggel; a szeptemberi Újpest–FTC meccsen randalírozókat csoportos garázdasággal gyanúsítják – jelentette be a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetősége fővárosi sajtótájékoztatóján. Országos elfogatóparancsot adtak ki az Újpest egyik szurkolóját megkéselő, életveszélyes sérülést okozó huligán ellen.

Tóth Tamás főkapitány hangsúlyozta: mindent megtesznek azért, hogy a sporteseményeket félelem nélkül látogathassák az emberek. Kiemelt hangsúlyt kap a sportrendezvények biztosítása, a garázda cselekmények megelőzése, illetve az elkövetők felkutatása és felelősségre vonása – szögezte le a dandártábornok.

Fülöp Valter bűnügyi főkapitány-helyettes köszönetet mondott minden tisztességes szurkolónak, aki elhatárolódik a vandáloktól, és teljes névtelenséget ígért azoknak, akik segítenek a rendőrségnek az ilyen bűncselekmények felderítésében.

Elmondta, hogy szerda reggel hét helyszínen fogtak el a rendőrök hét feltételezett elkövetőt, akiket csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsítanak. Ezért a törvény szerint öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Hozzátette, hogy országos elfogató parancsot adtak ki a meccs előtti órákban Újpest-Városközpontban elkövetett, életveszélyes sérülést okozó késelés tettese ellen.

„Senki sem úszhatja meg!” – hangsúlyozta Fülöp Valter.

Ezzel kapcsolatban Borbély Zoltán, a Magyar Labdarúgó-szövetség jogi és kommunikációs igazgatója köszönetet mondott a bravúros nyomozásért, amelynek köszönhetően sikerült kideríteni a zsúfolt aluljáróban elkövetett késelés tettesének személyazonosságát. Ez ahhoz hasonló feladat, mintha tűt keresnének a szénakazalban – jegyezte meg Borbély Zoltán, aki korábban évekig a Legfőbb Ügyészség szóvivője volt.

„A stadionokban és környékükön elkövetett erőszakos cselekmények az igazi szurkolókat tartják távol a sportrendezvényektől, holott Európa-szerte kidolgozták már a stadionok nyugalmát biztosító jól bevált technikákat, módszereket” – mutatott rá.

„Nem kell feltalálni a spanyolviaszt!” – jegyezte meg a szakember, aki szerint a szurkolói anonimitás felszámolása a jelen ügyben is tapasztalható hatékony rendőri munkával párosulva elegendő a vandálok megfékezésére, emellett már nem is feltétlenül szükséges a mostani szankciók szigorítása.

„Magyarországon még nem volt halálos áldozata a futballhuliganizmusnak, tegyünk azért, hogy ez így is maradjon” – mondta a labdarúgó-szövetség jogi és kommunikációs igazgatója.    

A 2010. szeptember 11-i, 6–0-ra végződő Újpest–Ferencváros-meccs előtt néhány órával a Megyeri úti stadion környékén már összecsaptak a szurkolók, a rendőrség könnygázt is bevetett ellenük, Újpest-Városközpontban pedig késsel életveszélyesen megsebesítettek egy fiatalt. A mérkőzés alatt is súlyos rendbontások történtek a lelátón, a szünet után késéssel kezdődött meg a második félidő, amelyben a vendégszurkolók gyújtogattak, és 5–0-nál megpróbáltak betörni a pályára. A randalírozókat még a Fradi edzője is megpróbálta lecsendesíteni, de csak a rendőrök tudták őket feltartóztatni, ekkor negyedórára félbeszakadt a meccs.

A mérkőzés utáni órákban 13 személyt állított elő a rendőrség garázdaság bűncselekménye, illetve különböző szabálysértések miatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik