Eger: a Pécs meccsre készül, Marshall állítja, becsapták

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.02. 10:06
Korábban már beszámoltunk róla, hogy az egri klubnál kialakult válsághelyzet miatt kérdésessé vált a csapat Pécs elleni hétvégi váci bajnokija. A hevesiek vezetőedzője, Mészáros Ferenc még bizakodik, a PMFC-nél úgy készülnek, hogy lesz mérkőzés, miközben az Egri FC angol tulajdonosa, John Marshall azt állítja, Vác után Egerben is becsapták. Az egri önkormányzat visszautasítja a kritikákat.

„Kedden, úgymond felhívó jelleggel nem tréningeztünk, és szerdán sem tudtunk gyakorolni – fogalmazott a Nemzeti Sport megkeresésére kényszeredett mosollyal Mészáros Ferenc, az Egri FC vezetőedzője. – Az egri stadiont ugyanis bezárták. Május elsején nem lehetett bemenni. Finoman szólva sem ideális a helyzetünk, szeretnénk még azonban csütörtökön vagy pénteken edzeni. Szombaton pedig ha tudunk, játszunk a Pécs ellen. Maradjunk annyiban: bízunk benne, hogy csütörtökön vagy pénteken kedvező változás áll be a klub életében. Erről többet azonban egyelőre inkább nem mondanék.”

Nem meglepő, hogy az egriek óvatosan és finoman fogalmaznak. A keddi „sztrájkon” például egyetlen vezető sem tisztelte meg jelenlétével az együttest. Bizonytalanságban élnek a sereghajtó klub alkalmazottai. Úgy tudni, körülbelül háromhavi fizetéssel adós nekik az Egri FC.

„Mi úgy készülünk, hogy megyünk és játszunk – magyarázta Elbert Gábor, a pécsiek cégvezetője. – Hivatalosan senki sem értesített bennünket arról, hogy az Eger esetleg nem állna ki ellenünk. Annyit tudunk csupán, amennyi a hírekben megjelent. Arra kértük a szövetséget, idejében szóljon, és adja írásba, ha úgy értesül az egriektől, hogy nem lesz mérkőzés. Több százezer forintba kerül az oda- és visszaút, az étkezés. Nem szeretnénk úgy járni, mint a másodosztályú Dunakanyar-Vác riválisai, akik elmentek, ott voltak, akárcsak a játékvezetők, csak épp a hazaiak nem jelentek meg. Az azért eléggé drága mulatság lenne.”

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) részéről csütörtökre ígértek tájékoztatást. Hátha addigra az egriek is többet tudnak. Az ugyanakkor biztos, sok forog kockán. Ha ugyanis nem áll ki a csapat, kizárhatják, és visszasorolják a megyei bajnokságba. Akkor aztán le kell mondania a fejlesztésekre kapott támogatások jelentős részéről, sőt több száz gyermek állhat ott edzés- és játéklehetőség nélkül.

Az Egri FC angol tulajdonosa, John Marshall a sportgeza.hu-nak beszélt a klubnál kialakult helyzetről, elmondta, Vác után – ahol szintén szerepet vállalt a helyi futballcsapatban – Egerben is becspaták.

„A számok jónak tűntek, sőt, nagyon jónak, így belevágtunk. Aztán gyakorlatilag attól a naptól kezdve, hogy aláírtam szerződést, iszonyú fordulatot vettek az ügyek. Először a szakmai stáb több tagjának titokzatos új szerződése került elő, amit akkoriban jelentettek be az MLSZ-hez, és ami azt jelentette, hogy ha le akarom őket cserélni, akkor milliókat kell fizetnem nekik. Majd kiderült, hogy Kocsis Zoltántól már a korábbi főszponzor, Jámbor János is megkérdezte, hogy saját, 100 százalékos tulajdonrészét, hogyan akarja továbbvinni, ha ő, vagyis Kocsis nem tesz a klubba pénzt. Erre Kocsis Jámbor helyett hozott engem, a jófiút, aki várhatóan kérdezés nélkül önti majd a pénzt a klubba. Jámbor rengeteget költött a csapatra, ennek egy részét viszont csak hitelbe adta, amit a második héttől kezdett el visszakérni. Ez összesen csaknem százmilliós tétel, amiről elfelejtett tájékoztatni Kocsis. És ez még korántsem minden, mindenesetre legyen elég annyi, hogy egyszerűen sokkoló szituációba kerültünk napokon belül” – fogalmazott Marshall.

Eger város önkormányzata közleményben reagált az Egri FC-ről szóló hírekben és interjúkban megjelent utalásokra, amelyek rossz fényben állították be a város vezetőségét. Alább teljes terjedelmében megmutatjuk a „Visszautasítjuk az önkormányzatunkra mutogató nyilatkozatokat" címmel ellátott közleményt.

„Eger Önkormányzata nem kíván részt venni a tulajdonosok és szponzorok vitájában, hiszen a város nem tulajdonosa a klubnak, és mindent teljesített, amit vállalt. Ugyanakkor kötelességünk feltárni és tisztázni néhány, az egri futball ügyét érintő részletet, mert a tulajdonosok napokban megjelent nyilatkozatai rossz fényt vetnek városunkra. Kötelességünknek érezzük, hogy elhatárolódjunk az önkormányzatot érintő feltételezgetésektől, inkorrekt megnyilvánulásoktól.

John Marshallt Kocsis Zoltán mutatta be a városvezetőknek. Habis László polgármester és Rázsi Botond alpolgármester már az első találkozás alkalmával több, az egyesület működését érintő problémáról számolt be az üzletembernek, mint amiről a tulajdonszerzéskor tudomása volt. A városvezetők ekkor ismertették azt is, hogy Eger Önkormányzata milyen kötelezettségeket vállal, s ezzel kapcsolatban John Marshallnak észrevétele nem volt, sőt, egyetértéséről és együttműködéséről biztosította az egri tisztségviselőket.

Leszögezzük, hogy Eger Önkormányzata tavaly is, és idén is 10.8 millió Ft-ot különített el a költségvetésben a labdarúgás támogatására. Az utánpótlás számára 1200 óra ingyenes pályahasználatot biztosított a város, és a Közgyűlés döntése értelmében Eger kész volt a világítás kiépítéséhez szükséges 18 millió Ft önerő átutalására is. Az MLSZ-nél január végén folytatott tárgyaláson az önkormányzat képviselői biztosították a sportági szövetséget arról, hogy az esetleges, több százmillió Ft-os stadion-rekonstrukcióhoz Eger kész hozzáadni a 7%-os önerőt (ez megközelítőleg 50 millió Ft-ot jelentene). Az önkormányzat kész lett volna segítséget nyújtani az FC-nek abban is, hogy a kellő TAO-támogatáshoz partnerekre találjon, ám a tulajdonosok ezt a partnerséget sem fogadták el.

A klub gazdálkodása nyilvánvalóan hibás, átláthatatlan és felelőtlen, ez eredményezte a csődhelyzetet. Eger Önkormányzatának a kötelessége az, hogy felelősen gazdálkodjon a közpénzekkel. Városi kötelesség az utánpótlás nevelés, a diáksport, valamint a tehetséges egri fiatalok versenyeztetésének támogatása. A profi sportban az önkormányzat csak átlátható viszonyok között vállalhat szerepet. Eger többször bizonyította: kész arra, hogy vállalja az eredményességet elismerő, kiegészítő szponzorációt is.

Fentiek alapján visszautasítunk minden, az Egri FC-nél kialakult helyzettel kapcsolatban, az önkormányzat felelősségét felvető nyilatkozatot, hiszen a csődhelyzet az Egri FC Kft. tulajdonosainak átgondolatlan tevékenysége miatt alakult ki, ahhoz a városnak semmi köze. Az Egri FC tulajdonjoga hosszú évek óta teljesen független a várostól. A tulajdonjoggal lehet élni, de lehet rosszul élni, vagy visszaélni is, mostanában a labdarúgásban sajnos az utóbbiakat látjuk és tapasztaljuk.

Nem kívánunk részt venni a tulajdonosok egymás előtti titkolózása, félreértései által okozott méltatlan vitában. A napokban megjelent nyilatkozataikat azért kényszerülünk mégis kommentálni, mert azok rossz fényt vetnek városunkra, s ezért kötelességünk elhatárolódni az önkormányzatot érintő feltételezgetésektől.

Ha a klubtulajdonosok a megoldást keresnék, nem támadnák a várost, amely nem titkolózott, hanem mindig időben teljesítette a vállalt kötelezettségeit. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki lássa: Eger Önkormányzata a lehetőségeihez mérten mindenben segítette a klub működését, holott nem tulajdonosa annak. Számos gesztust tettünk a klub életben tartása érdekében: a csapat kecskeméti útjának kifizetését Eger Önkormányzata vállalta magára, a tavalyi pályahasználati keret túllépése miatt fennálló tartozásból is jelentős kedvezményt adtunk volna az FC-nek, ám rossz gazdálkodásuk és csődhelyzetük miatt ezzel sem tudnak élni. Az egyesület ingyen használta a klubházat, még csak rezsit sem fizetett a fenntartó Egri Városi Sportiskolának.

A kialakult helyzet Eger városa számára vállalhatatlan. Most is kijelentjük, hogy csak olyan egyesületet támogatunk, ahol minden tisztán, követhetően és átláthatóan működik. Jó példa erre az Egri Vízilabda Klub, amely mellett az önkormányzat évekkel ezelőtt elkötelezte magát, s ez a jövőben sem változik."

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik