DVSC: az új Nagyerdei Stadionban már 2014 márciusában meccs lesz

Vágólapra másolva!
2013.02.26. 10:42
Márciusban már állni fog az új debreceni focistadion első pillére, jövő márciusban játszik ott először meccset a csapat; az aréna neve nem változik; a szurkolókat megkérdezték és nem kértek nemzetközi nyitó meccset gálaként, inkább nosztalgiafutballal nyit a stadion hivatalosan 2014 április végén – mondta Kósa Lajos debreceni polgármester a Digi Sport Reggeli Start című műsorában, hozzátéve: olyan rendszert építenek be, amely a játékosok fizikai paramétereit folyamatosan jelzi – akár a nézők számára is.

„Már túl vagyunk a bontáson a Nagyerdei Stadionnál, az alapozásoknál tartanak, most alakítják ki a nagy tartóoszlopok helyét. Az első pillér felállítása március közepére várható, vagyis nagy ütemben folyik a két debreceni cég által elnyert kivitelezés. 2014. április 28-án tokkal-vonóval át kell adni az új stadiont, minden használatbavételi engedélyt beleértve. Az első terheléses üzempróba az arénában 2014 márciusának elején lesz, a főpróba még abban a hónapban: egy Loki-bajnoki meccs a kész új pályán” – jelezte a debreceni polgármester.

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e nemzetközi gálameccset az új Nagyerdei Stadion megnyitására, Kósa Lajos azt mondta:

„Jó kérdés, meg is kérdeztük erről a B-közepet, vegyünk-e elég sokba kerülő Barcelona-, Real- vagy Bayern-fellépést, ahol persze a B-csapat szokott szerepelni egy-egy sztárral. Azt válaszolták az ultráink, hogy erre ne áldozzunk félmillió eurót, ez pénzkidobás, inkább élesben a Vidi vagy a Fradi ellen jöjjön a bajnoki meccs. A Barcelonát inkább akkor, ha a BL-ben jönnek majd csoportmeccsre.”

Kósa Lajos hozzátette: „Lesz persze megnyitó ünnepség, gálaprogram, de inkább saját tradíciónkra építve: például miután hét éve lettünk először bajnokok, legyen Loki 2006–magyar válogatott 2006-mérkőzés. Néhány ilyen nosztalgiameccset szeretnénk, például Videoton UEFA-döntős 1985-ös csapat az akkori debreceniek ellen.”

A technikai részletekről elmondta: „A stadion mindent fog tudni, a szünetre okostelefonon előre meg lehet rendelni a büfékben a sört és a debreceni párost, technikailag fullos lesz a kiszolgálás. Felszerelünk egy olyan rendszert, amely a meccs során a játékosok fizikai adatait rögzíti, ezt az edző is láthatja egy monitoron, tehát egy csere előtt tudja, mennyire fáradt egy-egy futballistája. Ez ma már rendelhető doboztermék, nem külön fejlesztés. Itt olyan érdekes adatok keletkeznek mérkőzések közben, amelyeket megfelelő jogosultsággal, tagságival a szurkolók is figyelhetnek az okostelefonjaikon: hiába követelem tehát X cseréjét, látni fogom, hogy Y van rosszabb állapotban.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik