Duchatelet látja az Újpestben a potenciált

Vágólapra másolva!
2012.11.27. 09:05
Hol a magyar bürokráciával, hol a menedzserek gátlástalanságával kellett megküzdenie, de azt mondja, az Újpest ügye immár sínen van. Néhány győzelmet ugyan – már csak hangulatjavítónak is – el tudna képzelni, ám az Európa-liga-indulásban rendíthetetlenül hisz Roderick Duchatelet, az Újpest belga tulajdonosa.

– Sunyiság, svindli a modern futballban alighanem Nyugat-Európában is megesik.
– Persze, mindenhol vannak jó és rossz menedzserek, de Belgiumban, azt hiszem, nem fordulhatna elő olyan, mint amit az Újpest kapcsán tapasztaltam. Azért ma már más a világ, lassan mindenkiről lehet tudni mindent, a hír gyorsan eljut bárhová, és az olyan elemek, akik nem tisztességesek, remélhetőleg kikerülnek a futball körforgásából.– Sunyiság, svindli a modern futballban alighanem Nyugat-Európában is megesik.
– Persze, mindenhol vannak jó és rossz menedzserek, de Belgiumban, azt hiszem, nem fordulhatna elő olyan, mint amit az Újpest kapcsán tapasztaltam. Azért ma már más a világ, lassan mindenkiről lehet tudni mindent, a hír gyorsan eljut bárhová, és az olyan elemek, akik nem tisztességesek, remélhetőleg kikerülnek a futball körforgásából.

Duchatelet több mint egymilliárd forintot
 költött eddig az Újpestre (Fotó: Czerkl Gábor)
Duchatelet több mint egymilliárd forintot költött eddig az Újpestre (Fotó: Czerkl Gábor)

– Elárulja, mennyit költött eddig az Újpestre?
– Maradjunk annyiban, hogy több mint egymilliárd forintot.

– Mégis, miért csinálja? A presztízsen túl mi az igazán felüdülést jelentő abban, ha valaki az Újpest tulajdonosa?
– Az, hogy jó látni, hogy felépítettünk egy olyan klubmodellt, ami elismerést kelt a vendégeinkben. Aki Újpestre téved, dicsérőleg szól az orvosi és szakmai hátterünkről, arról a munkáról, ami Újpesten folyik. Mi most úgy dolgozunk, ahogy Belgiumban vagy Hollandiában is szokás, ebben úgy húsz százaléknál többet nem is lehet már fejlődni. Eredményességben, infrastruktúrában természetesen igen.

– A Bajnokok Ligája-indulással kacérkodik?
– Sosem akarom azt egyedüli célnak tekinteni. Magyarországról csak a bajnok indulhat, márpedig évek munkája szükséges ahhoz, hogy az lehess. Nyilván az egyik ambíciónk, hogy rendre az európai porondon szerepeljünk, és ha majd egy pontra leszünk az aranyéremtől néhány fordulóval a vége előtt, a BL-t is elérendőnek tekintem, de ennél egyelőre szerényebb az alapállás.

– A stadion megvásárlásával viszont mindig is kacérkodott. Miért olyan fontos, hogy az öné legyen?
– Hogy fejlődhessünk. Hogy elvégezhessük azokat a javításokat, amelyeket szeretnénk, a bürokrácia buktatói nélkül. Mondok egy példát. Fel akartuk újítani a pályát, ezért a tulajdonoshoz, az államhoz fordultunk, hogy megcsinálja-e. Azt mondta, ezt a szerződés szerint nekünk kell elvégezni. Oké. Csakhogy jelezték, addig nem tehetjük, amíg az előző klubtulajdonos tartozását nem rendezzük. Rendeztük. Ekkor azonban letétet kellett fizetnünk, odaadtuk. Miután elkészült a gyep, kértük volna vissza a letétet, ekkor elküldtek egy szakértőt, aki megállapította, hogy a gyep nem lett jobb az előzőnél, így a letétet nem kapjuk vissza.

– Isten hozta Magyarországon! Mindezek tükrében hogyan értékeli az elmúlt több mint egy évet?
– Az év elején volt egy rosszabb periódus, de most látom a klubban a potenciált. Nyernünk kellene egy-két meccset, és az általános hangulat is megváltozna. A zűrös időszakból jól jöttünk ki, már szervezetten működünk, szóval a jövőt illetően jó az előérzetem.

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, HOGY TERVEZ-E ERŐSÍTÉST RODERICK DUCHATELET JANUÁRBAN, ILLETVE MIT GONDOL A SZURKOLÓK FELHÁBORODÁSÁRÓL, KERESSE A KEDDI NEMZETI SPORTOT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik