P. K. 2021.04.23 12:12 Frissítve: 2021.04.23 12:49

Diósgyőr: „Életben maradtak a reményeink”

A labdarúgó NB I 30. fordulójára visszatekintő írásunkban fókuszban a bennmaradásért folyó csata, megszólal a ZTE-ben duplázó Koszta Márk, a Fehérvár új vezetőedzője, Szabics Imre beszél a csapat irányváltásáról, a fiatalok szerepéről. Szó lesz továbbá a paksi Hahn János hatéves gólcsúcsáról és a kisvárdai kapus, Dombó Dávid szerencséjéről is.

Molnár Gábor még hisz benne, hogy a DVTK ki tudja harcolni a bennmaradást (Fotó: Árvai Károly)

A FORDULÓ CSATÁI – DVTK–PAFC, ZTE–BUDAFOK

Három fordulóval a bajnokság vége előtt matematikailag az NB I-es mezőny fele, vagyis hat csapat még kieshet. A kiesés elkerüléséért zajló versenyfutásban szereplő együtteseket azonban határozottan három nagy csoportba lehet sorolni, mindegyikbe két-két csapat tartozik.

Az első halmazba a hetedik helyen álló Újpestet és a nyolcadik Mezőkövesdet helyezhetjük, ők vannak a legkedvezőbb helyzetben: bár matematikailag még nem tették biztossá a bennmaradásukat, nehéz elképzelni a búcsújukat, hiszen 38-38 pontjukkal kilencpontos előnyben vannak a már kieső helyen álló Diósgyőrrel szemben, vagyis csak akkor búcsúznának az élvonaltól, ha minden meccsüket elveszítenék, a DVTK pedig mindegyiket megnyerné.

A második csoportot a nem kieső helyen lévő, de még behozható távolságban található együttesek alkotják: a Zalaegerszeg és a Honvéd. Mindkét csapat 33 pontot gyűjtött eddig, a kiesőzónától négy-négy pont választja el őket, tehát nem dőlhetnek hátra, ám abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy sorsuk a saját kezükben van, és az esetleges következő fordulóbeli győzelem, illetve a mögöttük lévők bukása esetén már meg is hosszabbítják élvonalbeli tagságukat. Ugyanakkor egyetlen forduló alatt is egy pontra zsugorodhat az előnyük, amitől rendkívül forróvá válna a talaj a lábuk alatt.

A bennmaradás szempontjából a legnehezebb helyzetben pillanatnyilag egyértelműen a 29 pontos Diósgyőr és a 27 pontos újonc Budafok van, ők tartózkodnak a kiesést jelentő helyeken. A DVTK-t azonban aktuális formája (két győzelem egymás után) feljogosítja a bizakodásra. Így látja ezt a csapat játékosa, Molnár Gábor is.

„A BMTE és a PAFC legyőzésével életben maradtak a reményeink, elkerültünk az utolsó helyről    – mondta lapunknak a DVTK 26 éves labdarúgója. – Ugyanakkor a Budafokon kívül még legalább egy csapatot meg kell előznünk ahhoz, hogy bent maradjunk. Nem számolgatunk, mindhárom mérkőzést meg akarjuk nyerni. Győzelmek után mindig könnyebb kicsit, de nekünk most két lábbal a földön kell állnunk. A kiesés ellen küzdő többi gárda játékosainak lelkivilágáról nem tudok nyilatkozni, csak azt tudom, hogy nekünk jobb csapatunk van annál, mint amit a tabellán elfoglalt helyezésünk sejtet. Maradt három meccsünk, hogy ezt be is bizonyítsuk. Hogy melyik lesz a legfontosabb meccs a háromból? Ahhoz, hogy továbbra is versenyben legyünk, először Kisvárdán kell pontokat gyűjtenünk, így mondhatjuk, hogy most ez a legfontosabb.”

A Zalaegerszegen 5–0-s vereséget szenvedett, újonc Budafokra túlzás nélkül három döntő vár a Paks, a Honvéd és a Puskás Akadémia ellen.

„Mi most nem vagyunk olyan helyzetben, hogy azt nézzük, melyik együttessel és hol kell játszanunk, hiszen az ellenféltől és a helyszíntől függetlenül mind a három meccsünket muszáj megnyernünk    – válaszolta lapunknak Jagodics Márk, a BMTE védőjátékosa, aki idény közben csatlakozott az újonccsapathoz, és hamar vezéregyéniséggé nőtte ki magát.   

„Ha reálisan nézzük, nyilván nekünk van a legkisebb esélyünk arra, hogy benn maradjunk. De amíg matematikai sanszunk van erre, nem adjuk fel a küzdelmet. A legutóbbi fordulóban öt nullás vereséget szenvedtünk Zalaegerszegen, és ilyen kiütésből akkor is nagyon nehéz lenne talpra állni, ha dobogós csapat lennénk. Nem lehet azonban kiszámítani, kire hogy hat ez, hiszen mindenki más karakter az öltözőben. Van, akit letör, ám olyanok is vannak, akiket felpaprikáz. Bízom benne, hogy a hátralévő három mérkőzésen inkább a harcos énünket mutatjuk meg, és bizonyítjuk, hogy annál sokkal jobbak vagyunk, mint ahogy az elmúlt időszakban teljesítettünk. A három közül a Honvéd elleni meccs lesz nekünk a legfontosabb, hiszen a Honvéd az egyik riválisunk, így az hatpontos mérkőzés lesz. Papíron az ígérkezik a legkönnyebbnek is, hiszen a Puskás Akadémia topcsapat, a Paks pedig szintén európai kupaindulásért küzd, de nekünk mind a három meccs tényleg ugyanolyan fontos, elvégre a Honvéd elleni mérkőzésnek leginkább akkor lesz jelentősége, ha előtte legyőzzük a paksiakat.”   BODNÁR ZALÁN

 


A FORDULÓ DUPLÁJA – KOSZTA MÁRK

Három év után szerzett két gólt az élvonalban a zalaegerszegi Koszta Márk.

Három évvel azután, hogy 2018. március 3-án a Mezőkövesd Zsóry labdarúgójaként duplázott az Újpest elleni 3–2-es mérkőzésen, ismét két gólt szerzett az élvonalban Koszta Márk, aki főszerepet játszott a ZTE FC fölényes, 5–0-s győzelmében a Budafoki MTE ellen. A találkozó fontosságáról mindent elárul, hogy a forduló előtt a kiesés ellen küzdő két csapatot csak három pont választotta el egymástól, ezért nagyon nem volt mindegy, mire jutnak egymással.

A FORDULÓ GALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!

„Elmondhatatlanul nagy szükségünk volt erre a győzelemre – mondta a mérkőzés legjobbjának megválasztott Koszta Márk. – Tisztában voltam azzal, a pillanatnyi helyezésnél jobb csapatunk van, ugyanakkor a Budafok eddig többet hozott ki az idényéből, mint amire számítani lehetett, mi viszont kevesebbet. Amikor büntetőhöz jutottunk, elindultam a labdáért, és megkérdeztem Babati Benjámint, hogy rúghatom-e. Bár az NB I-ben még nem hibáztam tizenegyest, az összes közül ez volt a legfontosabb. Hamar jött a második gólom, nem emlékszem, hogy valaha is ilyen rövid idő alatt dupláztam volna. Amikor a második félidőben Szánthó Regő is betalált, már biztos voltam benne, hogy megvan a győzelem!”

Az egerszegiek 24 esztendős futballistája tisztában van vele, többet is kihozhatott volna pályafutásából. A 2016–2017-es idényben robbant be az NB I-be, amikor sokat játszva hat gólt szerzett a bajnok Honvédban. A következő bajnokságban tízszer volt eredményes Mezőkövesden, azonban a második kövesdi éve és az újpesti időszaka sem azt hozta, amit remélt. Nyáron nagy reményekkel érkezett Zalaegerszegre, és bár ez a bajnoki év is nehezen indult, mostanra beverekedte magát a csapatba.

„A gólok számát tekintve ez a második legjobb idényem, s azt nézve, hogy a hét találatot mennyi játékperc alatt szereztem, tulajdonképpen nem lehetek elégedetlen, de úgy érzem, több van bennem   – mondta önkritikusan Koszta Márk.  – Amióta Waltner Róbert a vezetőedző, négy meccsen csak két gólt kaptunk, vagyis sokkal stabilabb a védekezésünk. Bízom magamban, bízom a csapatunkban, mert bár jobban is kijöhettünk volna a fordulóból, a sorsunk a saját kezünkben van, ezt már csak mi ronthatjuk el.”    Z. A.

A FORDULÓ FORDÍTÁSA – FEHÉRVÁR

Amióta Szabics Imre irányítja a Mol Fehérvár FC-t, a csapat harmadszor győzött úgy, hogy az adott mérkőzésen hátrányba került.

 
A FORDULÓ GYŐZELME ÉS ÜNNEPLÉSE
 Ferencváros: „Ettünk, ittunk, énekeltünk”

A Bp. Honvéd elleni bajnokin a 78. percben még a kispestiek vezettek 2–1-re, de a Mol Fehérvár FC győzött 3–2-re, és az utóbbi időben ez is jellemzi a csapatot: hátrányba kerül, de fordítani tud – ez aligha lehet véletlen.

„Hit, tartás, lélek kérdése  – mondta Szabics Imre, a Mol Fehérvár FC vezetőedzője a késő estébe nyúló sajtótájékoztatón. – A játékosok hisznek önmagukban, és mi, a szakmai stáb tagjai is hiszünk bennük, és ezt, azt gondolom, érzik is. Talán összefügg, mert mondhatom, a játékosok is hisznek bennünk, elfogadják, amit mondunk, megértik, amit kérünk tőlük. Az eddigi mérkőzéseken végig azt éreztem, van tartás a játékosokban. Mezőkövesden is úgy éreztem a pálya szélén, hogy van erő és lendület a játékunkban, de a helyzeteinket nem tudtuk kihasználni, miközben az ellenfél góllal zárta az egyik támadását. A szünetben megbeszéltük, mit látunk kívülről, a védekezésünkön módosítottunk, talán ez is kellett ahhoz, hogy a második játékrészben fölénybe kerüljünk és megfordítsuk a mérkőzést.”

A szakvezető, aki korábban évekig az osztrák válogatott stábjának munkatársaként dolgozott, kiemelte, szeretne minél több fiatal játékost beépíteni, minél több játéklehetőséget adva nekik segíteni a fejlődésüket. Szabics Imre neveket nem említett, de azért lehet tippelni. Az első fehérvári gól előtt ifjabb Dárdai Pál adott be jól, majd a korábbi szövetségi kapitány fia szép mozdulattal lőtt a mezőkövesdi kapuba – a fehérváriak edzője a gólszerző édesapjának munkatársa is volt.

„Őt sem kezelem másképp, mint a többi játékost – mondta ifjabb Dárdai Pálról az edző.  – Természetesen jó látni, amikor így futballozik, szeretnénk segíteni neki is, hogy fejlődjön, tanuljon, minél jobb játékossá váljék, de ez nem csak rá vonatkozik, mindenkire igaz. Amikor vezetést szereztünk, a Mezőkövesd egyenlíthetett volna egy kontratámadás végén, de akkor Kovács Dániel védett bravúrral – ez is kellett a győzelemhez, éppen úgy, mint Palkó gólja. Egy csapat vagyunk, és tudjuk, hogy csak így lehetünk sikeresek a jövőben.”

                                                                                        S. ZS.

A FORDULÓ MÁZLIJA – DOMBÓ DÁVID

Varga Roland szabadrúgásaira felkészült Dombó Dávid, a kisvárdaiak kapusa, de a szerencsére még így is nagy szüksége volt.

A bajnoki hajrára ismét elkapta a fonalat a Kisvárda Master Good, négy meccsből kettőt megnyert és két döntetlent játszott, ráadásul úgy, hogy egyetlen gólt sem kapott. Nyilván a csapat védekezésének és nem utolsósorban a remek formában védő kapus, Dombó Dávid teljesítményének is köszönhető a jó sorozat – igaz, az MTK ellen 1–0-ra megnyert mérkőzésen Fortunával is barátságot kötött a 28 éves kapus.

„A mérkőzés eleje nem úgy alakult, ahogy terveztük – értékelt a találkozó másnapján a kisvárdaiak játékosa.Negyedórán át ránk jött az MTK, mi pedig nehezen kaptuk el a fonalat. Ebben az időszakban valóban szükség volt bravúrokra, de ahogy teltek a percek, egyre bátrabban futballoztunk, majd jó időben megszereztük a vezetést is.”

A hátrányba kerülő hazaiak főleg a második félidőben mindent elkövettek az egyenlítésért, de valamirevaló helyzet nem alakult ki a kisvárdai kapu előtt – egészen a 65. percig.

„Amikor Varga Roland leállította a labdát a szabadrúgáshoz, tudtam, ez kritikus pillanat  – mondta Dombó Dávid. Ugyanakkor felkészültünk a szabadrúgásaiból, a sorfalat is ennek megfelelően állítottam fel, ám mit sem ért, mert az MTK játékosa ezúttal is nagyszerűen találta el a labdát, de velem voltak az égiek, mert a lécet találta el, aztán pedig a labda a vállamról nem a hálóba, hanem oldalra pattant. Bevallom, akkorát sóhajtottam, talán még a kispadon is hallották. A hazafelé tartó úton természetesen megünnepeltük a győzelmet, s megállapítottuk, sokat tettünk azért, hogy mellénk álljon a szerencse.”          V. GY.

A FORDULÓ ÖRÖME – HAHN JÁNOS

Parádés formában futballozik Hahn János, a Paksi FC csatára kis túlzással már gólkirálynak tekinthető: tizenkilencnél tart, a második helyezett kispesti Gazdag Dániel hattal lemaradva követi.

„Még nem merném kijelenteni, hogy én leszek a gólkirály, hiszen három fordulót még rendeznek, de kétségtelen, biztos előnnyel vezetek   – mondta lapunknak Hahn János, aki kétszázadik élvonalbeli bajnokiját játszotta szerdán a Bp. Honvéd ellen 2–0-ra megnyert meccsen.  –   Álomszerű történet az enyém, évekkel ezelőtt még abban sem voltam biztos, hogy az NB I-ben megállom a helyem, és ma ott tartok, hogy tizenkilenc gólt szereztem, és a szövetségi kapitány is dicsér. Ez hihetetlen! Mondanom sem kell, már az óriási megtiszteltetés, hogy szóba került a nevem a válogatottnál, ha meghívót kapnék, az is leírhatatlan érzés lenne. Arra meg gondolni sem merek, hogy pályára is léphetnék az Európa-bajnokságon.”

Hahn János megelőzte a 2013–2014-es idény paksi gólkirályát, Simon Attilát, aki a fehérvári Nikolics Nemanjával holtversenyben 18 góllal végzett az első helyen. Ráadásul Hahn a 19 góllal hatéves NB I-es gólcsúcsot is döntött, mert 18 gólnál többet legutóbb Nikolics ért el még a 2014–2015-ös idényben, a Videoton játékosaként 21-et.

Nézzük, leendő gólkirályként milyen tervei vannak.

„Remekül érzem magam Pakson, rengeteget köszönhetek a klubnak és a társaimnak, de nem titkolt vágyam, hogy egy lépcsőfokkal feljebb lépjek, és erősebb ligában szerepeljek. Légiósként is kipróbálnám magam, de jelenleg nem ez jár a fejemben, hanem hogy tarts-uk meg a negyedik helyet és legyen enyém a legjobb góllövőnek járó elismerés. Igaz, csapattársam, Böde Dániel úgy véli, az a jó csatár, aki folyamatosan, idényről idényre sok gólig jut: ezt azután mondta, hogy megpendítettem neki, ő öt éve a Ferencváros játékosaként csak tizenhéttel végzett az első helyen...”      CS. A.

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NB I, 2020–2021, 30. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
ÁPRILIS 20., KEDD
ZTE FC–Budafoki MTE 5–0 Zalaegerszeg, ZTE ArénaBogár Gergő
Ferencvárosi TC–Újpest FC 3–0 Budapest, Groupama ArénaSolymosi Péter
ÁPRILIS 21., SZERDA
MTK Budapest–Kisvárda 0–1
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionPillók Ádám
DVTK–Puskás Akadémia 2–1
Miskolc, DVTK StadionVad II István
Mezőkövesd–Mol Fehérvár FC 1–3
Mezőkövesd, Városi StadionBognár Tamás
Paksi FC–Budapest Honvéd 2–0
Paks, Paksi FC StadionBerke Balázs
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!
AZ ÁLLÁS
  1. Ferencvárosi TC 30 20 9 1 63–19 +44  69
  2. Puskás Akadémia 30 17 4 9 44–34 +10  55
  3. Mol Fehérvár 30 14 8 8 60–35 +25  50
  4. Paksi FC 30 12 8 10 62–55 +7  44
  5. Kisvárda 30 11 9 10 25–34 –9  42
  6. MTK Budapest 30 10 9 11 39–40 –1  39
  7. Újpest FC 30 11 5 14 40–60 –20  38
  8. Mezőkövesd 30 10 8 12 32–41 –9  38
  9. Zalaegerszegi TE 30 9 6 15 50–52 –2  33
10. Budapest Honvéd 30 8 9 13 42–44 –2  33
11. Diósgyőri VTK 30 8 5 17 33–49 –16  29
12. Budafoki MTE 30 7 6 17 32–59 –27  27
NB I, 2020–2021, 31. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
ÁPRILIS 24., SZOMBAT
14.45: Puskás Akadémia–ZTE FC (Tv: M4 Sport+)Felcsút, Pancho Aréna 
17.00: Kisvárda–DVTK (Tv: M4 Sport+)Kisvárda, Várkerti Stadion 
19.30: Újpest FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport+)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion 
ÁPRILIS 25., VASÁRNAP
14.30: Budafoki MTE–Paksi FC (Tv: M4 Sport+)
Budapest, Budafoki MTE Sporttelep 
17.00: Mol Fehérvár FC–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport+)Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó 
19.30: Budapest Honvéd–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport+)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion 
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!

 

2021.05.09 00:06:25

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A szekrénycsontvázak helyett már hús-vér, sőt szombat este a 32. bajnoki aranyérmet ünneplő FTC futballistákról szóltak a hírek.

2021.05.08 14:00:57

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

A szezonbeli záró meccsükön kilencgólos meccset játszott a két együttes, a lila-fehérek örülhettek.

2021.05.08 13:44:08

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Eppel találatával a hajráig a kispestiek vezettek, a zöld-fehérek a csereként beálló Isael és Boli révén kettővel válaszoltak.

2021.05.07 23:55:26

Labdarúgó NB I KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. A lilák legutóbb 1998-ban ünnepeltek NB I-es aranyérmet, ami a mai Z-generációnak valahol a triász és a jura között lehet. Márpedig azóta felnőtt sok ezer, sok tízezer drukker, akik ma már harmincasok- negyvenesek, de nem tudhatják, milyen érzés a bajnok szurkolójának lenni.