Danilo: Korábban a televízióban láttam már hasonló jelenetet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.31. 13:04
null
Amióta Danilo első számú támadóvá lépett elő Kispesten, duzzad az önbizalomtól, és élvezi a futball minden percét (Fotó: Tumbász Hédi)
A hétvégén folytatódott a labdarúgó NB I 2018–2019-es szezonja, így a második forduló után szokásunkhoz híven összegyűjtöttük a játéknap „legjeit”, érdekességeit.

DANILO: A GÓLSZERZÉS ILLATA? AZ SEMMIHEZ SEM HASONLÍTHATÓ

Négy meccs, négy gól – ez Danilo mérlege. Öt meccs, tizenhárom gól – ez a Honvédé. Ahhoz képest, hogy mindenütt azt hallani, csatárhiánnyal küszködnek a kispestiek, ez nem rossz.

„A magam részéről kifejezetten jónak értékelem a szezonkezdetet – árulta el hétfőn Danilo. – Mindkét bajnoki mérkőzésünket megnyertük, az Európa-liga első selejtezőköréből továbbjutottunk, a második visszavágóját egygólos előnyből várjuk. Talán még a vártnál is jobb az eddigi szereplésünk. Ami engem illet, ösztönöz, hogy a legutóbbi idénnyel ellentétben nagyobb felelősség hárul rám, gólokkal bizonyíthatom, hogy lehet rám számítani. A Haladás ellen ugyan kisebb sérülést szenvedtem, emiatt a Niederkorn elleni első mérkőzést kénytelen voltam kihagyni, szenvedtem is a tribünön.”

NEM LÁTNI TISZTÁN A FOLYTATÁST
A honvedfc.hu tájékoztatása szerint egyelőre szünetel a jegyárusítás az augusztus 5-re kiírt Bp. Honvéd–Paksi FC bajnokira, mert megeshet, hogy későbbi időpontban kell megrendezni a mérkőzést. Igaz, több feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy vasárnap ne legyen meccs a Bozsik József Stadionban. Ha a kispestiek elbúcsúztatnák a Progres Niederkornt, a Domzale–Ufa párharc győztesével találkoznának a következő fordulóban, és ha az oroszországi 0–0 után a szlovénok jutnak tovább, ezen felül a szintén szlovén Olimpija Ljubljana is kvalifikálná magát a harmadik selejtezőkörbe (a Crusaders elleni 5–1-es győzelme után erre jó esélye van), úgy a Domzale már kedden fogadná a Honvédot. Márpedig ebben az esetben elmarad a Paks elleni összecsapás, tudniillik az augusztus 2-án és 7-én esedékes Európa-liga-mérkőzések közé nem fér be még egy, az előírás szerint ugyanis egy csapat két meccse között 72 órának el kell telnie.

Danilónak ezzel szemben módfelett vidám vasárnapja lehetett: a Kisvárda elleni 4–0-s bajnoki győzelem után nem csupán őt, hanem kisfiát is éltette a publikum.

Történt, hogy…

„…a lefújást követően a pályán fociztam Lucasszal, amikor arra lettem figyelmes, hogy a drukkerek minden labdaérintését ovációval fogadják. Korábban a televízióban láttam már hasonló jelenetet, de a saját bőrömön érezni – csodálatos volt. A feleségem és a szintén a lelátón helyet foglaló testvérem is teljesen odavolt, ezúton is köszönöm a szurkolóknak az élményt! A második időszakomat töltöm a Honvédnál, nyugodt szívvel mondhatom, otthonra leltem a klubnál. Már nyolc éve annak, hogy először Kispestre kerültem, bevallom, akkor még keveset tudtam az országról, arról nem szólva, hogy fiatalon csöppentem az ismeretlenbe. Amikor tavaly visszatértem, a helyzetemet megkönnyítette, hogy tudtam, jó helyre kerülök, ráadásul férjként és apaként, más szóval tapasztaltabb emberként húzhattam ismét magamra a Honvéd mezét. Hogy az évek során felnőtté váltam, annak a pályán és azon kívül is hasznát veszem. A nehezebb helyzeteket könnyebben kezelem már, miközben a fiataloknak ott segítek, ahol tudok. Kispesten nincs hiány tehetségekből, de tisztességgel végig kell járniuk az útjukat ahhoz, hogy sokra vigyék. Nekik ugyanúgy jó példával akarok szolgálni, mint Lucasnak. A kisfiam alig múlt kétéves, de már imádja a labdát, egész nap képes rugdosni. Olykor még a szabadnapomon is kimegyek vele a Bozsik-stadionba játszani. Ennek megvan az az előnye, hogy jól elfárad, és utána nagyot alszik. Egyre inkább tudatosul benne, hogy az édesapja futballista, s én arra törekszem, hogy csak a jót lássa tőlem. Ha esetleg én már nem leszek mellette, mondhassa valamire, hogy ezt még az apámtól tanultam.”

Lucasnak – többek között – a tizenegyesrúgás csínját-bínját érdemes ellesnie a papától, aki a Kisvárda ellen is hajszálpontosan lőtte a labdát a jobb alsó sarokba, holott a kapuban honfitársa, a büntetők hárításáról is ismert Felipe állt.

„Még a játékoskijáróban váltottam vele néhány szót, utólag jutott eszembe, hogy fura dolgokat produkál az élet – mondta Danilo. – Felipe ugyanis a Corinthians egyik csillaga volt, amelynek én meg a lelkes híve, így hát tudom jól, hogy a tizenegyesvédések specialistája, mások mellett Neymar kísérletét is megfogta korábban. A videoelemzőnk, Lőrincz Ábel ugyanakkor készített nekem egy összeállítást arról, hogy merre szokott vetődni, és csapattársamat, Horváth Andrást is kifaggattam, mert kíváncsi voltam arra, a kapusok mit tartanak fontosnak egy büntetőnél.”

A jó kispesti start egyelőre második helyet ér a bajnokságban, Danilo persze állítja, két forduló után nem szabad messzemenő következtetést levonni: „A célunk nyilván az, hogy minél előrébb végezzünk a bajnokságban, de lépésről lépésre kell haladni, ma még felesleges arról beszélni, meddig juthatunk az idény végére. Eddig jól alakulnak a dolgaink, minden percet élvezek, amit a pályán tölthetek. Remek társak vesznek körül, Vadócz Krisztián jelenléte rengeteget ad nekünk, Djordje Kamberé szintúgy, Gazdag Dánielt az egyik legtöbbre hivatott játékosnak tartom, az edzéseken is a maximumon túl teljesítő Nagy Gergőre akkor sem tudnék rosszat mondani, ha akarnék, míg Holender Filip az egyik nap még védőként, a másikon támadóként jeleskedik. A többieket is csak dicsérhetem, mindenki megteszi a magáét, hogy jól szerepeljünk. A következő lépést csütörtökön tehetjük meg, a Niederkorn otthonában akkor vívhatjuk ki a továbbjutást, ha okosan, egyúttal figyelmesen játszunk. Megeshet, hogy már az első félidőben eldől a meccs, de az sem zárható ki, hogy az utolsó percre marad a döntés. Hiszünk abban, hogy ezt az akadályt is sikerrel vehetjük, és bár az elmúlt hetek sorozatterhelése miatt érzünk némi fáradtságot, van, ami mindent felülír: a győzelem iránt vágy!”

A kérdés már csak az, hogy kell-e még Kispestre támadó?

„Egy jó játékost, aki tenni akar a Honvédért, mindig örömmel látunk
– ismerte el a támadó. – Ha abból indulok ki, hogy a fiatalok mellett hivatalosan csupán én számítok csatárnak, egy vérbeli támadó még jól jönne. Olyasvalakire gondolok, aki érzi a gólszerzés illatát. Hogy az milyen? Áh, hiába is keresném a szavakat, mert az semmihez sem hasonlítható.”

A Honvéd–Kisvárda mérkőzés összefoglalója

A FORDULÓ GÓLJA

Az MTK Budapest–Ferencváros meccs 88. percében, 3–1-es ferencvárosi vezetésnél történt, hogy a csereként beálló Kjartan Finnbogason remekül emelt a jobb szélről a hazaiak tizenhatosának előterében keresztbe futó Varga Roland elé (1). A zöld-fehérek szünetben beálló szélsője előbb lerázta tapasztalt őrzőjét, Balogh Bélát, mellel remekül maga elé tette a labdát (2.), majd tizenöt méterről jobb lábbal a kimozduló Artem Kicsak felett a kapu közepébe emelt (3.). Látványos, vérbeli támadókra jellemző gól volt, ráadásul Varga Roland nem pusztán a helyzetfelismerésért dicsérhető, hanem azért is, mert két nehéz mozdulatot – átvétel és emelés – sikerült egy akción belül hibátlanul végrehajtania.

A FORDULÓ JÁTÉKOSA

Nagy munkabírásáról tett tanúbizonyságot Gazdag Dániel, a kispesti középpályás fel s alá zakatolt a Kisvárda ellen (4–0). A Honvéd 22 esztendős játékosa teljesítményét góllal koronázta meg a 85. percben, sok támadásból vette ki a részét, és számos labdát szerzett. Gólja azért is figyelemreméltó, mert csupán a harmadikat szerezte az élvonalban. A játékos hamarosan századik NB I-es mérkőzését ünnepelheti, egyelőre kilencvenhétnél jár.

A FORDULÓ CSAPATA

Nagy G. (Paksi FC, 6-os osztályzat) – Szűcs K. (Újpest FC, 7), Kamber (Bp. Honvéd, 7), Horj (Újpest FC, 6), Szabó J. (Paksi FC, 6) – Jagodics M. (Haladás, 7), Vadócz (Bp. Honvéd, 7), Gazdag (Bp. Honvéd, 7) – Varga R. (Ferencváros, 6), Drazsics (Mezőkövesd Zsóry, 6), Kukoc (Bp. Honvéd, 7).

A FORDULÓ RANGADÓJA

Bár rangadónak indult, könnyed zöld-fehér győzelemmel zárult az MTK Budapest és a Ferencváros találkozója, a negyedik gólt szerző Varga Roland az összjátékot dicsérte.

Thomas Doll együttese már az első félidőben eldöntötte a mérkőzést, köszönhetően elsősorban gyorsabb, dinamikusabb futballjának, valamint a jobb egyéni teljesítményeknek. A bajnoki címre törő csapatnál szinte mindenki hozzátette a magáét, a legjobb teljesítményt Ivan Petrjak nyújtotta. Az ukrán középpályást nem tudták tartani a hazai játékosok, a tizenhatoson belül többször megbontotta a kék-fehérek védelmét, a mezőnymunkából is kivette a részét, emellett mindkét helyzetét gólra váltotta. Előbb Blazic indítása után hagyta faképnél Pintért és lőtt a kapuba, majd Lovrencsics Gergő passza után küldte a labdát a jobb alsó sarokba. A Sahtar Doneck nyáron érkező kölcsönjátékosa a bajnokságban először szerepelt kezdőként új csapatában, és kulcsszerepet játszott abban, hogy a Ferencváros már az első félidőben eldöntötte a párharcot.

Ezzel együtt Thomas Dollnak nem tetszett, amit együttesétől a második félidőben látott. A biztos vezetés tudatában a vendégek visszahúzódtak saját kapujuk elé, jóval kevesebbet birtokolták a labdát, túlságosan magukra húzták az MTK-t, Heister szabálytalansága után Kanta József büntetőből szépített. Bár a hátralévő fél órában Feczkó Tamás csapata mindent megtett az újabb gólokért, nem sikerült tovább faragnia a hátrányából, sőt a hajrában Varga Roland (a képen balra) szép emelése után visszaállt a háromgólos különbség.

„Jó ötletnek tűnt az emelés” (Fotó: Török Attila)
„Jó ötletnek tűnt az emelés” (Fotó: Török Attila)


„Jól kezdtük a mérkőzést, az első félidőben úgy futballoztunk, ahogy elterveztük, ennek eredményeképp három-nullára vezettünk – mondta Varga Roland, a Ferencváros szélsője. – A második játékrészben viszont túlságosan visszaálltunk, emiatt az MTK is több időt töltött a térfelünkön. Nem lett volna szabad ennyire magunkra húzni a hazaiakat, ezen a jövőben mindenképpen javítanunk kell. Csak azért, mert három góllal vezetünk, nem törvényszerű, hogy kényelmesre vegyük a tempót, ráadásul háromgólos hátrányban az MTK is bátrabban játszott, többet támadott, úgyhogy nem mondhatom, hogy érdemtelenül szépített. A győzelmünk viszont nem forgott veszélyben, nem éreztem, hogy ellenfelünk képes lenne további két gólt szerezni. Szerencsére a mérkőzés utolsó perceiben ismét a hálóba találtunk, és ezzel végképp lezártuk a találkozót. Amikor elemezzük a meccset, nyilván megbeszéljük, hogy mikor kellett volna bátrabban előre húzódni, és milyen játékhelyzetekben érdemes tényleg visszaállni.”

Varga jó formában kezdte a szezont, az első fordulóban két gólt szerzett a DVTK (4–1) ellen, így két bajnoki után három találatnál jár.

„Vasárnap a másik cserejátékostól, Finnbogasontól kaptam remek indítást, mellel magam elé tettem a labdát, és mivel láttam, hogy az ellenfél kapusa elindul felém, jó ötletnek tűnt az emelés – emlékezett a negyedik ferencvárosi gól szerzője. – A gólok is mutatják, hogy a nyáron minőségi játékosok érkeztek a csapathoz, jól megértjük egymást a pályán. A két meccsen begyűjtött hat pont, valamint a nyolc szerzett gól jó alapot jelenthet a folytatásra, azért dolgozunk, hogy a jövőben is jó játékkal szerezzünk rendre három pontot.

A FORDULÓ JUBILÁLÓJA

Háromszázadik élvonalbeli meccsét vezette hétvégén Kassai Viktor, aki lapunknak adott interjújában elárulta, rossz érzés volt, hogy nem bíráskodhatott a világbajnokságon.


– Háromszázadik NB I-es meccsét vezette vasárnap – mit jelent ez a szám önnek?

– Szakmai elismerést – mondta Kassai Viktor. – Amikor 1999-ben, a ZTE–BVSC bajnokin bemutatkoztam, a száz is távolinak tűnt. Egy játékvezetőnek a kétszáz élvonalbeli találkozó már jelentős teljesítmény, a háromszázat Szabó Zsolt után másodikként értem el a magyar játékvezetés történetében, ami büszkeséggel tölt el.

– El lehet-e érni azt is, hogy megkedveljék?
– Aki játékvezetőnek áll, ne várja, hogy szeressék. Ez ilyen szakma, ezzel vállalni kell, hogy népszerűtlen lehet az ember. Minél több nemzetközi mérkőzést vezettem és minél ismertebb lettem, annál több érzelmet váltott ki egy-egy ítéletem. A hétköznapokban sok pozitív megnyilvánulás ér a pályafutásommal kapcsolatban, de a stadion más közeg, ott általában nem a tiszteletet fejezik ki a játékvezetőkkel szemben.

– Fájt itthonról nézni a világbajnokságot?
– Néha nagyon.

– Mindig diplomatikus, így ezzel most meglepett.
– Csalódás volt, hogy a kollégáimmal együtt lemaradtam az eseményről, és bár volt időnk megemészteni a novemberi döntést, a meccseket látva néha rossz érzés volt, hogy ott lehettünk volna, de nem sikerült.

– A világbajnokság előtt elterjedt: távolmaradásának oka lehet, hogy itthon a saját vezetői nem támogatták kellően.
– Sajnos én is hallottam ilyen hamis felvetéseket. Biztos vagyok benne, hogy az MLSZ játékvezetői bizottsága mindent megtett a vb-részvételünk érdekében. Az különösen rosszulesett, hogy Puhl Sándor neve is úgy vetődött fel, mint aki hátráltatta a kijutásomat. Puhl Sándor jb-elnökként 2003-ban a nemzetközi játékvezetői keretbe jelölt, és az elmúlt években is érzem az ő és az MLSZ JB támogatását. Kollégáimmal mindig azt gondoltuk, hogy a távolmaradásunk oka a saját teljesítményünk, ez rajtunk múlt, nem a vezetőinken.

– A bajnokság elkezdődött. Mire számít a BL őszi meccsein?
– Ezen a héten veszek részt az UEFA félévi továbbképzésén, majd az őszi szezonban az európai elitkeret tagjaként joggal számíthatunk rangos kupamérkőzéseken, valamint válogatott találkozókon való közreműködésre.

A FORDULÓ IJEDSÉGE

Kórházba vitték Király Gábort, aki mellkasi zúzódása miatt kihagyhatja a szombati, Ferencváros elleni bajnokit.

Nagy riadalom támadt szombaton a Haladás öltözőjében. Az Újpest ellen 2–2-re végződő bajnoki után Király Gábort – akit a mérkőzés előtt köszöntöttek, amiért a legutóbbi idény utolsó fordulójában, a Mezőkövesd ellen 150. NB I-es találkozóján szerepelt – mentő vitte kórházba. A 42 éves kapus a mellkasát fájlalta, mivel a mérkőzés hajrájában Novothny Somával ütközött. Egy nappal később Király Gábor internetes oldalán részletezte a történteket.

„Nagy melegben játszottuk az idény első hazai mérkőzését – értékelt a 108-szoros válogatott kapus. – Kétszer is egyenlítettünk, és mindent megtettünk a győzelemért. Sajnos nem sikerült nyernünk, de szurkolóink segítségével hazai pályán őrizzük a veretlenségünket. A lefújás előtt egy újpesti támadásnál Novothny Somával ütköztem, páros lábbal a mellkasomba kaptam rúgást. A találkozó után a kórházban megröntgeneztek, mellkasi zúzódásom van, és pihennem kell.”

Bár úgy tűnik, nem súlyos a sérülés, valószínű, hogy Király Gábor nem lehet ott miatta a szombati esti, Ferencváros elleni bajnokin.

A Haladás–Újpest mérkőzés összefoglalója

A FORDULÓ BALSZERENCSÉSE

Először azt hitte, hogy kifordult a bokája. Csak később szembesült Deutsch Bence, az MTK Budapest védője azzal, hogy fáradásos lábközépcsonttörést szenvedett.

Csaknem három perce tartott az MTK Budapest–Ferencváros mérkőzés, amikor Deutsch Bence, a hazaiak bal oldali védője a lábához kapott, majd a gyepre rogyott. Senki sem tudta, mi a baj. Csak azt lehetett látni, hogy a földön fekvő futballista kétségbeesve, fájdalmas arccal rúgja az oldalvonalon túlra a labdát.


„Fejelés után a jobb lábammal fogtam talajt
– mesélte az MTK Budapest futballistája. – Éreztem, hogy nagy a baj, hatalmas fájdalom nyilallt a lábfejembe. Először azt hittem, kifordult a bokám, de a vizsgálatok szerint fáradásos lábközépcsonttörést szenvedtem. Kedden vár még rám egy újabb röntgenvizsgálat. Akkor derül ki pontosan, mi történt a lábammal, és hogy kell-e műteni.”

Mint azt Deutsch Bencétől megtudtuk, korábban a bal lábával történt hasonló eset. Akkor nem kerülhette el a műtétet, és hathetes pihenés, valamint regeneráció várt rá.

„Egyelőre nem tudni, mi okozta a fáradásos törést –
folytatta a hátvéd. – Egy biztos, ha a csont hat hét alatt forr össze, utána kezdhetem csak el az edzéseket. Úgy számolom, ebben az esetben október közepén futballozhatok újra.

Rosszkor jött a balszerencsés sérülés, mert a védő jól teljesített az első fordulóban az Újpest ellen (2–0), és kiválásakor még a Fradi ellen is 0–0 volt az állás. A kényszerű csere után átszervezte csapatát Feczkó Tamás vezetőedző, csakhogy a megbomló védelem a folytatásban már hibát hibára halmozott.

A FORDULÓ KÉPE

Az MTK kabalaállata, Gedeon, a liba ismét NB I-es meccsen szoríthatott a Hidegkuti-stadionban – csapatának kínzással ért fel a 4–1-es vereség (Fotó: Török Attila)
Az MTK kabalaállata, Gedeon, a liba ismét NB I-es meccsen szoríthatott a Hidegkuti-stadionban – csapatának kínzással ért fel a 4–1-es vereség (Fotó: Török Attila)

 

NB I, 2018–2019, 2. FORDULÓ
JÚLIUS 28., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Diósgyőri VTK–Puskás Akadémia 2–2
Miskolc, DVTK-stadionKarakó Ferenc
4349
Mol Vidi FC–Paksi FC 1–1
Felcsút, Pancho Aréna
Solymosi Péter
1058
Debreceni VSC–Mezőkövesd 1–1
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Pintér Csaba
3228
JÚLIUS 29., VASÁRNAP
Bp. Honvéd–Kisvárda 4–0
Budapest, Bozsik József Stadion
Farkas Ádám
1774
Haladás–Újpest FC 2–2
Szombathely, Haladás-stadion Erdős József
4965
MTK Budapest–Ferencváros 1–4
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion Kassai Viktor
4079
GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 2 2 8–2 +6 6
2. Budapest Honvéd 2 2 7–2 +5 6
3. Mol Vidi FC 2 1 1 5–1 +4 4
4. Mezőkövesd Zsóry FC 2 1 1 4–2 +2 4
5. Debreceni VSC 2 1 1 2–1 +1 4
6. MTK Budapest 2 1 1 3–4 –1 3
7. Szombathelyi Haladás 2 1 1 4–5 –1 1
8. Puskás Akadémia FC 2 1 1 2–3 –1 1
9. Paksi FC 2 1 1 2–4 –2 1
10. Újpest FC 2 1 1 2–4 –2 1
11. Diósgyőri VTK 2 1 1 3–6 –3 1
12. Kisvárda 2 2 0–8 –8 0
NB I, 2018–2019, 3. FORDULÓ
AUGUSZTUS 4., SZOMBAT
HELYSZÍN
17.00: Puskás Akadémia–MTK Budapest
Felcsút, Pancho Aréna
18.00: Debreceni VSC–Diósgyőri VTK (Tv: Duna World)Debrecen, Nagyerdei Stadion
20.15: Ferencváros–Haladás (Tv: M4 Sport) Budapest, Groupama Aréna
20.15: Mol Vidi–Mezőkövesd Felcsút, Pancho Aréna
AUGUSZTUS 5., VASÁRNAP
18.00: Újpest FC–Kisvárda
Budapest,Szusza Ferenc Stadion
18.00: Bp. Honvéd–Paksi FC
Budapest, Bozsik József Stadion

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik