Célok és utak – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.11.14. 00:00

Ha a labdarúgó NB I őszi szezonját értékeljük, megállapítható, hogy az iram tekintetében mindenképpen tapasztalható fejlődés, túlnyomórészt nem voltak langyos mérkőzések. A Ferencváros első helye vitathatatlan, mi több, a zöld-fehérekkel szemben talán az lenne az elvárás, hogy veretlenül álljanak az élen – nos, a Kecskemét 2–0-s, illetve a Mezőkövesd a 2–1-es győzelmével, továbbá a Fehérvár FC a 2–2-es döntetlennel belekontárkodott a százszázalékos mérlegbe, hogy az Iváncsával szembeni Magyar Kupa-kiesésről ne is beszéljünk. Igaz, a mérleg másik serpenyőjében az Európa-liga nyolcaddöntőjébe kerülés mindent visz – más kérdés, ez nem az NB I része. Talán a koncentráció csökkenésének tudható be, hogy a Fradi nem teljesített minden fronton a játékosállományához méltón.

Ami a további dobogós helyezéseket illeti, teljesen megérdemelt a Kecskemét és a Kisvárda második, illetve harmadik helye – ha utóbbi nem kap ki vasárnap 4–1-re Székesfehérváron, ezüstérmes pozícióból várhatta volna a tavaszt. Mindkét vidéki csapat bátor játékával hívta fel magára a figyelmet, az elmúlt kiírásban ezüstérmes Kisvárdától ez nem szokatlan, de az újonc Kecskeméttől talán váratlan.

Más úton látják elérhetőnek a sikert a két klubnál: a várdaiak zömmel idegenlégiósokat, míg Szabó István a KTE-nél honi futballistákat szerepeltet, s a helyi kötődésű edző büszke lehet a Kecskemét karakteres futballjára. Nem meglepetés a Puskás Akadémia negyedik helye, a felvidéki Hornyák Zsolt 2019-ben érkezett Felcsútra, 2020-ban harmadik, rá egy évre második, 2022-ben ismét bronzérmes lett a csapattal. A Paks Waltner Róberttel a kispadon a hatodik helyen áll, Bognár György vezetésével a kizárólag magyar erőkből álló együttes 2022-ben ugyancsak ebben a pozícióban zárta az idényt.

A mezőny első felében található együtteseknél tapasztalható pozitívumok nem mondhatók el a hátsó régióban szerénykedő, nagy hagyományokkal büszkélkedő klubokról: a feljutó Vasas az utolsó helyen áll, az pláne nem vigasz, hogy ezt magyar labdarúgókkal „érte el”. De rendben, egy újoncnak a bennmaradás a cél, ha a piros-kékek tavasszal kapaszkodnak, nem reménytelen a helyzetük.

De miképpen fogalmazták meg az elvárásokat Kispesten és Újpesten?

Tudom, hatásvadász dolog kettős rangadókra hivatkozni, vagy Puskás Ferencre, illetve Szusza Ferencre, de a két klubnál illő lenne elgondolkodni: miből lettek, s mivé lettek?

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik