CAS: 2 millió eurós bírságot és a kupaporondtól való eltiltást került el az Újpest

Vágólapra másolva!
2021.05.19. 20:16
null
Diarra átigazolását jogszerűnek találta a CAS (Fotó: Veres Viktor, archív)
Lezárult a Diarra-ügy: a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az Újpest FC-nek adott igazat a marokkói Vidad AC-vel szemben. A lila-fehér klub a hivatalos honlapján számolt be az elhúzódó pereskedés végeredményéről, melyben 2 millió eurós kártérítési költség mellett az átigazolási piacról és a nemzetközi kupaporondról való kitiltás is fenyegette a Magyar Kupa-győztes csapatot.

 

Többéves pereskedés végére került pont a Megyeri úton. A lila-fehéreket a marokkói Vidad AC (angol átírásban: Wydad AC) támadta meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél, miután 2015 nyarán szerződtették a csapat volt játékosát, Souleymane Diarrát.

A FIFA hiába adott igazat korábban az Újpestnek, a Vidad a nemzetközi Sportdöntőbírosághoz fordult, amely májusban szintén a lila-fehérek javára döntött. A klub ezzel elkerülte a perköltségek megfizetése mellett a 2 millió eurós bírságot, a korábbi sajtóhíreknek megfelelően több idényre szóló átigazolási piacról való kitiltást, valamint a nemzetközi kupaporondtól való eltiltást is.

„Az eljárás pozitív kimenetele nagy tehertől szabadította meg a klubot, jogászaink kiváló munkájának is köszönhetően sikerült ártatlanságunkat bizonyítani, így csapatunk nyugodtan készülhet a júliusi Európa-konferencialiga-selejtezőkre” – írta az ujpestfc.hu.

MI IS TÖRTÉNT?

A Vidad eljárásban képviselt álláspontja szerint az Újpest FC manipulálhatta Diarrát és ügynökét, akik 2015-ben a vád szerint ennek hatására bontották fel a játékos szerződését, megkerülve, hogy átigazolási díjat kelljen fizetni. A VAC az átigazolási díj mellett kérvényezte az Újpest FC kizárását a következő átigazolási időszakokból.

Ezzel szemben a játékos állította, a lila-fehérek megkeresése jóval később történt, mint hogy ő késedelmes fizetés miatt egyoldalúan felbontotta volna a szerződését‚ az ezzel kapcsolatos dokumentumokat eljuttatta a Marokkói (FRMF) és az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) irányába. A FIFA döntése alapján arra következtetni, az Újpest és Diarra képes volt bizonyítani az igazát, vagyis a lila-fehér klubnál már csak akkor került képbe a mali játékos szerződtetése, amikor ő már jogszerűen szabadon igazolható volt.

A marokkóiak a FIFA döntésébe nem törődtek bele, így tavaly a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordultak jogorvoslatért, ennek az ügynek értünk most a végére.

Bár a döntés elhúzódott – a klub korábbi tájékoztatása szerint február közepére várták az ítéletet –, az Újpest FC felmentése kicsit sem meglepő, látva a casablancai klub előéletét: a Vidad jogászai kifejezetten aktívak, és a legtöbb vitás kérdés a CAS-ig is el szokott jutni esetükben. Januárban számoltuk össze: a nemzetközi Sportdöntőbíróság hivatalos honlapján másfél évig visszakeresve nyolc döntést és/vagy kérelmet dob fel a kereső, ha az ember beírja a marokkói klub nevét. A nemzetközi labdarúgás jogi híreit gyűjtő, francia székhelyű football-legal.com-on is sorjáznak a csapattal kapcsolatos, többnyire elutasított keresetekről szóló hírek.

A mali válogatott Diarra időközben már 26 éves, az Újpesttől 2017-ben távozott, azóta a francia másodosztályú Lens, a török élvonalbeli Gaziantep és a szintén francia másodosztályú Pau FC színeiben is megfordult. Jelenleg is utóbbi klub alkalmazásában áll.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik