Az NB I történetében csak egyszer tavaszodott ki hamarabb

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.02. 10:50
null
Szeptemberben a Ferencváros győzelmével végződött a két csapat találkozója (Fotó: Török Attila)
Az időjárás is megenyhült, jön a labdarúgó NB I „tavaszi” folytatása: február 2-án hat mérkőzéssel, a 19. fordulóval folytatódik a bajnokság. A forduló rangadója a Ferencváros és a Budapest Honvéd összecsapása, a Mol Vidi FC a Puskás Akadémiát fogadja. A kiesés szempontjából döntő jelentőségű lehet a Szombathelyi Haladás és a Kisvárda találkozója. Következzen az NB I 19. körének statisztikai-történelmi háttere.

 

Kezdjük a dátummal, hiszen egészen extrémnek tűnik a február 2-i nyitány. Az előző idényben február 24-én kezdődött a tavaszi szezon, és ez a szokásos időpont történelmileg is a magyar futballritmusban – általában február közepe-vége vagy március legeleje volt a tavaszi start. Ugyan voltak januári „egyke” meccsek, de ezek általában egy év végi fordulóból kerültek át az új évre – a leghíresebb példa az 1955. január 9-én lejátszott 9:7-es Bp. Honvéd–Bp. Vörös Lobogó (MTK) találkozó, mely a két sztárcsapat zsúfolt programja miatt csúszott át januárra, és lett már tét nélküli rangadó a hóhányásokkal körülvett Üllői úti pályán.

Ugyanakkor két feljegyzésünk is van extrém korai időpontról: 1902-ben és 1936-ban is volt mérkőzés február 2-án, sőt, 1936-ban a magyar élvonal történetében egyedülálló módon január 25–26-án csaknem teljes fordulót rendeztek – igaz, őszről átcsúsztatottat! Ez az egyetlen alkalom 1901 óta, amikor február előtt megkezdődött a futballtavasz. „Életre kelt a futball!” – írta 1936. január 26-i címlapján a Nemzeti Sport. Az új esztendő első bajnoki mérkőzésén a Budafok 1:0-ra győzte le a Budai 11 csapatát a Postás-pálya nyolcszáz fagyoskodó nézője előtt.

A LEGUTÓBBI 15 NB I-ES IDÉNY TAVASZI NYITÁNYAI
2018–2019 Február 2.
2017–2018 Február 24.
2016–2017 Február 18.
2015–2016 Február 13.
2014–2015 Február 27.
2013–2014 Február 28.
2012–2013 Március 1.
2011–2012 Március 2.
2010–2011 Február 25.
2009–2010 Február 26.
2008–2009 Február 21.
2007–2008 Február 22.
2006–2007 Február 23.
2005–2006 Február 24.
2004–2005 Március 12.

„Nem lehet tudni, melyik csapat áll ki ma felkészültebben a porondra. NB-együtteseink egy része csak nemrégiben jött meg portyájáról. A közbeeső időt inkább pihenéssel, mint gyakorlatozással töltötték. A közönség tájékozatlan, hogy milyen formában vannak a csapatok” – jellemezte lapunk a januári „vakrepülést”.

Több csapat egyébként megpróbálta legalább a hivatalos, február 2-i tavaszi rajtot elhalasztatni, de a kísérlet nem járt sikerrel, a Nemzeti, az Erzsébet és a Nagytétény „meglőtte” a javaslatot. Korábban volt néhány próbálkozás arra is, hogy hozzák előre decemberre a januári mérkőzéseket – ez sem sikerült, de jól jelzi, hogy a klubok nem feltétlenül örültek az augusztus 20-án nyilvánosságra hozott menetrendnek. Mindenesetre a pályákkal nem volt probléma.

„A pályák – a januárhoz képest – egészen jó állapotban voltak, s minden futballintéző így imádkozott: »Csak ezután se legyen rosszabb!«” – így a korabeli beszámoló. A kor nagy csapatai kivétel nélkül győzelemmel indítottak: a Hungária (MTK) 8:0-ra ütötte ki a Kispestet, az Újpest 5:0-ra a Salgótarjánt, a Ferencváros 6:3-ra múlta felül a Bocskait az élvonal történetének első és egyetlen januári fordulójában.

A korai szezonkezdés egyébként teljesen logikusnak tűnik, hiszen az NB I programja immár alkalmazkodik ahhoz, hogy az európai kupaporondon egyre korábbra „kúszik előre” a kezdés. Ez mostanra már júniusi kezdést jelent: 2019. június 27-re írta ki az UEFA a 2019–2020-as Európa-liga kvalifikációjának első fordulóját. A BL-selejtezőben még korábban kezdenek az előselejtezős csapatok, ám magyar klub itt nem érintett.

A korai nemzetközi kezdés miatt az NB I-es csapatoknak is hasznosabb, ha korán zárul a bajnokság és több idő lesz felkészülésre, az infrastruktúra pedig most már nem jelenthet gondot – persze a nemzetközi ritmus jövőbeni megváltoztatásáért a magyar klubok is tehet(né)nek a minél jobb szerepléssel…

MTK BUDAPEST–PAKSI FC

♦ A két csapat eddig 23 NB I-es bajnoki mérkőzést játszott egymással, a mérleg a házigazda MTK szemszögéből 10 győzelem, 7 döntetlen és 6 vereség.

♦ A csapatok legutóbbi négy összecsapásából egyet sem tudott megnyerni az MTK, kétszer kikapott, kétszer nem született döntés. Az MTK legutóbb 2016 áprilisában tudta legyőzni a Paksot – Dunaújvárosban. Pályaválasztóként az MTK tízből kétszer (2011-ben 3–4, 2017-ben 1–2) kapott ki a tolnai csapattól.

♦ Az MTK hazai mérlege nem fényes, a kék-fehérek 9 mérkőzésen csak 14 pontot szereztek, ez a 8. legjobb hazai mutató a mezőnyben. A Paks idegenben keveset nyer, de sokat ikszel: Csertői Aurél csapata csak egyszer nyert bajnokit vendégként ebben az idényben, 8 pontot szerzett 9 mérkőzésén (1 győzelem, 5 döntetlen, 3 vereség). Ez a 7. helyre rangsorolja a paksiakat az idegenbeli tabellán.

♦ A Paks csak egyet nyert meg legutóbbi nyolc bajnoki találkozójából, és hatos nyeretlenségi szériából érkezik. Ez az élvonal leghosszabb aktív nyeretlenségi sorozata.

♦ Az MTK idénybeli első öt hazai bajnokijából csak egyet nyert meg, azóta viszont négyből hármat.

DEBRECENI VSC–ÚJPEST FC

♦ Ez lesz a 99. élvonalbeli találkozó a Loki és az Újpest között. Az eddigi 98 újpesti fölényt hozott, a mérleg 20 debreceni siker, 32 döntetlen és 46 lila diadal.

♦ Az Újpest megnyerte legutóbbi három bajnokiját a DVSC ellen (2–1, 2–1, 1–0), és veretlen a legutóbbi négyen.

♦ A Loki megnyerte legutóbbi három bajnoki mérkőzését, ráadásul úgy, hogy gólt sem kapott ezeken. Az MTK-t 1–0-ra, a Honvédot 2–0-ra, a Haladást szintén 2–0-ra győzték le a debreceniek.

♦ Ha most is nyer a Debrecen, akkor 2017. augusztus-szeptembere óta először épít legalább négymérkőzéses győzelmi szériát.

♦ Az Újpest veretlen maradt legutóbbi négy bajnokiján, igaz, a négyből csupán egyet tudott megnyerni, hármon döntetlent játszott.

♦ A Debrecen hazai mérlege a harmadik legjobb a mezőnyben, 9 mérkőzésen 18 pontot szerzett a Loki, mely csak egyszer kapott ki a Nagyerdei Stadionban. Az Újpest idegenbeli mutatója 2 győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség, 10 pont – ez a 6. helyre elegendő a vendégmérlegek között.

♦ Az Újpest az NB I-es mezőny egyetlen csapata, melynek a mérkőzésein ebben az idényben átlagban kettőnél kevesebb gól esett (1.94). A Debrecen meccsein sincs gólzápor, a Loki vonatkozó átlaga 2.44, ez a harmadik legalacsonyabb gólátlag az NB I-ben.

MOL VIDI FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Eddig 11 alkalommal találkoztak az NB I-ben, a mérleg 7–3–1 a Vidinek – a fehérváriak először ebben az idényben veszítettek mérkőzést a felcsútiakkal szemben.

♦ A Puskás Akadémia a 2018–2019-es idényben eddig hat győzelmet aratott – hármat a bajnoki címért, illetve a dobogóért harcoló csapatok ellen. A felcsúti csapat a Vidit (jelenleg a 2. helyezett, 2–1), a Honvédot (4., 1–0), a Ferencvárost (1., 1–0) is le tudta győzni.

♦ A Vidi hazai mérlege 5 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, ez a 6. helyre sorolja a címvédőt pályaválasztóként (ebből is látszik, feltűnően sok a hazai pályán jól teljesítő csapat). A PAFC Achilles-sarka az idegenbeli mutató: nyolc meccsen csak egy árva pontot gyűjtött a Puskás Akadémia, legutóbbi hét bajnokiját kivétel nélkül elveszítette vendégként.

♦ Az előző bajnoki idényre nyúlik vissza a Puskás Akadémia idegenbeli nyeretlenségi sorozata, mely immár kilenc mérkőzést számlál – a PAFC legutóbb tavaly május 12-én, az Újpest vendégeként tudott győzni. Az egymást követő kilenc nyeretlen idegenbeli bajnoki mérkőzés még nem negatív élvonalbeli klubrekord (az ugyanis 11), az egymást követő hét idegenbeli zakó viszont igen.

♦ A PAFC új szakvezetője, Radoki János 2016 novemberében debütált edzőként (illetve megbízott edzőként) a Bundesliga 2-ben, akkor csapata, a Greuther Fürth 2–1-re legyőzte az Arminia Bielefeldet. A mostani lesz Radoki edzői pályafutásának első, nem Németországban lejátszott tétmérkőzése.

♦ A Vidi legutóbbi 29 hazai bajnoki mérkőzéséből csupán egyet veszített el, az MTK tréfálta meg a székesfehérváriakat.

DIÓSGYŐRI VTK–MEZŐKÖVESD

♦ Ez lesz a 10. megyei presztízscsata az élvonalban a két csapat között, eddig teljesen kiegyenlített a mérleg: 3 diósgyőri siker, 3 döntetlen, 3 mezőkövesdi győzelem.

♦ A Mezőkövesd öt kísérletből egyszer nyert élvonalbeli bajnokit a Diósgyőr vendégeként – a matyóföldiek tavaly májusban pont a stadionavatón játszották az ünneprontó szerepét.

♦ A Diósgyőr kimondottan jól zárta az őszt, legutóbbi öt bajnokiján veretlen maradt – ez az NB I leghosszabb aktív veretlenségi sorozata.

♦ Ilyen hosszú bajnoki veretlenségi szériája legutóbb 2017 tavaszán volt a diósgyőrieknek, ötösnél hosszabb pedig 2015-ben – akkor hat NB I-es találkozón nem talált legyőzőre a DVTK.

♦ A Mezőkövesd pont ellenkező előjelű sorozatból érkezik, hiszen a legutóbbi négy bajnokijából egyet sem tudott megnyerni.

♦ A DVTK hazai mérlege 3 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség (10. hely a hazai mutatók alapján), a Mezőkövesd idegenbeli mérlege 1 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség (8. hely vendégként). A kövesdiek legutóbbi 10 idegenbeli NB I-es mérkőzésükből csak egyet tudtak megnyerni, a Kisvárdát verték meg tavaly októberben.

♦ A Mezőkövesd legutóbbi 11 idegenbeli bajnokijának mindegyikén kapott gólt – a matyóföldiek legutóbbi idegenbeli nullázása pont Diósgyőrben volt, 2018. május 5-én (DVTK–Mezőkövesd 0–1).

SZOMBATHELYI HALADÁS–KISVÁRDA

♦ A két csapat eddigi egyetlen élvonalbeli mérkőzését a Kisvárda nyerte meg 4–1-re – ez egyébként eddig az abszolút újonc legnagyobb különbségű győzelme és egy meccsen szerzett legtöbb gólja is az NB I-ben.

♦ A két csapat stadionja között a legnagyobb a távolság a jelenlegi NB I-es mezőnyben, közel 530 kilométert kell autóznia annak, aki el akarná kísérni a Kisvárdát Szombathelyre.

♦ A Haladás hazai mérlege (2 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség) a legrosszabb az élvonalban, a Kisvárda idegenbeli teljesítménye (1 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség) pedig a harmadik legrosszabb. A várdaiak csak az MTK-t tudták legyőzni idegenben eddig.

♦ A Hali az egyetlen élvonalbeli csapat, amely hazai pályán 10 gólnál kevesebbet szerzett (8) ebben a bajnokságban. A Kisvárda szerezte idegenben holtversenyben a legkevesebb gólt (5).

♦ A Kisvárda hárommérkőzéses veretlenségi, a Haladás négymérkőzéses nyeretlenségi szériában van.

♦ A Haladás legutóbbi 14 találkozójából csak egyet nyert meg, és csupán 9 ponttal kezdi a tavaszi szezont, 7 ponttal leszakadva a szintén kieső helyen álló Kisvárdától és 8 pontnyira a bennmaradást érő 10. helyen álló Diósgyőrtől. Az 1995–1996-os idényben is igen nehéz helyzetből várhatta a tavaszi folytatást a Hali, de akkor megmenekült még az osztályozótól is feljavuló teljesítményének köszönhetően. Más kérdés, hogy most még nagyobb a szakadék... Mindenesetre az 1996-os nagy menekülésről Király Gábor mesélhet társainak, hiszen már akkor is a Haladás kapusa volt.

FERENCVÁROS–BP. HONVÉD

♦ Ez a forduló legnagyobb történelmű összecsapása, a Ferencváros és a Honvéd eddig 205 élvonalbeli bajnokin mérkőzött meg egymással. Óriási a Fradi-fölény az örökmérlegben: 113 zöld-fehér siker mellett 32 döntetlen és 60 kispesti győzelem volt eddig.

SZAVAZÁS

Szombaton folytatódik a labdarúgó OTP Bank Liga: ki lesz a bajnok?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

♦ A Fradi legutóbbi öt hazai mérkőzésének mindegyikét megnyerte dél-pesti riválisával szemben (5–2, 3–2, 2–1, 2–1, 1–0). A kispestiek legutóbb 2013. október 6-án tudtak győzni a Fradi vendégeként (1–2) – 2009 és 2013 között ráadásul egymás után öt bajnokin maradtak veretlenek legnagyobb riválisuk otthonában.

♦ Ez a két csapat játszotta a magyar futballtörténelem egyik leggólgazdagabb élvonalbeli mérkőzését: 1941. augusztus 24-én a Ferencváros 11:5-re győzte le a kispestieket. Ráadásul a Fradi legnagyobb sztárja, Sárosi György nem is játszott… A Honvéd 1952-ben 9:1-re gázolta le az épp Bp. Kinizsi néven szereplő FTC-t

♦ Pályaválasztóként a Ferencváros az NB I egyetlen veretlen csapata. A Fradié a legjobb hazai mérleg a bajnokságban, 6–3–0, 21 pont. A zöld-fehérek szerezték a legtöbb gólt (20) hazai környezetben. A Honvéd idegenbeli mérlege 3 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség, ez a 4. legjobb a mezőnyben.

♦ A Honvéd 9 idegenbeli mérkőzésén csupán 12 gól esett eddig a bajnokságban – a kispestiek kapták vendégként a legkevesebb gólt (6), holtversenyben a Ferencvárossal.

♦ A Ferencváros 29 mérkőzéses hazai bajnoki veretlenségi szériában van, legutóbb 2017. április 15-én a Vasassal szemben maradt alul a Groupama Arénában (1–2). Azóta 21 győzelem és 8 döntetlen – érdekes módon a fővárosi csapatok közül egyedül a Vasas tudott pontot csenni ebben a periódusban a Ferencváros otthonából.

♦ A Honvéd egyet sem tudott megnyerni legutóbbi öt bajnoki mérkőzéséből, kétszer kikapott és háromszor döntetlent játszott. A kispestiek 2018. november 3. óta várnak újabb bajnoki sikerre.

♦ A Honvéd legutóbbi három idegenbeli bajnokiján nem tudott gólt szerezni: 0–0-t játszott a Pakssal, 2–0-ra kikapott a Viditől és a Debrecentől.

♦ Az egész idényben eddig csak egy olyan mérkőzés volt (MTK–Bp. Honvéd 1–1), melyen a vendégként szereplő Honvéd és az aktuális házigazda is betalált. A többi találkozón vagy a kispestiek nulláztak, vagy őket nullázta le a vendéglátó.

• A Honvéd vezetőedzője, Supka Attila legutóbb 2011-ben ünnepelhetett bajnoki győzelmet a Ferencváros ellen (akkor is a kispestiek kispadján ült), és még nem tudott edzői pályafutása során NB I-es meccset nyerni csapatával a Fradi otthonában.

NB I, 2018–2019, 19. FORDULÓ
FEBRUÁR 2., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
14.00: MTK Budapest–Paksi FC
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionBognár Tamás
17.00: Debreceni VSC–Újpest FC
(Tv: M4 Sport)
Debrecen,
Nagyerdei Stadion
Karakó Ferenc
17.00: Mol Vidi FC–Puskás Akadémia Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Kassai Viktor
17.00: Diósgyőri VTK–Mezőkövesd Zsóry Miskolc,
DVTK Stadion
Szőts Gergely
17.00: Haladás–Kisvárda
Szombathely, Haladás StadionBogár Gergő
19.30: Ferencváros–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Budapest,
Groupama Aréna
Berke Balázs
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
AZ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 18 12 3 3 36–15 +21 39
2. Mol Vidi FC 18 10 4 4 30–16 +14 34
3. Debreceni VSC 18 8 6 4 25–19 +6 30
4. Budapest Honvéd 18 8 5 5 21–15 +6 29
5. Újpest FC 18 7 7 4 21–14 +7 28
6. MTK Budapest 18 8 3 7 27–25 +2 27
7. Mezőkövesd Zsóry FC 18 6 6 6 25–23 +2 24
8. Paksi FC 18 5 7 6 22–25 –3 22
9. Puskás Akadémia FC 18 6 3 9 21–24 –3 21
10. Diósgyőri VTK 18 4 5 9 18–29 –11 17
11. Kisvárda 18 4 4 10 16–35 –19 16
12. Szombathelyi Haladás 18 2 3 13 13–35 –22 9
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik