„Átkozott 13” lehet a Lokinak a Vidi ellen; Böde és a hiányzó trófea

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.30. 09:04
null
A Vidi 2014 októbere óta nem kapott ki a Debrecentől (Fotó: Török Attila)
A válogatott Eb-selejtezői után ismét NB I-es forduló következik: a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban a 26. körre kerül sor az utolsó márciusi hétvégén. A listavezető Ferencváros Kisvárdára látogat, a forduló rangadója a Mol Vidi FC–DVSC összecsapás, de először fordítsuk tekintetünket egy alsóházi mérkőzésre!

Bajba kerülhet-e az MTK? Az újonc kék-fehérek kimondottan jól szerepeltek az ősszel, ám a tavaszi szezonban eddig csak egyszer tudtak győzni, legutóbbi öt találkozójukon csak egy pontot szereztek és edzőváltást is végrehajtottak, Feczkó Tamást Lucsánszky Tamás váltotta. Érdemes megnéznünk egy trendet, mert az MTK-nál a tavaszi visszaesést gyakran emlegetik a szurkolók.

Valóban gyengélkedik az MTK tavasszal? A válasz a mostani és a legutóbbi tizenegy kiírást megvizsgálva: általában gyengébben szerepel, bár a mostani extrém példa. A tizenkét idényből a kék-fehérek nyolcszor teljesítettek rosszabbul tavasszal, 2006–2007-ben, 2009–2010-ben, 2010–2011-ben, 2012–2013-ban, 2014–2015-ben és ezúttal jelentősen gyengébb volt a mutatójuk. Erősen „pluszosnak” csak két bajnokság (2008–2009 és 2013–2014) számít.

Az idei zuhanásban az lehet a legriasztóbb, hogy egyelőre a 2006–2007-es, őszi elsőség után bekövetkező visszaesést is alulmúlja, az MTK a tavasszal 7 mérkőzésen csak 4 pontot szerzett, kevesebbet, mint bármelyik más csapat ebben a periódusban. Még a sereghajtó Haladás is hozza legalább a mérkőzés/pont arányt (7 mérkőzés, 7 pont). Ez a trend valóban aggasztó a fővárosi kék-fehéreknek, akik a következő hat fordulóban négy alsóházi riválissal (DVTK, Haladás, Kisvárda, Mezőkövesd) mérkőznek meg. Az újonc sorsa ugyan a saját kezében van, ám a tavaszi visszaesés sokkal „élesebbé” tette ezeket a fordulókat annál, mint ami az MTK drukkereinek kényelmes lett volna.

MTK BUDAPEST–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Ez a két csapat között a 91. élvonalbeli összecsapás. Az eddigi 90-ből az MTK 47-et, a Diósgyőr 21-et nyert meg, a döntetlenek száma 22.

♦ Az elmúlt húsz évben az MTK csak egyetlen mérkőzést veszített el pályaválasztóként a Diósgyőr ellen (2014, 0–2). A DVTK 1951-től 1979-ig nem tudott nyerni az MTK otthonában, 1980-ban egy 4–1-es sikerrel törte meg a sorozatot. A fővárosi pályaválasztással lejátszott 46 meccsből csupán négyszer győzött a Diósgyőr.

♦ A legutóbbi négy MTK–Diósgyőr bajnoki összesen két gólt hozott (0–0, 1–0, 0–0, 1–0).

♦ Az MTK-nál egyedül a Haladás mérlege rosszabb hazai környezetben, a kék-fehéreké: 4 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség. A Diósgyőr nem remekel idegenben, mutatója 2 győzelem, 2 döntetlen, 9 vereség. Vendégként a DVTK kapta a legtöbb gólt (31) eddig a bajnokságban.

♦ Az MTK ötmérkőzéses nyeretlenségi sorozatban van, ez a legrosszabb élő széria az NB I-es mezőnyben (a Kisvárda szintén ötnél tart).

♦ Az MTK meccsein esik a legtöbb találat ebben a bajnoki idényben (3.04 az átlag), a Diósgyőr találkozóin pedig a harmadik legtöbb (2.76).

MEZŐKÖVESD–BP. HONVÉD

♦ Eddig 10 NB I-es összecsapást játszott egymással a két fél, a Mezőkövesd négyszer, a Honvéd ötször nyert, míg egyszer – legutóbb – ikszeltek a felek.

♦ A Honvéd a legutóbbi négy, Mezőkövesd elleni vendégjátékát győzelemmel zárta (1–5, 1–2, 1–2, 0–1 a pályaválasztó szemszögéből).

♦ Kimondottan rosszul szerepelnek a kispestiek késő ősz óta látogatóként. A Honvéd november 3-án győzött Kisvárdán, ám azóta hat mérkőzésen két döntetlen és négy vereség a mérleg, a hat találkozón csupán két gólt szereztek a fővárosi piros-fehér-feketék.

♦ A Mezőkövesd a 32 pontjából 21-et szerzett pályaválasztóként, hazai egyenlege 6 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség, a hetedik legjobb a mezőnyben. A Honvéd idegenbeli mérlege 3–4–5, ez az ötödik helyre rangsorolja a kispestieket a vonatkozó tabellán.

♦ A Honvéd 12 idegenbeli találkozóján csupán 18 gól esett – messze a legkevesebb az élvonalban. A 2018–2019-es bajnokságban csak két olyan idegenbeli meccsük volt a kispestieknek, amelyen kettőnél többször került a kapukba a labda.

PAKSI FC–ÚJPEST FC

♦ „Nemszeretem” ellenfelével játszik az Újpest, az eddigi 29 élvonalbeli bajnoki örökmérlege 11–12–6 a Paks javára.

♦ Fix iksz: a két csapat legutóbbi hét bajnokija döntetlenre végződött, ez egészen ritka sorozat (1–1, 1–1, 2–2, 0–0, 0–0, 1–1, 1–1). Ráadásul ebben az idényben ez a két együttes játszotta a legtöbb döntetlent, a Paks és az Újpest is 10-szer remizett.

♦ Pakson 14 fellépéséből csupán egyszer, 2013-ban tudott nyerni az Újpest (2–4).

♦ A Paks hazai mérlege a 8. legjobb a mezőnyben, 5 győzelem, 4 döntetlen, 3 vereség. Csertői Aurél gárdája viszonylag sok gólt kap hazai pályán (18, ennél csak az MTK szedett be eggyel többet a forduló előtt). Az Újpesté a 4. legjobb idegenbeli mutató, 3 győzelem, 5 döntetlen, 4 vereség.

♦ Még mindig az Újpest az egyetlen együttes a 2018–2019-es bajnoki idényben, melynek mérkőzésein nem éri el a kettőt a gólátlag (1.96).

♦ A Paks nyeretlen maradt a legutóbbi három fordulóban, és csak egyen győzött a legutóbbi hat bajnokijából.

♦ Az Újpest csupán egyet veszített el az előző tizenegy bajnokijából, igaz, a tizenegyből hatszor döntetlent játszott.

KISVÁRDA–FERENCVÁROS

♦ Az eddigi két élvonalbeli találkozójukon a Ferencváros egyaránt 2–0-ra diadalmaskodott.

♦ A Kisvárda a legutóbbi hét tétmérkőzéséből és öt bajnoki meccséből egyet sem tudott megnyerni. Az abszolút újonc legutóbb február 9-én, a DVSC ellen győzött (3–0).

♦ A Ferencváros megnyerte az utóbbi négy bajnokiját, úgy, hogy 16 gólt szerzett ezeken a találkozókon. Tegyük hozzá: az FTC az elmúlt négy fordulóban végig Budapesten játszott.

♦ A Fradi a legutóbbi négy idegenbeli mérkőzéséből csak egyen kerekedett felül, igaz, a Vidi, Újpest, Debrecen, MTK négyessel játszott, azaz nem voltak könnyű találkozói.

♦ A Kisvárda hazai mérlege 4 győzelem, 4 döntetlen, 4 vereség, ez a 10. helyet eredményezi a vonatkozó rangsorban. A Ferencváros gyűjtötte a legtöbb pontot vendégként, mutatója 7 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség.

♦ Az FTC a bajnokság messze leggólerősebb csapata, eddig 55-ször talált be, tizenöttel többször, mint bármely más együttes. A Kisvárdánál (24 találat) csak a Haladás szerzett kevesebb gólt.

♦ Ha az előző héten kisebb térdsérüléssel küszködő Böde Dániel lehetőséget kap a mérkőzésen, teljessé teheti a kollekcióját. A Ferencváros centere a jelenlegi NB I-es klubok közül már mindegyik kapujába betalált bajnokin, kivéve a Kisvárdát. Támadótársai közül Varga Rolandnak a Kisvárda és a Vidi, Davide Lanzafaménak a Honvéd hiányzik a „trófeagyűjteményéből”. Böde egyébként már 26 NB I-es csapat ellen szerzett gólt pályafutása során, csak a Kisvárda, az FC Sopron, az FC Tatabánya és a Vác úszta meg Böde-gól nélkül.

SZOMBATHELYI HALADÁS–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ A Haladás 11 pontra van a bennmaradást jelentő 10. helytől, és már csak 8 forduló van hátra a bajnokságból, tehát 24 pontot lehet szerezni.

♦ A két csapat eddigi 12 NB I-es mérkőzésének mérlege 7 Haladás-győzelem, 3 felcsúti siker és 2 döntetlen.

♦ A PAFC hatból ötször kikapott a Haladás vendégeként, egyetlen győzelme viszont egy 5–1-es kiütés.

♦ A Haladás 12 hazai meccsen csupán 11 pontot szerzett (3–2–7), ez a legrosszabb mutató. A szombathelyiek szerezték a legkevesebb gólt (12) saját stadionjukban. Tegyük hozzá, a legrosszabb vendéglátó játszik a legrosszabb vendéggel, hiszen a PAFC az idegenbeli mérlege alapján sereghajtó (1–1–10).

♦ A Haladás a legutóbbi 11 bajnokija mindegyikén kapott gólt. A 2018–2019-es idényben egyetlen olyan találkozó volt, amelyen a Hali „tisztán tartotta” a kapuját: a Ferencváros elleni 1–0.

♦ A Puskás Akadémiának egyetlen olyan idegenbeli mérkőzése volt ebben a bajnokságban, amit nullára tudott hozni (a Vidi elleni 3–0-s győzelem). A Vidi elleni találkozó előtti hét és utáni három idegenbeli bajnokit egyaránt elbukta a felcsúti együttes, amelynek ugyanakkor hazai pályán kimondottan jó a mérlege.

♦ A fentiekből következik, hogy egyik csapat sem játszott még gól nélküli döntetlent ebben az idényben – ez a Haladáson és a PAFC-on kívül csak az első két helyezettre, a Ferencvárosra és a Vidire igaz még.

MOL VIDI FC–DEBRECENI VSC

♦ Második a harmadik helyezett ellen, a két együttes között 7 pont a különbség. A két csapat eddig 76 élvonalbeli mérkőzést játszott egymással, a mérleg majdnem teljesen kiegyenlített: 31-szer győzött a Vidi, 15 mérkőzésen született döntetlen, 30-szor nyert a Debrecen.

♦ A Vidi elképesztően jó sorozatban van riválisa ellen. 2014. október 19. óta a DVSC nem tudta felülmúlni bajnoki meccsen a székesfehérváriakat, sőt, az azóta lejátszott tizenkét bajnokiból tizenegyet a Vidi nyert meg.

♦ Harminckilenc látogatásából a Loki csak nyolcon győzött a Vidi otthonában, hatszor a 2006–2014 közötti periódusban sikerült ez.

♦ A Vidi hazai mérlege 8 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, ez a 6. legjobb a mezőnyben. A Debrecen a vendégcsapatok között szintén hatodik, igaz, 3–3–6-os egyenleggel.

♦ Herczeg András edzői mérlege 6 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség a Vidivel szemben – ennél csak az Újpest ellen rosszabb a mutatója a Loki mesterének a jelenlegi istállók közül.

♦ Ha Vinícius pályára lép a mérkőzésen, akkor a 290. találkozóját játssza a Vidi színeiben, ezzel beérve Bognár Ferencet, aki a székesfehérváriak csapatkapitánya volt az első élvonalbeli szezonjukban – írja beharangozójában a vidi.hu.

NB I, 2018–2019, 26. FORDULÓ
MÁRCIUS 30., SZOMBATHELYSZÍN
13.45: Mezőkövesd–Bp. Honvéd (Tv: M4 Sport)Mezőkövesd, Városi Stadion
17.00: Paks–Újpest
Paks, Városi Stadion
17.00: Kisvárda–Ferencváros
Kisvárda, Várkerti Sporttelep
17.00: Haladás–Puskás Akadémia
Szombathely, Haladás Stadion
17.00: MTK–DVTK
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
19.30: Mol Vidi–DVSC (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 25 17 4 4 55–19 +36 55
2. Mol Vidi FC 25 14 5 6 40–25 +15 47
3. Debreceni VSC 25 11 7 7 30–27 +3 40
4. Újpest FC 25 10 10 5 31–18 +13 40
5. Budapest Honvéd 25 11 6 8 31–24 +7 39
6. Mezőkövesd Zsóry FC 25 8 8 9 34–32 +2 32
7. MTK Budapest 25 9 4 12 36–40 –4 31
8. Paksi FC 25 7 10 8 29–35 –6 31
9. Puskás Akadémia FC 25 9 3 13 30–34 –4 30
10. Diósgyőri VTK 25 7 6 12 24–45 –21 27
11. Kisvárda 25 6 7 12 24–41 –17 25
12. Szombathelyi Haladás 25 4 4 17 21–45 –24 16
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik