A Vidié a legkevesebb szabálytalanság, de a legtöbb sárga lap – és a Fradi?

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2019.04.26. 07:39
null
Anel Hadzic a második sárga lapja után kapott pirosat Berke Balázs játékvezetőtől a Fradi ellen – ez volt az első kiállítás a Vidiből ebben az évadban, az NB I-ben (Fotó: Balogh László)
Miután az NB I-ben a Fradi–Vidi bajnoki versenyfutás érdemi része a Ferencváros múlt szombati, 4–1-es győzelmével lezárult, érdemes egy kicsit már előretekinteni, és a két gárda egymás elleni mérkőzéseiből levonni olyan tanulságokat, melyek hasznos tapasztalatokkal szolgálhatnak a nemzetközi kupaszereplés előtt. Ezúttal fókuszban a szabálytalanságok, a sárga és piros lapok – csapatonkénti átlagok a rangadókon és az NB I-ben.

 

A Nemzeti Sport Online-on a nemzetközi kupameccsek kapcsán az elmúlt két évben gyakran előszedtük azt a statisztikát, mely szerint 2012 óta a magyar kupacsapatokból mindig kiállítanak valakit a selejtezők során, hét idény alatt 21 piros lapot mutattak fel a játékvezetők együtteseink játékosainak. A 21-ből nyolcat kaptak fehérvári futballisták (Fradi-játékost egyszer állítottak ki), a Vidi utóbbi négy európai szereplése alkalmával rendre kiállítottak valakit az alakulatból, miközben az NB I-ben ebben az idényben a 29 találkozón csak egy fehérvárit állítottak ki, éppen legutóbb, a Fradi ellen, Anel Hadzicot.

KIÁLLÍTÁSOK A MAGYAR KUPACSAPATOKBÓL – 2012-TŐL

2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
Honvéd Vernes
DVSC Nikolov B.*, Ramos, Rezes* Bódi Bouadla, Seydi Máté P.
FTC Koch
ETO Rudolf
MTK Kálnoki-Kis*,
Vadnai*
Újpest Pauljevics
Vidi Sándor Gy.,
Caneira*
Luijckx Nego*, Vinícius

Varga J.*,

Juhász*

Huszti

*második sárga lappal

Ez is igazolhatja, hogy a kiélezett, nagyobb iramú, az NB I-nél gyorsabb döntéseket, gyorsabb gondolkodást igénylő, keményebb párharcokat hozó nemzetközi meccseken nagyobb az esély piros lapot érő szabálytalanságra, mint itthon. Eközben a honi élvonalból a párharcokat, az iramot nézve a Fradi–Vidi rangadók állnak a legközelebb ahhoz a szinthez, amit a kontinentális kupamérkőzések megkívánnak.

A két csapat ebben az évadban a kupaösszecsapásokkal együtt ötször találkozott egymással, s ezalatt 32 lapot osztottak ki a játékvezetők (ebből 15-15 sárga és egy-egy piros lapot kapott mindkét együttes), ez 6.4 tizedes átlagnak felel meg meccsenként, miközben az NB I-es átlag ebben a kiírásban 5.1 lap találkozónként. A piros lapos átlag a Vidi és a Fradi egymás elleni csatáin 0.4, a teljes bajnokságban csak 0.2.

Az NB I-ben, ebben az idényben kiosztott lapok száma (29 forduló alapján). Forrás: Transfermarkt NAGYÍTÁS!
Az NB I-ben, ebben az idényben kiosztott lapok száma (29 forduló alapján). Forrás: Transfermarkt NAGYÍTÁS!

 

A lapok mellett a másik érdekes mutató a szabálytalanságok mennyisége. Egyrészt az már önmagában figyelemkeltő, hogy a teljes NB I-ben a Vidi kapta a legtöbb sárga lapot, 85-öt (mérkőzésenként 2.93-at), miközben az InStat Football adataiból kiderül, hogy a meccsenkénti átlagos szabálytalanságszám a fehérváriaknál a legalacsonyabb (13.2).A Fradi a 14.9-es átlagos szabálytalanságszámmal a középmezőnybe tartozik (a 6. helyen áll), viszont az NB I-ben a Ferencváros kapta a második legkevesebb sárga lapot (56-ot, ez meccsenként 1.93-as átlagot jelent), csak azÚjpest kapott ennél is kevesebbet (55/1.89). A Vidi mérkőzésenként átlagosan eggyel több sárga lapot kap, mint a Fradi, holott kevesebbet szabálytalankodik.

A szabálytalanságokat illetően csupán a bajnokikról vannak pontos adataink. Az FTC a Vidi elleni három összecsapáson 41-szer szabálytalankodott, és pontosan ugyanennyi szabálytalanságuk volt a piros-kékeknek is. Ha a számokat az átlagokhoz viszonyítjuk, akkor egyrészt az látható, hogy a három meccs csapatonkénti 13.6-os szabálytalanságátlaga alacsonyabb, mint az NB I 15.1-es átlaga, vagyis a Ferencváros és a Vidi egymás ellen az élvonal átlagánál kevesebb szabálytalanságot követett el. Továbbá azt is láthatjuk, hogy a Fradi a Vidi elleni rangadókon átlagosan kevesebbszer (13.6) is szabálytalankodott, mint a többi együttes ellen (14.9), a Vidi ugyanakkor meghaladta a saját átlagát, azaz a zöld-fehérekkel szemben többször szabálytalankodott, mint máskor (13.6, ill. 13.2).

Szabálytalanságok 28 forduló alapján (a 29. forduló, és így pl. Hadzic kiállítása még nincs benne). Az első ábra a meccsenkénti szabálytalanságokat mutatja/saját térfél (szabálytalanság, sárga és piros lapok), a második az adott csapat ellen elkövetett szabálytalanságokat. Forrás: InStat Football 
NAGYÍTÁS!
Szabálytalanságok 28 forduló alapján (a 29. forduló, és így pl. Hadzic kiállítása még nincs benne). Az első ábra a meccsenkénti szabálytalanságokat mutatja/saját térfél (szabálytalanság, sárga és piros lapok), a második az adott csapat ellen elkövetett szabálytalanságokat. Forrás: InStat Football NAGYÍTÁS!

 

Ami a másik oldalt illeti: érdekesség, hogy a Vidi ellen szabálytalankodtak a legtöbbet az ellenfelek, mérkőzésenként átlagosan 16.7-szer, míg a Fradi ezen a listán is 6., 15-ször szabálytalankodnak a zöld-fehérekkel szemben. Viszont a legtöbbet az NB I-ből – a 28. fordulóig – a ferencvárosi Davide Lanzafaméval szemben szabálytalankodtak, 14-szer, meccsenként 0.6-szor, és az olasz támadó kiharcolt két büntetőt is.

A fentiekből arra vonatkoztatva nem mernénk következtetést levonni, hogy a bevezetőben említett negatív magyar tendenciát a két csapat folytatja-e majd a nemzetközi porondon, de azért a Vidi meccsenként átlgosan kapott sárga lapjainak száma mindenképp intő jel lehet…

30. FORDULÓ (ÁPRILIS 27.)
17.00: Újpest–Debreceni VSC
17.00: Mol Vidi FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
17.00: Mezőkövesd–Diósgyőri VTK
17.00: Paks–MTK Budapest
17.00: Kisvárda–Haladás
19.30: Bp. Honvéd–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik