A Hali plusz egy: ez kell a Fradinak a kétéves hazai bajnoki veretlenséghez

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.16. 10:40
null
A Ferencváros veretlen maradt legutóbbi 32 hazai NB I-es mérkőzésén (Fotó: Balogh László)
A labdarúgó NB I 25. fordulójában új edző irányításával lép pályára az MTK, hazai papírforma-győzelmet kellene hozni a tabella első két helyezettjének. A válogatott mérkőzések miatt tartott szünet előtt a legnagyobb kérdés: mekkora előnnyel fordul a listavezető Ferencváros a bajnoki hajrára?

A Mol Vidi FC legutóbbi fordulóbeli pontvesztése és a Ferencváros örökrangadón aratott győzelme után ott tartunk, ahol a tavaszt elkezdtük: a zöld-fehérek nyolcpontos előnnyel állnak a tabella élén. Egyáltalán nem elhanyagolható különbség, hogy a fordulók viszont fogynak: a 25. kör után már csak nyolc mérkőzése lesz a csapatoknak helyezésük javítására.

Ha a Ferencváros megőrzi nyolcpontos fórját – erre minden esélye megvan, hiszen a sereghajtó Haladást fogadja –, akkor igen kedvező helyzetbe kerül a bajnoki versenyfutásban. Ha kitart a Fradi jó formája és él jónak tűnő sorsolásával – a Haladás után a Kisvárda (idegenben), a Paks (otthon) és a Mezőkövesd (idegenben) következik –, akkor a Vidi elleni mérkőzés (április 20.) tétje akár a bajnoki elsőség bebiztosítása is lehet.

Pláne úgy, hogy a székesfehérváriak március 30-án kemény sorozatba kezdenek: a DVSC, a Honvéd és az Újpest vár rájuk a Ferencváros elleni mérkőzés előtt. Mivel a bajnoki hajrában a Vidi sorsolása tűnik kedvezőbbnek (a Fradi április végén és május elején egymás után négy rangadót játszik), a feladat adva van: a fővárosiak igyekezzenek meglépni annyira, hogy az FTC–Vidi meccs sorsdöntő lehessen, a fehérváriak pedig igyekezzenek látótávolságban maradni. Az első lépés a hétvégén: a Haladás és a Mezőkövesd elleni találkozó.

A FERENCVÁROS ÉS A MOL VIDI FC SORSOLÁSA
FERENCVÁROS (52 pont) MOL VIDI FC (44 pont)
25. Haladás (o) Mezőkövesd (o)
26. Kisvárda (i) Debreceni VSC (o)
27. Paks (o) Bp. Honvéd (i)
28. Mezőkövesd (i) Újpest FC (o)
29. Vidi (o) Ferencváros (i)
Az FTC–Vidi mérkőzést követő fordulókban 12 pont szerezhető meg.

PUSKÁS AKADÉMIA–MTK BUDAPEST

♦ Óriási fölényben van az MTK a két csapat NB I-es mérkőzéseit tekintve: a kilenc találkozóból hétszer diadalmaskodtak a fővárosiak egy döntetlen és egy felcsúti siker mellett. A Puskás Akadémia pályaválasztóként még sosem tudta legyőzni az MTK-t (egy döntetlen, három vereség).

♦ Igen ritka jelenség: a két csapat egymás elleni eddigi 9 mérkőzésből 8 ugyebár eldőlt, és mindegyiken csak egy gól volt a különbség: mind a hét MTK-siker és az egyetlen PAFC-győzelem is egygólos volt.

Az MTK új vezetőedzője, Lucsánszky Tamás NB I-es bemutatkozása előtt áll – az NB II-ben viszont több mint 300 mérkőzésen irányított már.

♦ Sorsdöntő lehet, hogy melyik csapat szerzi meg a vezetést. A 2018–2019-es bajnokságban ugyanis sem a Puskás Akadémia, sem az MTK nem veszített akkor, ha megszerezte az első gólt egy mérkőzésen, ráadásul mindkét csapat mérlege kiemelkedően jó ilyen esetekben (PAFC: 8–2–0, MTK: 9–2–0)!

♦ A Puskás Akadémia jól szerepel pályaválasztóként, 7 győzelem, 2 döntetlen és 3 vereség a mérlege, ennél csak a Ferencvárosé, a Debrecené és az Újpesté jobb. Az MTK több pontot szerzett idegenben, mint hazai pályán: a kék-fehérek mutatója vendégként 5–2–5, csak a Ferencváros és a Vidi áll előttük a vonatkozó tabellán.

♦ Ha a legutóbbi 6 forduló alapján készítünk formamutatót, akkor a Puskás Akadémia (6 pont) és az MTK (4) szerezte a legkevesebb pontot a mezőnyből.

♦ Az MTK legutóbbi négy bajnoki mérkőzésén nyeretlen maradt, ez – a Kisvárda hasonló sorozatával együtt – a leghosszabb élő rossz széria az NB I-ben.

♦ Az MTK legutóbbi hat bajnokijából ötször kettő vagy több gólt kapott.

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2018–2019-ES SZEZONBAN
2018.
július 30.
Kisvárda
Kondás Elemér helyett – megbízott edzőként – Kocsis János, majd augusztus 14-től Dajka László
2018.
augusztus 22.

FerencvárosThomas Doll helyett Szerhij Rebrov
2018.
szeptember 19.

Haladás
Michal Hipp helyett – megbízott edzőként – Desits Szilárd, majd szeptember 27-től Horváth Ferenc
2018.
december 8.

Puskás Akadémia
Benczés Miklós helyett az utolsó bajnoki mérkőzés erejéig Komjáti András klubigazgató irányított, majd december 29-én kinevezték Radoki Jánost.
2019. március 10.
MTKFeczkó Tamás helyett Lucsánszky Tamás

FERENCVÁROS–SZOMBATHELYI HALADÁS

♦ 126 élvonalbeli mérkőzés után az örökmérleg 76–26–24 a fővárosi zöld-fehéreknek.

♦ A Haladás a legutóbbi 35 évben csak kétszer tudott nyerni (2011 – 1–2, 2013 – 0–3) a Ferencváros otthonában. Korábban sem sokszor, a szombathelyiek 63 kísérletből csak hétszer jártak sikerrel. A két csapat legutóbbi hat fővárosi mérkőzését kivétel nélkül a Ferencváros nyerte meg (3–1, 3–1, 3–1, 2–0, 2–1, 3–1).

♦ A Ferencváros veretlen maradt legutóbbi 32 hazai NB I-es mérkőzésén. A legutóbbi hazai vereség dátuma 2017. április 15., ekkor a Vasas győzött a Groupama Arénában. Ha ezt a mérkőzést „kipipálja” az FTC, akkor már csak a Paks ellen kell pontot szereznie, hogy kétéves hazai bajnoki veretlenséget mondhasson magáénak. Ugyanakkor a héten a Vidi bizonyította, hogy nem verhetetlen a Ferencváros az Üllői úton, hiszen Magyar Kupa-mérkőzésen 2–1-re tudott nyerni.

♦ A Fradi megnyerte a legutóbbi hat mérkőzését hazai pályán, ráadásul ezeken 19 gólt rámolt be az ellenfelek kapujába.

♦ A Ferencváros az előző három meccsét – FTC–PAFC 4–0, FTC–DVTK 7–0, MTK–FTC 1–3 – úgy nyerte meg az NB I-ben, hogy 14 gólt szerzett, és csak egyet kapott. Ilyen ferencvárosi sorozatot az NB I-ben, egy idényen belül a tempofradi.hu adatai alapján legutóbb 1967-ben találtunk, csaknem 52 évvel ezelőtt volt legutóbb példa arra, hogy három egymást követő NB I-es bajnokin összesen 14 gólt szerezzen a Ferencváros. Ha az összes bajnoki mérkőzést nézzük, nem csak az élvonalbeli meccseket, akkor már nem kell ilyen messzire visszamenni az időben, hogy hasonló, sőt ennél még jobb szériát találjunk: a 2008–2009-es idényben az NB II Keleti csoportjában a Fradi előbb 4–0-ra győzött Vecsésen, majd 7–0-ra nyert a Tököl vendégeként, aztán odahaza 4–1-re megverte a Bőcsöt. Három bajnoki, 15 szerzett gól…

♦ A legutóbbi hat fordulóban a Ferencváros szerezte meg a legtöbb pontot az élvonalbeli csapatok közül, tizenhármat a lehetséges tizennyolcból.

♦ A csaknem reménytelen helyzetéből menekülő Haladás két meglepetésgyőzelmet aratott az elmúlt két fordulóban: megverte a Honvédot és az Újpestet is. Ebben a bajnoki idényben először most aratott egymás után két győzelmet a szombathelyi csapat. Egymás után három bajnoki sikerért 2017 november-decemberéig kellene visszalapoznunk: a Haladás akkor a Ferencvárost, a Puskás Akadémiát és a Vidit győzte le.

♦ A Ferencváros az egyetlen csapat ebben a bajnokságban, amely még őrzi hazai veretlenségét, mérlege pályaválasztóként 9 győzelem és 3 döntetlen. A Haladás idegenbeli mutatója 1–2–9, a szombathelyieknél vendégként csak a Puskás Akadémia szerzett kevesebb pontot. A Fradi szerezte a legtöbb gólt (32) hazai környezetben.

♦ A Ferencváros került ebben a bajnokságban a legkevesebbszer (csupán ötször) hátrányba, és az öt mérkőzésből egyet sem tudott megnyerni: a Debrecen ellen kicsikart egy döntetlent, négyszer viszont (a Puskás Akadémiától, a Haladástól, a Viditől és a Debrecentől) kikapott.

ÚJPEST FC–KISVÁRDA

♦ Az eddigi két NB I-es mérkőzésüket az Újpest nyerte meg (1–0 és 4–1).

♦ A lilák NB I-es veretlenségi sorozata ugyan véget ért, de a hazai jó széria még tart: az Újpest vereséggel nyitotta a Szusza Ferenc Stadionban a bajnoki idényt (az MTK-tól kapott ki 2–0-ra), ám azóta nem talált legyőzőre, pályaválasztóként 11 mérkőzés óta veretlen. A 11-es veretlenségi sorozat alatt nem volt vendégcsapat, amely egynél többször tudott volna betalálni az Újpest kapujába.

♦ Az Újpest mérlege hazai pályán 6 győzelem, 5 döntetlen, 1 vereség, csak a Ferencváros és a Debrecen van a lila-fehérek előtt. Az összes élvonalbeli csapatból az Újpest kapta a legkevesebb gólt pályaválasztóként, ötöt. A Kisvárda idegenbeli mutatója 2–3–7, az abszolút újoncot ez a 9. helyre rangsorolja.

♦ Tíz éve nem láttak hasonlót a Megyeri úton: legutóbb 2008–2009-ben volt az Újpestnek ilyen hosszú hazai veretlenségi sorozata. 2008. május 25. és 2009. május 15. között 15 mérkőzésen keresztül nem találtak legyőzőre otthonukban a IV. kerületiek. A sorozatba végül a Vidi „rondított bele” (1–2).

♦ Lassan kúszik felfelé a gólátlag az Újpest meccsein, már eléri a 2.00-t is – ettől függetlenül továbbra is Nebojsa Vignjevics csapatának találkozóin esik a legkevesebb gól az NB I-ben.

♦ A dél-koreai légióskodásba kezdő Novothny Soma az Újpest bajnoki góljainak 30 százalékát „viszi magával”, a lilák 30 találatából 9 az ő nevéhez fűződik.

BP. HONVÉD–PAKSI FC

♦ „Ikszes” párharc, eddig 29 alkalommal találkoztak az NB I-ben, 12-szer a kispestiek nyertek, 4-szer a paksiak, 13 a döntetlenek száma.

♦ A két csapat legutóbbi 10 mérkőzésén a Honvéd veretlen maradt – a Paks legutóbb 2015. augusztus 8-án tudott győzni a kispestiek ellen.

♦ A Paks 15 kísérletből csak egyszer tudott nyerni a Honvéd vendégeként, 2011. október 1-jén 3–2-re győzött. A legutóbbi öt látogatása mindegyikét elvesztette, a legutóbbi hét vendégjátékból haton gólképtelen maradt.

♦ A Honvéd mérlege pályaválasztóként 7 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség – az 5. legjobb a mezőnyben. A Paks idegenbeli mutatója 2–6–4, ez a 6. helyre rangsorolja a tolnaiakat.

♦ Az MTK és a Puskás Akadémia mellett a Paks a harmadik csapat a bajnokságban, amely ha vezetést tudott szerezni, egyszer sem kapott ki (7–4–0).

♦ A Honvéd legutóbbi tíz bajnoki mérkőzése mindegyikén kapott gólt. A legutóbbi kapott gól nélküli mérkőzése a kispestieknek 2018. november 10-én volt – pont a Paks ellen (0–0).

♦ Ebben a bajnokságban ha a Paks idegenben egynél több gólt szerzett, akkor győzni is tudott.

MOL VIDI FC–MEZŐKÖVESD

♦ Tíz élvonalbeli bajnoki mérkőzést játszott eddig egymással a két csapat, a mérleg nyelve a Vidi felé billen, 5–3–2.

♦ A Vidi pályaválasztóként még egyszer sem kapott ki a Mezőkövesdtől, négyszer legyőzte a matyóföldieket, egyszer ikszelt velük.

♦ Pályaválasztóként 7–2–3 a Vidi mérlege, ez a 6. helyre rangsorolja a címvédőt a „hazai tabellán”. A listavezető Ferencváros hét ponttal szerzett többet hazai pályán első számú üldözőjénél. A Mezőkövesd idegenbeli mutatója 2–5–5, ez a 8. helyhez elég.

♦ A Vidi a tavaszi szezon elején kapott két váratlan pofon (vereség a Puskás Akadémiától és a Diósgyőrtől) óta négymérkőzéses veretlenségi sorozatot épített.

♦ A Mezőkövesdnek a 2018–2019-es bajnoki idényben még egyetlen olyan idegenbeli mérkőzése sem volt, amelyen ne kapott volna gólt. Sőt, a sorozat visszanyúlik az előző idény hajrájára is: a kövesdiek legutóbbi 14 idegenbeli bajnokijuk mindegyikén kapituláltak.

♦ Az összes NB I-es csapat közül a Mezőkövesd szerezte ebben a bajnokságban a legtöbb gólt a 90. perc utáni ráadásban, ötöt.

♦ A Vidi 39 bajnoki góljából hetet vállaltak magukra a védők: Juhász Roland négyszer, Stopira kétszer, Tamás Krisztián egyszer köszönt be. A korábban általában szélsőhátvédet játszó – de ebben az idényben előrébb vezényelt – Loic Nego is három gólnál tart, kimondhatjuk tehát, hogy nem a hátsó alakzat tagjainak gólerősségével van baj. Azzal már inkább, hogy a házi góllövőlistát vezető Marko Scsepovicson (9 találat) kívül senki sem érte még el a csapatból az ötgólos határt.

♦ Vert helyzetből a Mezőkövesd szerezte a legtöbb pontot (10) a 2018–2019-es bajnokságban.

DEBRECENI VSC–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Ez a párosítás semmi jóval nem kecsegteti a diósgyőrieket: az örökmérleg 35–10–9 a Debrecen javára.

♦ A DVTK-nak az összes élvonalbeli csapat közül a DVSC ellen a legnyomasztóbb az idegenbeli mérlege. Eddig 28 első osztályú mérkőzést játszott a két csapat a debreceniek pályaválasztásával, 24-szer a Loki nyert. A Diósgyőr egyetlen győzelme 2008. november 8-ra datálódik (1–2). Azóta 11 mérkőzés, 11 debreceni siker (3–1, 5–0, 2–0, 4–0, 1–0, 1–0, 3–1, 3–0, 3–1, 2–1, 2–0).

♦ A Debrecen igen jól szerepel pályaválasztóként, 7 győzelem, 4 döntetlen, 1 vereség a mérlege a Nagyerdei Stadionban, egyedül a Vidi tudott győzni a cívisvárosban. Az MTK volt ebben az idényben az egyetlen vendégcsapat, mely egynél több gólt szerzett a Loki otthonában. A Diósgyőr idegenbeli mutatója 2–2–8, a borsodiak a Paks és a Vidi otthonában tudtak győzni.

♦ A DVTK legutóbbi 19 idegenbeli bajnokija mindegyikén kapott gólt. Nem is keveset – a 19 találkozón 46-szor rezdült meg a diósgyőriek hálója. Legutóbb 2017. december 2-án, a Mezőkövesd ellen úszott meg kapott gól nélkül idegenbeli bajnokit a Diósgyőr (0–0).

♦ A DVSC ugyan igen kemény ellenfél a Nagyerdei Stadionban, ám nem szórja a gólokat: 2017 augusztusa óta nem volt olyan hazai bajnoki, amelyen a Loki háromnál több gólt tudott volna szerezni.

NB I, 2018–2019, 25. FORDULÓ
MÁRCIUS 16., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
17.00: Puskás Akadémia–MTK Budapest
Felcsút,
Pancho Aréna
Vad II István
17.00: Ferencváros–Haladás
Budapest,
Groupama Aréna
Karakó Ferenc
17.00: Újpest FC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Budapest,
Szusza Ferenc Stadion
Erdős József
17.00: Budapest Honvéd–Paksi FC
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Pintér Csaba
17.00: Mol Vidi–Mezőkövesd
Székesfehérvár,
Mol Aréna Sóstó
Iványi Zoltán
19.30: Debreceni VSC–Diósgyőri VTK
(Tv: M4 Sport)
Debrecen,
Nagyerdei Stadion
Berke Balázs
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC2416 4 453–19+3452
2. Mol Vidi FC2413 5 639–25+1444
3. Debreceni VSC2410 7 729–27 +237
4. Újpest FC24 910 530–18+1237
5. Budapest Honvéd2410 6 828–24 +436
6. Mezőkövesd Zsóry FC24 8 8 834–31 +332
7. MTK Budapest24 9 41134–37 –331
8. Paksi FC24 710 729–32 –331
9. Puskás Akadémia FC24 8 31327–32 –527
10. Diósgyőri VTK24 7 61124–44–2027
11. Kisvárda24 6 71124–40–1625
12. Szombathelyi Haladás24 4 41621–43–2216

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik