A Fradi olyat tett, mint előtte a Csepel, s azóta senki

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.01. 15:13
null
A Ferencvárosnak a nagy zakó is belefért abban a szezonban (Fotó: NS-archív)
Bár a nyári labdarúgó-Eb-n volt okunk az örömre, azért kicsit nosztalgikus esztendő is volt a 2016-os. Megemlékezhettünk arról, hogy hatvan évvel ezelőtt – az 1956-os forradalom után – széledt szét a magyar futballtörténet legendás alakulata, az Aranycsapat; ötven évvel ezelőtt, az 1966-os vb-n győztük le világraszóló, szenzációs játékkal a brazilokat; harminc évvel ezelőtt, 1986-ban jártunk legutóbb labdarúgó-világbajnokságon (Mexikóban); húsz évvel ezelőtt, 1996-ban (Atlantában) szerepelt legutóbb olimpián a futballcsapatunk. S cikkünk szempontjából a legfontosabb, hogy negyven évvel ezelőtt...

 

 

… szóval negyven évvel ezelőtt, 1976. május 15-én játszották a Nemzeti Bajnokság történetének egyik legemlékezetesebb, már-már kultikusnak nevezhető futballmérkőzését, a Dózsa–Fradi 8–3-at. Lapunk a Népsport-retromellékletben az évforduló idején részletesen megemlékezett erről az összecsapásról, most egy különleges statisztika kapcsán elevenítjük fel e legendás mérkőzést.

Az 1975–1976-os szezon 25. fordulójában rendezett meccset ugyan az Újpest nyerte meg, és a 8–3-as zakó után a Ferencvárosnak átmenetileg át kellett adnia a listavezető pozíciót, ám a játéknap után az első helyre fellépő Videoton nem tudta megtartani pontelőnyét, a következő fordulóban a Fradi visszaelőzte a fehérvári együttest, és megnyerte a bajnokságot. A zöld-fehérek tehát úgy lettek aranyérmesek, hogy az idényben az egyik meccsükön nyolc gólt kaptak! Utánanéztünk, ez mennyire kuriózum a magyar élvonalbeli bajnokságok történelmében.

Nos, nem egyedi eset, de nem is gyakori: a magyar labdarúgás csaknem 120 éve íródó történetében összesen kétszer fordult elő, hogy egy csapat úgy lett bajnok, hogy aranyérmes idényében egyszer megszórták egy nyolcassal.

Az 1942–1943-as kiírásban a csepeli Weiss Manfréd FC végzett az első helyen, 30 meccséből 21-et megnyert, és csak hatot vesztett el, de a vereségek között volt egy igen nagy zakó is: 1942 szeptemberében – egy héttel az után, hogy 9:1-re legyőzte a Diósgyőrt…– a Nagyváradi AC otthonában 8:2-re kikapott a csepeli csapat.

A Ferencvároson és a Csepelen kívül nem nyert élvonalbeli együttes úgy bajnokságot, hogy az egyik meccsén legalább nyolc gólt szedett be. Hét kapott találattal a legendás Bp. Honvéd ünnepelhetett aranyérmet – 1955 januárjában. Írhatnánk, hogy Puskásék „beleszaladtak” egy hetesbe, de nem ez történt, hiszen nem vesztes találkozón kaptak hét gólt, hanem győztes meccsen! 1955. január 9-én az Üllői úton a Vörös Lobogó néven szereplő MTK-val játszottak, és 9:7-re diadalmaskodtak. (A mérkőzésre még az 1954-es NB I-es kiírás keretein belül került sor, a bajnoki küzdelmek ugyanis az 1954-es világbajnokság miatt később fejeződtek be, nem az adott évben, hanem 1955 januárjában.)

A Honvéd később nyert még egyszer úgy bajnokságot, hogy egyik meccsén feltűnően sok, szám szerint hat gólt kapott. Emlékezetes találkozó volt az is, szó se róla. Merthogy az 1983–1984-es bajnokság utolsó fordulójában a már aranyérmes kispestiek úgy igyekeztek megmenteni a kieséstől a Volánt, hogy 6–6-ot játszottak a közlekedésiekkel. A szövetség bundázás vádja miatt megsemmisítette a mérkőzés eredményét (törölte a gólokat is, az ezen a meccsen triplázó Esterházy Márton három találatát is elvette, így helyette a Videoton centere, Szabó József lett a gólkirály), a Honvédnak és a Volánnak is vereségként könyvelte el a meccset, a kispestiektől annyi pontot vont le (ötöt), hogy a csapat még bajnok maradhatott, míg a Volánt kizárta az első osztálytól.

Még két olyan NB I-es szezon volt, amelyben az aranyérmes csapat valamelyik meccsén hat gólt kapott, mind a két, nem éppen hőstett az Újpest nevéhez fűződik. A lila-fehérek negyven évvel ezelőtt, az 1976-os esztendőben kétszer is „óriásölőnek” bizonyultak, hiszen májusban – ahogy fentebb említettük – nyolcat vágtak a hetekkel később bajnoki címet ünneplő FTC-nek, míg szeptemberben az 1976–1977-es kiírás végén első helyen záró Vasast győzték le 5–4-re. Ám volt két olyan esztendő, amikor rájuk szabtak nagy zakót, s mégis ők lettek a bajnokok. 1938 novemberében 6:1-re kikaptak a Hungária FC-től (értsd: az MTK-tól), ennek ellenére az idény végén aranyérmesek lettek. Az 1977–1978-as kiírásban pedig kétszer is hatot szedtek be (a Videotontól 6–4-re, a SZEOL AK-tól 6–2-re kaptak ki), ám az évad végén ők ünnepelhettek.

S maradjunk még az újpestieknél, mert egy másfajta negatív rekordot ők tartanak: az 1932–1933-as profi bajnoki idényben úgy lettek aranyérmesek, hogy közben egy másik sorozat, a Magyar Kupa döntőjében 11:1-re kikaptak a Ferencvárostól…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik