A fiatalok közt csökken a focink népszerűsége

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.05.04. 11:39
Egy márciusi felmérés szerint csaknem két és fél millióra tehető azoknak a felnőtteknek a száma Magyarországon, akiket érdekelnek az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság történései.

Egy-egy rangadó még ma is tömegeket mozgat meg, de általánosságban csökken a magyar labdarúgás iránti érdeklődés (fotó: Németh Ferenc)
Egy-egy rangadó még ma is tömegeket mozgat meg, de általánosságban csökken a magyar labdarúgás iránti érdeklődés (fotó: Németh Ferenc)
Egy-egy rangadó még ma is tömegeket mozgat meg, de általánosságban csökken a magyar labdarúgás iránti érdeklődés (Fotó: Németh Ferenc)
Egy-egy rangadó még ma is tömegeket mozgat meg, de általánosságban csökken a magyar labdarúgás iránti érdeklődés (fotó: Németh Ferenc)
Egy-egy rangadó még ma is tömegeket mozgat meg, de általánosságban csökken a magyar labdarúgás iránti érdeklődés (fotó: Németh Ferenc)

Az Alt Media Kommunikációs Kft-nek az MTI-hez eljuttatott tanulmánya ugyanakkor rámutat, hogy csak mintegy 400 ezer ember nézi meg rendszeresen az NB I mérkőzéseit a helyszínen vagy a televízióban, ez a 18 évnél idősebb lakosság alig öt százalékát teszi ki.

Ennél lényegesen nagyobb azoknak a száma, akik figyelemmel kísérik a hazai bajnokság eredményeit, de soha nem járnak meccsekre, és a tévében is csak a legfontosabb találkozókat tekintik meg: esetükben nagyjából 1.2 millió érdeklődőről van szó. A futballnézők „alkalmi tartalékát” jelentheti a felnőtt lakosság további egytizede – azaz mintegy 800 ezer ember –, akiket saját elmondásuk szerint foglalkoztat ugyan a bajnokság, de csak futólag figyelnek oda az eredményekre. Mindez összesen a népesség 32 százalékát teszi ki, a maradék 68 százalék nem érdeklődik a honi labdarúgás iránt.

Az ezer főt érintő, országosan reprezentatív közvélemény-kutatás alapján a futball továbbra is férfi sportágnak számít, mivel noha az érdeklődők aránya a nők esetében sem tekinthető alacsonynak (22 százalék), lényegesen elmarad a férfiakra jellemző szinttől (44 százalék). Ezzel együtt a megkérdezett férfiaknak csupán nyolc százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindig megnézi az élvonalbeli találkozókat a tévében, esetleg ki is megy rájuk.

Az első osztály küzdelmei iránti érdeklődés mértéke a legfiatalabb felnőttek körében az átlagnál alacsonyabb (24 százalék), az 50 év felettieknél viszont az átlagnál magasabb (38 százalék). Az elemzés ennélfogva megállapítja, hogy a magyar társadalomban – ha jelenlegi futballállapotok minőségileg nem változnak – várhatóan tovább csökken majd az NB I eseményeinek követése.

Sportközgazdászok gyakran hivatkoznak arra, hogy a főváros élvonalbeli klubjai lényegesen nehezebb helyzetben vannak a helyi közösségek figyelmének felkeltésekor, mint a vidéki településeken működő vetélytársaik, a budapesti programok és rendezvények kínálata ugyanis jóval szélesebb.

Az Alt Media felmérése igazolja ezt a felfogást, mivel a futball iránt érdeklődők aránya az átlagnál lényegesen alacsonyabb a fővárosban (21 százalék), a kisebb városokban ugyanakkor sokkal magasabb (40 százalék). Igaz, mindez számszerűen Budapesten még így is 200-250 ezer – legalább passzív – érdeklődőt jelent, ami nagyjából megfelel a második legnagyobb magyar város, Debrecen teljes népességének.

AZ ÉLVONALBELI LABDARÚGÁS IRÁNTI ÉRDEKLŐDÉS MAGYARORSZÁGON
nem érdekli68 százalék
az eredményeket figyeli, de a meccseket nem nézi meg11 százalék
a fontosabb meccseket megnézi, de csak a tévében16 százalék
a tévében mindig nézi a meccseket, néha ki is megy3 százalék
rendszeresen jár mérkőzésekre2 százalék

A VÁLASZOK MEGOSZLÁSA DEMOGRÁFIAI, SZOCIOLÓGIAI SZEMPONTBÓL
(igen = részben vagy teljes egészében odafigyel, nem = nem érdekli)
18-29 évesek24 százalék igen, 76 százalék nem
30-39 évesek32 igen, 68 nem
40-49 évesek29 igen, 71 nem
50-59 évesek36 igen, 64 nem
60 év felettiek39 igen, 61 nem
     
férfiak44 igen, 56 nem
nők22 igen, 78 nem
     
Budapest21 igen, 79 nem
megyei jogú városok30 igen, 70 nem
városok40 igen, 60 nem
községek32 igen, 68 nem
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik