Nemzetisport.hu nyomtatott 2008.11.24 13:12 Frissítve: 2011.11.08 02:42

Az osztályzatok alapján Arany Tamás az ősz legjobb játékvezetője

A hagyományokhoz híven a Nemzeti Sport az idén is elkészítette a Soproni Ligában működő játékvezetők osztályzatai alapján összeállított rangsort. Bár volt néhány gyengébb teljesítmény, a mögöttünk hagyott idény nem a játékvezetői hibáktól volt hangos. Most ősszel az elmúlt évad végén ötödik helyen végző móri Arany Tamás bizonyult a legjobbnak.

Arany Tamás (középen) mosolyogva csillapítja a vehemensebb játékosokat
Fotó: Németh Ferenc (archív)
Arany Tamás (középen) mosolyogva csillapítja a vehemensebb játékosokat
„Ezt komolyan mondja? – kérdezett vissza Arany Tamás, amikor meghallotta a hírt, hogy ő lett az ősz játékvezetője a Nemzeti Sport osztályzatai alapján. – Erre aztán nem számítottam... Azt pontosan tudom, mennyi lett az átlagom, azonban azt gondoltam, lesz olyan, aki megelőz.”

A 42 esztendős sportember az első osztály egyik legrutinosabb játékvezetője: eddig 176 meccsen bíráskodott. Aktív kollégái közül csak Bede Ferenc (248) és Szabó Zsolt (184) sípolhatott több találkozón.

Azt ugyan nem állítanánk, hogy a bírók mindegyike nagy népszerűségnek örvend a labdarúgók körében, Arany Tamást azonban szinte valamennyi futballista elfogadja.

Azt tartják róla, nem nagyon szeret lapokkal fegyelmezni – ebben van igazság... –, és az ő példája is bizonyítja: a játékosok értékelik, ha partnerként kezelik őket. Egy-egy idejében elhangzó mondat sokszor hatásosabb, mint a futószalagon kiosztott sárga lapok.

„Mérkőzés közben sokat beszélek a labdarúgókhoz, igyekszem megakadályozni, hogy nagyobb baj történjen – folytatta a játékvezető. – Nem biztos, hogy egy-egy szabálytalanságot azonnal sárga lappal kell büntetni, szavakkal éppen úgy elérhetjük a kívánt célt” – magyarázta Arany.

„Úgy érzem, a futballisták elfogadnak, és bár természetesen én is szoktam hibázni, többnyire tolerálják. Hogy melyik párharcot idézem fel szívesen? Ebben az idényben a Diósgyőr–Újpest összecsapáson mutatott teljesítményemre kaptam nagyon jó kritikát, de ma is jól emlékszem arra a Pécs–Zalaegerszeg találkozóra, amely után tízes osztályzatot érdemeltem ki az ellenőrtől. Ez akkor is ritkaságszámba ment, manapság nemkülönben.”

Bármilyen hihetetlen, Arany Tamás sohasem volt FIFA-kerettag, ám nem szomorú, hogy ez a lehetőség kimaradt az életéből. Akkor boldog, ha jó magyar teljesítményeket lát, arra pedig különösen büszke, ha kollégáit éri elismerés – ez a mentalitás is az átlag fölé emeli a móri játékvezetőt.

A TELJES CIKKET A NEMZETI SPORT HÉTFŐI SZÁMÁBAN OLVASHATJA.
2022.10.01 08:57:06

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Holender találatát Lesjak egyenlítette ki • A piros-kékeknek több nagy helyzetük volt, de ezek kimaradtak.

2022.10.01 08:57:06

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Szrdjan Blagojevics vezetőedző hétgólos meccsen szerzett győzelemmel mutatkozott be a debrecenieknél.

2022.10.01 08:57:06

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Gouré duplázott, Simon is betalált, két piros lap a vendégeknek – sorozatban a harmadik bajnokiját bukta el a Kisvárda.

2022.09.30 19:26:03

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Kuttor Attila vereséggel tért vissza Kövesdre; fordítani tudott, és a harmadik helyre ugrott a Paks.