P. GY.nyomtatott 2006.01.24 11:26 Frissítve: 2012.02.22 02:46

Bognár Györgynek nem kell börtönbe vonulnia

Nem kell börtönbe vonulnia Bognár Györgynek, aki a Sopron labdarúgócsapatánál vezetőedző és klubigazgató is volt korábban. Az egykori 50-szeres válogatott labdarúgót folytatólagosan elkövetett sikkasztásban, egy rendbeli csalásban és egy rendbeli okirathamisításban találta bűnösnek a bíróság.

Bognár György öt év felfüggesztettet kapott
Szabó Miklós
Bognár György öt év felfüggesztettet kapott

A 2003 nyaráig Sopronban dolgozó szakembert a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság első fokon két év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, mivel bűnösnek találta folytatólagosan elkövetett sikkasztásban, egy rendbeli csalásban és egy rendbeli okirathamisításban.

A 2005 februárjában lezárult vizsgálat szerint a Matáv FC-vel megkötött szerződése alapján az akkor klubigazgatóként dolgozó Bognár az éves megbízási díj 40 százalékát kaphatta prémiumként, ám ő ezt csak egyszer vette fel szabályosan, több alkalommal szabálytalan számlát állított ki.

Emellett a bíróság szerint Bognár saját zsebére vette fel az általa igazgatott cég sportszerekre és ruhákra fordítandó beszerzési előlegét, valamint a kft. bankkártyájával is szabálytalan manővereket végzett.

Bognár György a feljelentés után ártatlannak vallotta magát a bíróság előtt, sőt, jutalék címén még 15 millió forintot követelt a soproniaktól, amelyről állítólag szóbeli megállapodást kötött. Amikor első fokon bűnösnek találták, kifizette a soproniaknak azt a 10,4 millió forintot, amit követeltek rajta, s ezért kapott csak felfüggesztett szabadságvesztést.

A korábban külföldön is szerepelt középpályás játékszenvedélyével magyarázta a történteket, állítólag még akkor kapott rá a kaszinózásra, amikor Franciaországban profiskodott.
A Bognár-ügy története lépésről-lépésre:
1. Sopron: Bognár Györgyöt feljelenti a Matáv
9. Már a bíróságon van Bognár György büntetőügye
2. Talán kiderül, mi történt
10. Elhalasztották a tárgyalást
3. Vita az eltűnt milliókról
11. Most aztán tényleg nagy a tét
4. Sopron: Elindult a nyomozás
12. Elakadt az elnök lélegzete
5. Új idézést küldenek
13. Bognár György: otthon Óbudán
6. A vád: sikkasztás és csalás
14. A profifutball nélkül nyugodtabb Bognár György élete
7. Amíg nincs jogerős ítélet, lehet dolgozni
15. A játékszenvedély miatt elmeorvos is vizsgálódik
8. A futball jelenthet menedéket
16. Sopron: Bognár beszámíthatóságát vizsgálják
17. Bognár Györgyöt börtönre ítélték első fokon
2003. július
A Matáv FC Sopron egyoldalúan szerződést bontott a klubigazgató Bognár Györggyel. Július 18-án több újság megszellőztette a hírt, miszerint Bognár Györgyöt sikkasztással vádolják. Mivel az 50-szeres válogatott labdarúgó a visszafizetésre kapott határidőig nem kezdte el a törlesztést, a futball-kft. jogi képviselője feljelentést tett.

2004. február
Már mindenki a szerencsejátékról beszélt, Bognár György beteges szenvedélyéről. Az edző ekkor azt mondta, tény, hogy tíz éve játszik, hol többet, hol kevesebbet, de ezt a magánügyének tartja. Ugyanebben a hónapban a soproni rendőrkapitányság vádemelési javaslatot tett az ügyészségnek "…többrendbeli üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás, egyrendbeli magánokirat-hamisítás és egyrendbeli csalás vádjával". A Matáv Futball Kft. 13.8 millió forintot, míg a Matáv Sportklub kétmillió forintot kért számon Bognár Györgyön.

2004. november
Megkezdődött a tárgyalás.

2005. március, április
A bíróság ítélkezés helyett ismételt adó- és könyvszakértői vizsgálatot rendelt el, majd Bognár György játékszenvedélye miatt igazságügyi elmeorvosi szakértői véleményt kért. Utóbbi megállapította, hogy a vádlott tudatában volt cselekedetei súlyának és számolhatott azok következményeivel.

2005. július 21.
A bíróság első fokon két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Bognár Györgyöt.

2006. január 24.
A bíróság jogerősen öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Bognár Györgyöt.
2022.09.22 09:05:57

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

1922 – Elsősorban Szűcs János elnök érdeme, hogy kinőhetett a földből.

2022.09.19 22:34:02

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A mérkőzést Szepesi György közvetítette a rádióhallgatóknak, s a lefújás után felvetette, hogy akkor lesz igazán esélyünk a kupákban, de főképp a BEK-ben, ha egy vagy legfeljebb két csapatba tömörítik az ország legjobb futballistáit.

2022.09.18 15:20:20

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az NB III Nyugati csoportjában szereplő Bicske otthonában lépett pályára a címvédő Ferencváros.

2022.09.16 23:06:34

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Szűnjön meg ez a jelenlegi rendezetlen állapot.

2022.09.13 08:46:25

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A 110 esztendeje született világklasszis csatár 1937-ben felejthetetlent produkált a Hungária úton.