KRASZ EMILnyomtatott 2005.11.15 15:57 Frissítve: 2012.02.18 02:44

Orbán Viktor játékos marad

Nagy Lászlóval szerződést bontott a másodosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Felcsút. Az olimpiai bajnok szakemberrel tizennégy fordulót követően a listavezető Paks mögött négy ponttal lemaradva állt a feljutás egyik esélyeseként említett felcsúti csapat, így igencsak váratlan a klub döntése. A Reuters brit hírügynökség írása szerint Orbán Viktor volt miniszterelnök lenne átmenetileg a csapat másodedzője, de a politikus több lapnak is cáfolta az értesülést.

Orbán Viktornak (jobbra) egyelőre nincsenek vezetőedzői ambíciói
Németh Ferenc
Orbán Viktornak (jobbra) egyelőre nincsenek vezetőedzői ambíciói
Nagy Lászlóval szerződést bontott az NB II-ben szereplő Felcsút labdarúgócsapata. A szakember szerint nem érti, a vezetők miért keverik bele a szakmai szempontokat az ügybe.

- Tegnap közölte velem az elnök úr, hogy elég volt – kezdte mondandóját Nagy László -, és azzal tulajdonképpen nem is lehet bajom, hogy a váltás mellett döntött. Mégpedig azért, mert az utóbbi időben valóban több dologban nem egyezett a véleményünk, márpedig a profi futballban is az rendeli a nótát, aki fizet. Ezt tudomásul veszem. Az előtt viszont értetlenül állok, amilyen okokra hivatkozva vállnak meg tőlem. Hivatkoznak a mutatott játékra, erőnlétre, hogy ezzel a kerettel nem itt kellene állnunk, tehát igencsak szakmai okokkal érvelnek. Ezzel szemben két teljes szezonomban aranyérmet szereztünk, most pedig a második helyen állunk, abszolút belátható távolságban a listavezető mögött. A csoportban változatlanul a feljutás egyik esélyeseként említik a Felcsút csapatát, úgyhogy nem értem, miért kellett szakmázni.

Egyértelműen az edzőt terheli a felelősség

A másodosztályú klub hivatalos honlapján, a felcsutse.hu internetes oldalon a következő indoklást olvashatjuk.
A hét végi hazai vereség, és az együttes utóbbi időben nyújtott produkciója után betelt a pohár, és edzőváltásra került sor a mai napon Felcsúton. A korábbi trénernek - Nagy Lászlónak - a vezetőség megköszönte eddigi szolgálatait, és már az őszi szezon utolsó találkozóján más irányítja a bajnoki címre esélyes együttest. A vezetőség hosszas tanakodás után döntött a váltás mellett, hiszen úgy érezte, hogy ez a játékosállomány sokkal többre hivatott, mind játéktudásban, mind szakmailag, és ez ebben a szezonban nem valósult meg, sem erőnlétben, sem taktikailag nem nyújtotta a csapat az elvárásnak megfelelőt, amiért egyértelműen az edzőt terheli a felelősség. Konkrétum nincs a jövendőbeli tréner ügyében, és hogy ki is lesz ez a személy, az csak január elején válik publikussá, annyit azonban elárulhatunk, hogy mindenképpen keménykezű, határozott, sikerekre éhesnek kell lennie annak, aki le akar ülni a kispadra. A szombati - őszi szezont záró találkozón a volt edző - Szijjártó István - , és szakmai segítője, dr. Orbán Viktor dirigálja a játékosokat, remélhetőleg minél több sikerrel, hiszen amennyiben az MLSZ Fegyelmi Bizottsága pénteken levonja csapatunktól a három bajnoki pontot, már 7 pontra nő együttesünk hátránya az éllovas Paksi SE mögött.
Ha viszont nem szakma, akkor mi lehet a váltás mögött, kérdeztük az immár csapat nélküli trénert.
- Ott élve azt kell mondjam, ez a dolog már a levegőben lógott és csak idő kérdése volt. Az elnök úr – nem tudom, súgóira hallgatva, vagy csak úgy önmagától – többször is kritizálta a munkámat és szakmai jótanácsokkal látott el engem és a csapatot. Azt hiszem, ezt bármelyik edző zokon veszi, én viszont különösen. Előfordult, hogy kizártak az öltözőből mérkőzés előtt és után, engem, mint vezetőedzőt, mert az elnök úr tartott eligazítást a csapatnak.

A Felcsút a legutóbbi három fordulóban kétszer játszott hazai pályán, a Celldömölktől kikapott 3-1-re, a Gyirmót pedig pontot rabolt tőlük: 1-1. Lehet, hogy szükség is volt a tanácsokra…
- Közben viszont Balatonlellén győztünk, akkor nem volt gond – riposztozik Nagy László. – Ez egy jó játékosállomány, összerakott csapat, a Celldömölk ellen végig egykapuztunk, ellenfelünk háromszor jött át a félpályán, három gólt lőtt. Ellenben Földes egymaga hat olyan helyzetet hagyott ki, amelyeket máskor kihasznál. Azt sem értem, miért lettek volna erőnléti gondjaink, amikor mérkőzéseink nagy részét a második félidőben nyertük. Ráadásul amikor csak tehettük, gólokkal vertük riválisainkat, tehát nem álltunk le a biztos előny tudatában. Én úgy tanultam az edzői iskolában, hogy felnőtt szinten már végképp csak az eredmény fontos, nem az odáig vezető út. Pedig állítom, a Felcsút jó úton jár…

Nem is olyan régen még arról írhattunk, hogy esetleges első osztályú tagsága esetén a Felcsút kispadjára hogyan ülhet le Nagy László, amikor hiányzik a kellő pro-licenszes végzettsége. Most viszont már nemcsak a papír hiányzik, hanem immár alóla kispad is…
- Remélem, nem felejtenek azért el végleg, hiányzik majd a kispad okozta stressz. Na, nem a műtött szívemnek... Megfogadtam, a pro-licenszes vizsgát már nem teszem le. Olimpiai bajnokságot nyert csapatban szerepeltem, játékosként Újpesten is értem el ezt-azt, immár húszegynéhány éve a szakmában vagyok, szakmai indokokat nézve egyik csapatomtól sem kellett a kertek alatt távoznom. Persze, olyan előfordult, hogy távozásom után jól ment a csapatnak, akkor jót tett a váltás, ha pedig nem, akkor az még mindig az én bűnöm volt, de ez egy ilyen szakma.

Utódjairól is kérdeztük Nagy Lászlót, akik mindketten irányították már korábban egyedül is a felcsúti futballistákat. Ráadásul nemcsak a volt élvonalbeli labdarúgó, Szíjjártó István, hanem a korábbi miniszterelnök, Orbán Viktor is rendelkezik edzői végzettséggel.

- Szíjjártó Istvántól én vettem át a csapatot – mondta Nagy -, kimondva azért, mert nem tudott átlépni az árnyékán a csapattal és nem tudtak bajnokságot nyerni. Orbán Viktor pedig neki és nekem is a játékosom volt. Túl sok mindent szakmailag aligha tudnak hozzátenni a hátralévő budakalászi mérkőzéshez, tulajdonképpen adott a kezdőcsapat és a játékrend is. Viktor különben már irányította is a csapatot, méghozzá pont egy éve, amikor a szívműtétem volt.

A Reuters által idézett, a politikus-futballszakemberhez közeli források szerint a 42 esztendős Orbán Viktor nem lesz teljes munkaidőben a klub másodedzője, de az őszi utolsó, Budakalász elleni mérkőzésen biztosan segíti majd a csapatot. Ezzel szemben a volt kormányfő a Blikknek úgy nyilatkozott: "Jelenleg a Felcsút játékosa vagyok, nem pedig az együttes edzője. Egyelőre nincsenek ilyen irányú terveim."

Orbán Viktor ugyanebben a nyilatkoztában azt is elmondta: "Sem elvi, sem erkölcsi okokból nem lennék Nagy László utódja".
2022.10.02 13:50:46

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A Fehérvár továbbra se képes idegenben nyerni, ezúttal a Puskás Akadémiával ikszelt.

2022.10.02 13:35:11

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A jól játszó hazaiak még gólt sem engedtek a küszködő zöld-fehéreknek.

2022.10.01 08:57:06

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Holender találatát Lesjak egyenlítette ki • A piros-kékeknek több nagy helyzetük volt, de ezek kimaradtak.

2022.10.01 08:57:06

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Szrdjan Blagojevics vezetőedző hétgólos meccsen szerzett győzelemmel mutatkozott be a debrecenieknél.