BENKÔ GÁBOR, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓonline 2005.04.27 21:49 Frissítve: 2011.04.27 00:03

Nem futballoztak - harcoltak a fővárosi rangadón

Az, hogy egy Ferencváros-Újpest bajnokin nincs telt ház, sajnos, már nem meghökkentő. A régi szép idők hangulatát legfeljebb a két szurkolótábor verbális párbaja idézte fel - a részletek közlésétől inkább eltekintünk& -, így aztán a leginkább abban lehetett reménykedni, hogy a főszereplők, azaz a játékosok rukkolnak elő a nagy rangadóhoz illő produkcióval. Ezzel amúgy a második és harmadik helyezett tartozik is a közönségnek, arról nem is szólva, hogy a tavasszal pocsékul teljesítő Ferencváros nyilván tudta: az ősi rivális újpestiek legyőzésével akár bűnbocsánatot is nyerhet hívei körében.

Szeressük egymást, gyerekek! Jellemzô pillanat az ôsi riválisok meccsérôl: Sowunmi Thomas (balra) megpaskolni készül Fehér Csabát (Fotó: Németh Ferenc)
Szeressük egymást, gyerekek! Jellemzô pillanat az ôsi riválisok meccsérôl: Sowunmi Thomas (balra) megpaskolni készül Fehér Csabát (Fotó: Németh Ferenc)

Ferencváros-Újpest 1-1 (0-0)
Üllői út, 8308 néző, vezette: Megyebíró János

Gólszerzők: Rósa (54.), ill. Tóth N. (69.)

FTC: Szûcs L. - Vukmir, Gyepes, Botis, Takács Á. - Kapic, Rósa D., Lipcsei, Huszti - Sowunmi, Vagner.
Vezetőedző: László Csaba
Újpest: Vlaszák - Fehér Cs., Böjte, Juhár, Vanczák - Simek, Erôs K. - Farkas B., Tóth N., Polonkai - Rajczi.
Vezetőedző: Mészöly Géza

Csere: Vagner helyett Bognár (64.), Sowunmi helyett Bajevszki (90.), ill. Polonkai helyett Bükszegi (64.), Rajczi helyett Feczesin (83.)
Sárga lap: Vukmir (37.), Huszti (42.), Gyepes (52.), ill. Vanczák (14.), Simek (53.), Farkas (58.)

Ennek ellenére a házigazdák kezdését tódítás lenne ellentmondást nem tűrőnek nevezni, mert inkább az Újpest játszott mezőnyfölényben, ügyesen, bár nem túl veszélyesen szövögette támadásait, és közben nem engedte a vendéglátóját kibontakozni. Csupán a félidő derekán lett néhány percig valamivel kiegyensúlyozottabb a kép, ekkor elő-előfordult, hogy a zöld-fehérek is eljutottak az ellenfél tizenhatosáig, de csak addig, és csak azzal a csekély eredménnyel, hogy olykor Vlaszák Gézának is lehetősége nyílt összeszedni néhány kóbor labdát. Így aztán az első játékrészre bűn lenne több szót pocsékolni annál, minthogy a lilák kezdeményezéseivel és roppant unalmasan telt el.

A szünet után kicsit élénkebbek lettek a FTC játékosai - ehhez persze nem kellett nagy erőfeszítés -, és a csapat gyakorlatilag a semmiből vezetést szerzett. Úgy tűnt, mélyen "aludtak" az újpesti védők Huszti Szabolcs szabadrúgásánál és a házigazdák ennek köszönhették, hogy első helyzetüket rögtön gólra is válthatták. Az örömbe aztán gyorsan üröm is vegyült, az önbíráskodó Lipcsei Pétert ugyanis kiállította a játékvezető és a Fradi ezért emberhátrányban folytatta a találkozót.

Nehezen csillapodtak az indulatok, egy lökdösődés - az egyik hordágycipelő meglepő módon játék közben a pályára lépve meglökte Fehér Csabát, majd a hirtelen masszává gyúródó embertömegben a Fradi cserekapusa, Udvarácz Milán fellökte Simek Péter -, és több füstölgő petárda miatt egy ideig állt is a játék, ám ezután mozgalmasabbá és izgalmasabbá vált a mérkőzés. Előbb Huszti Szabolcs dönthette volna el a három pont sorsát, majd Tóth Norbert egyenlített, később Adam Kapic a kapufát találta el - ezekben a percekben több esemény történt mint előtte egy órán keresztül.

Mintha ekkor döbbentek volna rá a csapatok, hogy végre igazán futballozni kellene és ezt a mecscset talán meg is lehetne nyerni. Mészöly Géza mindenesetre csatárokat cserélt, ám ez sem segített, és végül döntetlennel zárult a rangadó. Sajnos, a rangadó jelző csak az utolsó félórában állta meg a helyét, és ezért igazságtalan lenne, akár a közepes minősítést is megadni a találkozónak. Zömmel az újpestiek irányítottak, ám ők is túl kényelmesen futballoztak ahhoz, hogy rászolgáltak volna a győzelemre, a Ferencváros is csak a lelkesedéséért dicsérhető, így aztán a döntetlen igazságos eredmény volt.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Írja be az itt látható számot!
2021.08.02 23:58:46

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Babati a legutóbbi négy ZTE–Fehérvár meccsen négy gólt szerzett. Megvan Katona Mátyás és Bárány Donát első NB I-es találata.

2021.08.01 23:10:41

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Most kezdem megérteni, miért lett volna fontos az igazán befolyásos európai élkluboknak, hogy a Szuperliga-sorozat már az idén útjára induljon. Mára ugyanis mulatós szintre süllyedtek az egykoron tekintélyt jelentő nemzetközi kupaviadalok...

2021.08.01 19:24:41

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Paprikás hangulatban ért véget a mérkőzés, a lila-fehérek csak szépíteni tudtak 0–2 után.

2021.08.01 17:25:29

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Többet támadott a Fehérvár, a vezetést is megszerezte, de a jól védekező ZTE nem hagyta magát, és kiegyenlített.

2021.08.01 07:49:02

Labdarúgó NB I BORSOS LÁSZLÓ

„Remélem, hogy lesznek köztük, akik nemzetközi szinten is megállják a helyüket, mint Sallai, Kleinheisler vagy Gyurcsó.”