LIPCSEI ÁRPÁD, SINKOVICS GÁBORonline 2005.04.13 16:06 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Ferencváros: ez távolról sem egy bajnokcsapat

A címvédő Ferencváros újabb vereséget szenvedett: ezúttal a sereghajtó Nyíregyháza győzte le 2-0-ra a mély válságba zuhanó zöld-fehéreket. Az FTC az eddigi hat tavaszi fordulóban a megszerezhető tizennyolc pontból mindössze négyet szerzett meg, ami mindössze 22 százalékos teljesítmény. Az ezer sebből vérző bajnokcsapat a szétesés jeleit mutatja.

Csak úgy ragadt a kezéhez a labda – a nyíregyházi Németh Viktor remekül védett (Fotó: Mirkó István)
Csak úgy ragadt a kezéhez a labda – a nyíregyházi Németh Viktor remekül védett (Fotó: Mirkó István)


NYÍREGYHÁZA–FERENCVÁROS 2-0 (1-0)
Nyíregyháza, 7000 néző, vezette: Ábrahám.
Gólszerző: Némedi (13.), Nikolic (65.)
Nyíregyháza: Németh V. – Tímár, Szatke, Ambrusz, Vasas – Pintér A., Némedi, Minczér, Miskolczi – Laskai, Lengyel R. Szakmai tanácsadó: Détári Lajos.
Ferencváros: Szűcs L. – Vukmir, Gyepes, Bognár Zs., Balog Z. – Rósa D., Lipcsei, Huszti – Sowunmi, Bajevszki, Penksa. Vezetôedzô: László Csaba.

Csere: Laskai helyett Nikolic a szünetben, Miskolczi helyett Lakatos (58.), Bajevszki helyett Bartha (70.), Lengyel helyett Kenesei Z. (78.), Huszti helyett Tőzsér (79.)
Sárga lap: Vasas (31.), Gyepes (52.), Tímár (62.), Balog (75.)

Fanatizmusuk és klubszeretetük a jelek szerint határtalan, mert a Fradi ezen a tavaszon mindent elkövetett azért, hogy egyre inkább elriassza híveit. A bűn közös: benne vannak a játékosok, no meg elsősorban azok a vezetők, akik ilyen szituációt teremtettek. Ez persze mit sem zavarta a Nyíregyháza rajongóit, akik szerda ide, munkanap oda, szép számban érkeztek a városi stadionba. És persze mindenki bizakodott, hogy ezt a Fradit, ezt a rengeteg sebből vérző Ferencvárost bizony el lehet kapni.

Kellett is a pont a "Szparinak", mondta is Détári Lajos a találkozó előtt, hogy a győzelem, csak a győzelem! És nem alaptalanul mondta: a Fradi messze van korábbi (mondjuk, az őszi) önmagától, amikor még a cseh Sparta Prahával vagy a holland Feyenoorddal vívtak emlékezetes nagy csatát a zöldek. Mára ebből semmi sem maradt… A Nyíregyháza élt is a felkínált lehetőséggel, és egy a ritka hazai akciók közül már a meccs elején góllal végződött, talpra ugrasztva több mint hatezer embert. Kevés, roppant kevés veszélyt hordoztak magukban a vendégakciók, a játék leginkább a pálya középső területére korlátozódott.

A Fradi nem találta a ritmust, s nem találta korábbi önmagát, a Nyíregyháza pedig birkózott becsülettel. S ezen a napon semmi sem sikerült a Ferencvárosnak, nem úgy a Nyíregyházának. A csereként beállt Marijan Nikolic éppenséggel olyan góllal ajándékozta meg a több ezer lelkes hazai drukkert, hogy alighanem erről a találatról beszélnek majd még a júliusi forróságban is. Valóban bravúros megoldás volt a tizenhatoson belül egy "esernyőcsel" majd bumm, egy bikaerős lövés, és máris újra talpra ugrott a publikum. Ettől kezdve egyre görcsösebbé vált az amúgy is szétesőfélben lévő Ferencváros.

Mestermérleg

Détári Lajos, a Nyíregyháza szakvezetője:- Óriási győzelmet arattunk. Nekünk nincsenek sztárjaink, a mi erősségünk, hogy nagyon egységesek vagyunk és remek az erőnlétünk. A Ferencvárost a nehézségei ellenére továbbra is bajnokesélyes csapatnak tartom, ezért különösen is értékes ez a mai fantasztikus győzelem.

László Csaba, a Ferencváros vezetőedzője: - Nagyon csalódott vagyok, ellenfelünk három lövésből szerzett két gólt. Hiába támadtuk végig a meccset, rengeteg helyzetet alakítottunk ki, de képtelenek voltunk betalálni a kapuba. Rengeteg gondunk van, ma nem lett könnyebb a helyzetünk. Védekezésben gyermeteg hibákat követtünk el és néhány játékosnak a hozzáállásán is sürgősen változtatnia kell.

Forrás: www.ftc.hu
Détári Lajos - aki szokás szerint ezer fokon izzott a kilencven perc során - remek stratégiát dolgozott ki: hagyta, hadd jöjjenek előre a zöldek, teret engedve a hazai kontráknak. A második félidő jóval eseménydúsabb, izgalmasabb volt.

A közönség szinte az utolsó percig (sőt, még azon is túl…) drukkolt kedvenceinek, annak a "Szparinak", amely sereghajtóként magabiztosan, és tegyük hozzá, megérdemelten győzte le a még mindig bajnokaspiránsként emlegetett Ferencvárost. A találkozó természetesen rengeteg tanulsággal szolgált mindkét oldalon. A Fradinál valóban csak a csoda (amit nevezzünk mondjuk pénznek…) jelenthet megoldást a gondokra. Nyíregyházán pedig továbbra is számolgathatnak, hogy hol, kit és mennyire kell majd legyőzni a bentmaradáshoz. Mert ez a csapat, ez a város megérdemelné, hogy jövőre is első osztályú futballegylettel büszkélkedhessen.

A mérkőzés végén felállva tapsolt mindenki, persze a fradisták csendben hagyták el a stadiont, és miközben gurultak vissza Budapest felé, nemcsak az út mentén árusított gomolya miatt mondhatták: túró az egész.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Írja be az itt látható számot!
2021.08.02 23:58:46

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Babati a legutóbbi négy ZTE–Fehérvár meccsen négy gólt szerzett. Megvan Katona Mátyás és Bárány Donát első NB I-es találata.

2021.08.01 23:10:41

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Most kezdem megérteni, miért lett volna fontos az igazán befolyásos európai élkluboknak, hogy a Szuperliga-sorozat már az idén útjára induljon. Mára ugyanis mulatós szintre süllyedtek az egykoron tekintélyt jelentő nemzetközi kupaviadalok...

2021.08.01 19:24:41

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Paprikás hangulatban ért véget a mérkőzés, a lila-fehérek csak szépíteni tudtak 0–2 után.

2021.08.01 17:25:29

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Többet támadott a Fehérvár, a vezetést is megszerezte, de a jól védekező ZTE nem hagyta magát, és kiegyenlített.

2021.08.01 07:49:02

Labdarúgó NB I BORSOS LÁSZLÓ

„Remélem, hogy lesznek köztük, akik nemzetközi szinten is megállják a helyüket, mint Sallai, Kleinheisler vagy Gyurcsó.”