Nemzetisport.hu online 2005.01.11 20:22 Frissítve: 2011.12.05 02:44

Csupán a név nem változik

Honvéd-drukker barátom havonta legalább egyszer elmeséli, hogy a nyolcvanas évek közepén olykor fogta magát meg a honvédségtől örökölt gázálarc-táskáját (benne uzsonnával, zsebkéssel és hasonlókkal&), aztán meg sem állt Győrig. Hiába rajongott Kocsis Lajosért, Kozma Mihályért és a többi kispestiért, egyszerűen nem tudott ellenállni a Verebes-féle ETO vonzásának. S nem volt egyedül, a fővárosból sokan utaztak el csak azért a Rába-parti városba, hogy megnézzék, ahogy Szentes Lázár bombagólt lő, ahogy Póczik József 40 méteres lőtt passzokkal indít, ahogy Hannich Péter megállás nélkül végigrobotolja a 90 percet. Legendás idők voltak azok, az ETO kétszer nyert egymás után bajnoki címet, a győri stadion lelátóin pedig sokszor, nagyon is sokszor 28 ezren szurkoltak.

Akkoriban ráadásul új és modern volt a győri stadion.
Ám az idő, úgy tűnik, mindent és mindenkit megváltoztat. A nyolcvanas évek mintaarénája a XXI. századra elavult létesítménnyé vált. Ez nem baj, sőt, ha elolvassák az alábbi interjút, meggyőződhetnek róla, hogy ezúttal valóban félresöpörhetjük a nosztalgiát (megőrizve persze a győri zöld-fehérek legendás meccseinek emlékét…), hiszen valami készül, ultramodern stadion épül. S hogy ez nemcsak afféle ábrándozás, azt bizonyítja, hogy megkezdődtek a munkálatok.
Omlik, bomlik, romlik minden, de ez most a haladást, a korszerűsítést szolgálja. Buldózerek, gépek, csákányok dolgoznak, vernek szét mindent, hogy a romokon új aréna épüljön. A Győr amúgy is irigylésre méltó helyzetben van, hiszen a futball-kft.-t évek óta üzemeltető és életben tartó Quaestor Rt. nyugalmat és jövőképet ad a győri zöld-fehéreknek.

Harmincezresre bővíthetik a lelátókat

Szörnyû állapotban az ETO-stadion, Tarsoly Csaba mégis mosolyog:tudja jól, szenzáció készül Gyôrben  (Fotók: Czagány Balázs, M. Németh Péter)
Szörnyû állapotban az ETO-stadion, Tarsoly Csaba mégis mosolyog:tudja jól, szenzáció készül Gyôrben (Fotók: Czagány Balázs, M. Németh Péter)
- Alighanem a közvélemény alaposan meglepődött, amikor meglátta az első híreket az ETO-stadion bontásáról, a fotókat a legendás létesítmény átalakításáról. Mert szó volt ugyan korábban arról, hogy felújítják, átalakítják az ETO létesítményét, de az ilyen híreket manapság már óvatosan fogadja mindenki. Ehhez képest Győrben már javában dolgoznak.
- Nem hiszem, hogy ezen csodálkozni kellene - mondta Tarsoly Csaba, a Quaestor Rt. és a győri futballcég tulajdonosa. - Szeretnénk, hogy a csapat minél előbb az új, impozáns létesítményben szerepelhetne. Ez persze még odébb van, a tervek szerint 2006 júniusára készülhet el az új aréna, amely, mondhatom, itthon talán a legmodernebb lesz.
- Nemcsak az ETO szurkolói várják kíváncsian a fejleményeket. Először is, hogy néz majd ki az átépített stadion?
- Olyan lesz, mint egy angol pálya. A lelátók közvetlenül az oldalvonal mellett magasodnak. Téglalap alakúra tervezték, s a két oldalsó lelátórész fedett lesz. Ez persze csak az első lépcső. Ha sikerül megnyerni az Európa-bajnoki pályázatot, és a horvátokkal együtt mi rendezhetjük meg a 2012-es kontinensviadalt, akkor szükség esetén az ETO-stadion harmincezresre bővíthető. Mert amúgy 2006-ra, az építkezések végére húszezer lesz a befogadóképessége.
- A stadionrekonstrukciós program keretében folynak a munkálatok?
- Az az igazság, hogy mi ezt a projektet megörököltük. Évekkel ezelőtt készült egy program, melyben különböző kategóriákba kerültek a stadionok, ám ez az akció lelassult, átalakult, sőt, tulajdonképpen meg is rekedt. Mi azonban nem hagytuk annyiban. Főleg azért, mert az ETO sportcentruma, ez a tizenhét hektáros terület a mi tulajdonunkba került. A Quaestor Rt. 2001. július hatodika óta tulajdonos, a Rába Rt.-től három különböző részletben vásároltuk meg a területet.
- Mennyibe került?
- Ez maradjon üzleti titok.
2021.02.27 14:42:25

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), NAGY-PÁL TAMÁS (videó), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Varga Roland gólpasszal és góllal jeleskedett volt csapata ellen, Mak büntetőt, Nguen ziccert rontott a hajrában.

2021.02.27 14:31:51

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Megtörte Hornyák Zsolt csapatának győzelmi szériáját a magára találó Budapest Honvéd.

2021.02.27 14:10:40

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)

A szabolcsiaknak kapufájuk is volt, de egymás után a második bajnokijukon maradtak gólképtelenek.

2021.02.26 10:07:50

Labdarúgó NB I BACSKAI JÁNOS (szöveg), MIKOLA BENCE (grafika), KUN ATTILA (osztályzatok, álomcsapat)

IDEGENLÉGIÓ. Holland korszak a Ferencvárosban, megbukott a Bebeto, Jorginho, Edison trió, Egerben kitört a gyalázat.