PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ, VAJDA GYÖRGYonline 2004.12.01 23:07 Frissítve: 2010.12.15 00:04

Döbbenetes hibák, fájó vereségBár a matematika még adott némi engedményt, nehéz lett volna vitatni, hogy sorsdöntő mérkőzésre vonult ki a Ferencváros. Mindenki tudta, hogy csak győzelemmel tarthatta a saját kezében a sorsa irányítását, így aztán ezzel a kényszerrel kellett pályára lépnie a magyar bajnoknak. Nem is lett volna ezzel különösebb gond, hiszen egy profi csapat életében a győzelem fontossága magától értetődő, ám a magyar klubcsapatok és a válogatott az utóbbi években nem arról lettek híresek, hogy képesek voltak hozni a sikert akkor, amikor nagyon kellett - azaz a sorsdöntő meccseken.
Így aztán nagy kérdése volt ennek a találkozónak, hogy a Ferencváros lélekben is fel tud-e nőni a feladathoz, és tényleg le tudja-e győzni a magyar szurkolók szemében talán nem túl becses, ugyanakkor nagyon jó erőkből álló Baselt. Elszántságban mindenesetre nem volt hiány, az már az első pillanatokban érződött, hogy a hazai játékosok akaratán biztosan nem múlhat a siker. A gond csupán az volt, hogy az is hamar nyilvánvalóvá vált, a játékukat szisztematikusan megszervező svájciak ellen a puszta lelkesedés kevés lesz az üdvösséghez.
A vendégek ugyanis sokkal jobban kezdtek. A játékuk képlete roppant egyszerű volt: szigorú védekezésre és gyors ellentámadásokra építették a taktikájukat, és ezt a félidő derekáig kifogástalanul meg is valósították. A Fradi képtelen volt áthatolni a védelem sűrű hálóján, ugyanakkor a gyakran vérfagyasztóan ritmust váltó svájciak többször is összekuszálták a Ferencváros hátsó alakzatát, és ha kicsit figyelmesebbek vagy szerencsésebbek, akár gólokat is szerezhettek volna. Ám maradt a feltételes mód, mi több, a 22. percben váratlanul a magyar bajnok jutott vezetéshez. Először jutott el a Basel kapujának közelébe, először került helyzetbe, és bár kellett a játékvezető jóindulata, és Huszti Szabolcs elhibázott büntetője után a szerencse, csak a lényeg számított. Az a tény, hogy vezetett a Ferencváros! Járulékos haszna volt a gólnak, hogy elsimította a B-közép és a biztonsági emberek konfliktusát is, ők ugyanis az azt megelőző percekben éppen csépelni kezdték egymást a hazai kapu mögötti szektorban.

Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
A Fradi vezetése kicsit kizökkentette a mérkőzést az addigi menetéből. Most a Basel szorgalmazta a támadásokat, és a házigazda spekulálhatott az ellentámadásokra, és szerencsére inkább az utóbbi számításai váltak be. Bár az előnyt nem sikerült növelni, már több lehetőséghez jutott a Ferencváros, veszélyesebbé vált a svájci kapura, emellett a vendégek próbálkozásai a korábbiakhoz képest jóval kevesebb izgalmat okoztak.
A fordulást követően viszont jócskán felpörgette az iramot a svájci együttes. Játékosai agreszszívan, sokat futva futballoztak, és ehhez a Ferencváros sokáig nemigen tudott alkalmazkodni. A Basel közel állt az egyenlítéshez, olykor talán még a hazai védők sem tudták volna megmondani, hogyan úsztak meg egy-egy nehéz pillanatot gól nélkül. De aztán bekövetkezett az, amire számítani lehetett. Csodával ért volna fel, ha büntetlen marad minden védelmi hiba, és ha a Fradi kibírja a nyomást, ám a csoda sajnos - mint oly sokszor - ezúttal is elmaradt. Most a Ferencvárosra várt a feladat, hogy összeszedje magát, ritmust váltson és a kezébe ragadja az irányítást. Ugyanakkor arra is figyelnie kellett, hogy az ismét gyorsan kontrázó ellenfél nehogy újabb helyzethez jusson. Ebből az jött ki, hogy hosszú percekig a két tizenhatos között dúlt a küzdelem. Nem véletlen a szóhasználat: kemény csata zajlott, a két csapat elszántan harcolt egymással és a felázott, göröngyös talajjal. A sok labdaeladás, a rengeteg pontatlanság meggátolta a folyamatos játékot, és így hiába mozgósított minden játékos rengeteg energiát, egyik fél sem került közelebb a győzelemhez.
A hajrára a Ferencváros kockáztatott, amikor a védekező Adem Kapic helyére a támadó Tőzsér Dániel állt be, ám mire a Feyenoord elleni mérkőzés hőse bemelegedhetett volna, egy újabb védelmi megingást kihasználva a Basel mégis megszerezte a győztes gólt. Mert bár a sors kegyes volt a magyar bajnokhoz, és hatalmas egyenlítési lehetőséghez jutott, Szűcs Lajos is kihagyta a tizenegyest… Így aztán hiába küzdött derekasan a Ferencváros, a lelkesedéséhez a szükséges pluszt nem tudta hozzátenni, és az összességében jobban futballozó Basel nem érdemtelenül jutott hozzá a három ponthoz.

Szavazás

Továbbjut-e az FTC az UEFA-kupában?

Írja be az itt látható számot!
2021.08.02 23:58:46

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Babati a legutóbbi négy ZTE–Fehérvár meccsen négy gólt szerzett. Megvan Katona Mátyás és Bárány Donát első NB I-es találata.

2021.08.01 23:10:41

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Most kezdem megérteni, miért lett volna fontos az igazán befolyásos európai élkluboknak, hogy a Szuperliga-sorozat már az idén útjára induljon. Mára ugyanis mulatós szintre süllyedtek az egykoron tekintélyt jelentő nemzetközi kupaviadalok...

2021.08.01 19:24:41

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Paprikás hangulatban ért véget a mérkőzés, a lila-fehérek csak szépíteni tudtak 0–2 után.

2021.08.01 17:25:29

Labdarúgó NB I VAJDA GYÖRGY (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Többet támadott a Fehérvár, a vezetést is megszerezte, de a jól védekező ZTE nem hagyta magát, és kiegyenlített.

2021.08.01 07:49:02

Labdarúgó NB I BORSOS LÁSZLÓ

„Remélem, hogy lesznek köztük, akik nemzetközi szinten is megállják a helyüket, mint Sallai, Kleinheisler vagy Gyurcsó.”