Nemzetisport.hu online 2004.10.20 23:53 Frissítve: 2012.02.22 02:45

Novák Dezső: Besúgó voltam a Fradiban

Alább egy 65 éves férfi vallomását olvashatják. Arról, hogyan lett belőle besúgó, miként kellett jelentéseket írnia a csapattársairól, hányszor jött érte a fekete autó, és hogy miként tud most, hosszú-hosszú évek múltán a tükörbe nézni. A tragédia végkifejlete néhány hónappal ezelőtt kezdődött, amikor a korábbi ferencvárosi kedvenc, Varga Zoltán a lapunknak adott, július 11-i interjújában kijelentette: őt megfigyelték, méghozzá egy Nemere nevű titkosügynök, aki egészen biztosan a csapattársa volt.
A játszmának vége, a titkosügynök felfedi kilétét

Lesznek, akik sajnálják, és akadnak majd olyanok is, akik gyűlölni fogják. Egy gonosz rendszer tovább szedi áldozatait. Nemere, vagyis Novák Dezső
a könnyeivel küszködve mesélt el mindent.
Milyen jó lenne, csak úgy beszélgetni.
Persze hogy a futballról, mondjuk arról a pillanatról, amikor Albert Flórián - a kis Flóri - beemelte a Real Madrid hálójába a labdát. Vagy a mesebeli időkről, például az 1968-as mexikói olimpiáról, amikor is a döntőben ízzé-porrá zúztuk a bolgárokat. De, nem… Most másról lesz szó, a jókedvű anekdotázásnak egyszer és mindenkorra vége. Minden megváltozott, gyökeresen megváltozott Novák Dezső életében. Valami történt - írta Joseph Heller. Valami történt ebben az országban az elmúlt rendszer 45 évében, amit nevezhetnénk elnyomásnak, gyalázatnak, árulásnak és meganynyi hazugságnak. Éltünk, féltünk, szerettünk, szurkoltunk, tettük a dolgunkat, hiszen Kelet-Európában miénk volt a legvidámabb barakk. Rég volt, mondanánk, csakhogy jön velünk a múltunk, mint az árnyék kísér minket, egészen a sírig. Azt hittük, elmúlt, minden elmúlt, de tévedtünk. Akár egy időtlen idők óta terpeszkedő vaskos fa gyökerei, úgy burjánzanak a szocialista rendszer évtizedeinek történései mellettünk, körülöttünk. Megannyi drámát, leleplezést, félresiklott emberi sorsot láthattunk már a miniszterelnöktől kezdve politikus papán, sztárriporteren, rajongott zenészen át egészen a sportolókig.
Mert most ez jön.
Besúgók és provokátorok, ügynökök és spiclik buktak és buknak le - de hol van még a vége?…
Milyen jó lenne csak úgy beszélgetni Novák Dezsővel, taktikáról, összeállításról, esélyekről, de ez a mostani találkozó mást tartogat. Az egykori kilencszeres válogatott a Ferencvárosban játékosként és edzőként is megannyi sikert megélt sportember drámáját.

- Miért döntött úgy, hogy vállalja a nyilvánosságot?
- Azért, mert túl sokáig cipeltem magamban ezt a titkot - mondta Novák Dezső. - Amikor a Nemzeti Sportban elolvastam a Varga Zoltánnal készített interjút, aki említést tett egy Nemere nevű titkosügynökről, már tudtam, hogy előbb-utóbb kiderül az igazság. Lehet, hogy akkor kellett volna szót kérnem, sőt… Talán már a rendszerváltozás után be kellett volna vallanom, mire kényszerített a rendszer, de szerettem volna kitörölni az életemből mindazt, ami történt. Most viszont már nem húzhatom tovább a vallomást, hiszen olyan helyzetbe kerültem, hogy beszélnem kell. Kedd este azt mondtam a felségemnek, aki 1961 óta jóban-rosszban mellettem van, hogy üljön le, mert mesélni fogok.
2022.11.25 21:49:32

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.11.24 23:17:48

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.11.24 07:58:00

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Sokak szerint csónakkal kellett volna kimenteni a bírót a Latorca utcából.

2022.11.18 23:59:28

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ősz álomtizenegyében hét ferencvárosi található.

2022.11.19 00:08:14

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És itt jutunk el a csercseszovi futballfelfogás alapjához: a labdarúgóit felszabadítja a kötöttségek alól, és hagyja, hogy abban a szerepben, taktikával játssznak, amiben a leginkább ki tudják bontakoztatni képességeiket..