B. G., P. T.online 2003.12.26 20:40 Frissítve: 2012.01.19 02:46

Dajka László a Matáv edzője

"Te kit látnál szívesen a Matáv FC Sopron kispadján?"  tették fel minap a kérdést a klub internetes oldalán. A szerkesztők igyekeztek megkönnyíteni a szavazók dolgát, többek között Tornyi Barnabás, Róth Antal, Gellei Imre, Kiprich József, Garami József (igen, a Ferencvárossal december 23-án szerződést kötött Pintér Attila elődje is felfért a listára&) és Várhidi Péter neve mellé lehetett klikkelni egyet az egérrel. Végül a játék (hiszen ez csak játék volt) győztese nem a felsoroltak közül került ki, sőt még csak nem is a futballszakmából: a befutó tudniillik az a Rátgéber László lett, aki a pécsi kosarashölgyek sikeres edzőjeként vált ismertté Magyarországon& Ám a soproni egylet vezetői ez egyszer nem voltak tekintettel a drukkerekre: nem Rátgéber, hanem Dajka László számát tárcsázták.

Dajka László a karácsonyi vacsora mellé kapta ajándékba a Matáv Sopron felkérését (Fotó: Németh Ferenc)
Dajka László a karácsonyi vacsora mellé kapta ajándékba a Matáv Sopron felkérését (Fotó: Németh Ferenc)
– Rakamazon, édesanyámnál ért Antók Zoltán hívása karácsony előtt egy nappal – mondta lapunknak a korábban két élvonalbeli együttest, a Haladást és a Debrecent is irányító Dajka László, aki az ősszel egyrészt a magyar válogatott, másrészt a másodosztályú BKV Előre kispadján foglalt helyet – itt pálya-, ott vezetőedzőként.– Szép szentestéje lehetett: bajai halászlé, tokaji aszú, soproni szerződés…
– Az ünnepi vacsora valóban ízletes volt, a hívásra pedig nem mondhattam nemet. Éltem a felkínált lehetőséggel, erről van szó. No meg arról, hogy köszönettel tartozom a BKV vezetőinek, Bozsó László egyesületi, illetve Pesti János szakosztályelnöknek, mivel nem gördítenek akadályt a távozásom elé. Amikor egy éve egyezségre jutottunk, abban állapodtunk meg, hogy ha az első ligából kapok ajánlatot és az Előrét nem fenyegeti a kiesés veszélye, akkor elmehetek. Nos, amit vállaltam, úgy vélem, teljesítettem, hiszen az egy éve még a bentmaradásért harcoló gárdából sikerült egy hatodik helyen álló csapatot faragni.
– Bárhonnan is nézzük: ez aztán az Előre-lépés.
– Bízom benne, hogy a BKV-nál nem ez a csúcs. Ami pedig engem illet, két héttel ezelőtt megjelent egy cikk, amelyből arra lehetett következtetni, hogy sajnáltatom magamat. Szeretném leszögezni, bár az írás tartalmazta a lényeget, sokkal keményebb legény vagyok annál, mint az kisült a cikkből. Van bennem bizonyítási vágy. Hála istennek, olyan klub keresett meg, amelynél rend van, és ha nem is egyik hónapról a másikra, de szeretne előbbre jutni.

Névjegy

Dajka László

Született: 1959. április 29., Nyíregyháza
Játékos-pályafutása: Kisvárdai SE (1975–78), H. Bem József SE (1978–79), Bp. Honvéd (1979–87), Las Palmas (spanyol, 1987–90), Yverdon (svájci (1990–92), Kecskeméti TE (1994–95)
NB I-es mérkôzéseinek/góljainak száma: 232/58
Válogatott mérkôzéseinek/góljainak száma: 24/0
Pályafutása edzôként: BVSC (pályaedzô, 1993–94), Kecskeméti TE (játékos-edzô, 1994–95), KTE (1996), BVSC (1996–97), BKV Elôre (1997–98), Haladás (1998 ôsz), BKV Elôre (1998–2001), Békéscsaba (2001 ôsz), Debrecen (2002 tavasz), BKV Elôre (2003)
Élvonalbeli mérkôzéseinek száma edzôként: 56
A válogatott pályaedzôje: 2001–2003
– Most ugyebár hatodik a Matáv. Lehet ennél feljebb is?
– Öt mérkőzésünk van arra, hogy biztosítsuk a helyünket a felsőházban. Nehéz lesz, ám ígérem, megfeszülünk majd érte.
– Pintér Attilával beszélt már?
– Néhány napja felhívott, s ez csak megerősített abban a hitben, hogy Sopronban normális körülmények között lehet dolgozni. Attilával egyébként elismerjük és kölcsönösen tiszteljük egymást, az NB I B-ben nagyon kemény csatákat vívtunk. BKV–Pápa, BKV– Celldömölk, hű, de hajtós meccsek voltak ezek.
– Hamarosan újra kezet rázhatnak: a tavaszi nyitányon éppen a Fradit fogadja a Matáv…
– Most mondjam azt, hogy nem örülök ennek? Inkább azt mondom, pikáns találkozó résztvevői leszünk. Tudom, az FTC a mérkőzés esélyese, azonban bízom benne, hogy a hazai pálya tényleg előnyt jelent majd, és mondjuk, ötezer fanatikus soproni előtt rácáfolunk a papírformára. Különben terveztem, hogy élek még a lehetőséggel, és kikérem Attila véleményét, legfeljebb azt nem kérdezem meg, miként játszana a Ferencváros ellen…
– Hatvankét nap van a rajtig, várja már?
– Még nem. Amíg nem látom a csapatot, amíg nem érzem, mit tudunk, addig nem vágom a centit. Január ötödikén kezdjük a munkát, egy-két hét után már tisztább lesz a kép.
– A keret névsorát viszont már most is ismeri. Erősítésre szorul?
– Olyan állomány nincs, amelyet nem lehetne acélosabbá tenni. Hozzáteszem, a jelenlegi keret jó, de a fentebb említett előrelépéshez valószínűleg két-három futballista szerződtetésére szükség lesz.
– Esetleg többre… Mert mi van akkor, ha Pintér Attila magával viszi a legjobbakat az Üllői útra?
– Erről már értekeztünk, és kijelenthetem, olyan játékos nem megy el, aki a Sopron meghatározó tagja lenne.
– Miért csak fél évre ír alá?
– Remélem, hogy fél plusz két esztendő lesz belőle. Antók úr ugyanis elárulta, hosszú távon számít rám, ugyanakkor abban maradtunk, a nyáron még egyszer leülünk, és akkor döntünk a folytatásról.
– A bemutatkozása mindenesetre jól sikerült: megelőzte Rátgéber Lászlót.
– Igazából akkor leszek elégedett, ha jövőre egy hasonló voksolás után nemcsak az elöljárók, hanem a szurkolók is mellettem teszik le a szavazatukat. Ahogy hallom, sokat segítene ebben, ha a kosárlabdán kívül a futballban is legyőznénk a Pécset…
2022.10.05 23:41:17

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.10.05 09:40:12

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az 1922-es bajnokin már a fogadási csalás is téma volt.

2022.10.02 13:50:46

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A Fehérvár továbbra se képes idegenben nyerni, ezúttal a Puskás Akadémiával ikszelt.

2022.10.02 13:35:11

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A jól játszó hazaiak még gólt sem engedtek a küszködő zöld-fehéreknek.