VAJDA GYÖRGY jelenti Vallettábólonline 2003.08.14 22:56 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Garami József nyerő cseréje

Magas páratartalommal párosuló nagy meleg ébresztette csütörtök reggel Máltán a ferencvárosi labdarúgókat, no meg a szállodai szobák igencsak zajos, gyakorta meleg levegőt fúvó légkondicionáló berendezése, s bár a többség nyugtalanul aludt, izgalom jeleit nem lehetett felfedezni a reggelinél.

Magas páratartalommal párosuló nagy meleg ébresztette csütörtök reggel Máltán a ferencvárosi labdarúgókat, no meg a szállodai szobák igencsak zajos, gyakorta meleg levegőt fúvó légkondicionáló berendezése, s bár a többség nyugtalanul aludt, izgalom jeleit nem lehetett felfedezni a reggelinél. Nem úgy ebéd után, mert ahogy közeledett a Birkirkara elleni mérkőzés időpontja, úgy lettek feszültebbek az arcok, élesebbek a tekintetek. A csapatot elkísérők szerint azonban nyugodtak maradtak, ők egészen biztosak voltak abban, hogy Gera Zoltánék nyerik a találkozót. Optimizmusuk csak fokozódott a helyi sajtó kézhez vétele után. A Máltán megjelenő The Times – bár szerény terjedelmű írást szentelt csupán az UEFA-selejtező beharangozójának – cikkéből ugyanis világosan kiderült, Stephen Azzopardi, a Birkirkara mestere sem csapatát tartja továbbjutásra esélyesnek. A máltai mester alaposan feltérképezte a Fradit: tudott a botrányos utolsó fordulóról, ott volt az MTK Hungária elleni Szuperkupa-mérkőzésen, és vagy tucatnyi felvételt nézett végig a magyar együttesről, emígyen a látottakra alapozta pesszimista véleményét. A szakember tisztes helytállást várt tanítványaitól, s lám, milyen ismerős az edzői megfogalmazás, ugye hányszor olvashatunk, hallhatunk otthon hasonlót, ha Európa nyugati feléből érkezik labdarúgócsapat hazánkba. Sőt mai helyzetünkben ott tartunk, hogy biztosra talán éppen csak máltai együttes ellen mehetünk.Már-már furcsa, hogy van olyan csapat, amelyik tart a magyaroktól.
Garami Józsefet nem érdekelte kollégája véleménye. A mesteredző szerint a Ferencváros jelenlegi helyzetében minden apró eredménynek jelentősége van. Játékosai nyögik az utolsó forduló okozta lelki terheket, s a három bajnoki döntetlen után jól jönne, ha végre újra megízlelhetné csapata a győzelem ízét. A szakmai igazgató óvatossága mindenesetre érthető volt, hiszen nélkülözte az eltiltott Szűcs Lajost és a csapatkapitányt, Lipcsei Pétert is. Bár nélkülözhetetlen ember nincs, a két válogatott hiánya miatt át kellett szervezni a csapatot. Visszakerült a védelembe a magyar bajnokikról – két mérkőzés – eltiltott Dragan Vukmir, kezdőként számított Garami József a Békéscsaba ellen jó formában futballozó Bognár Zsoltra, míg Szűcs Lajos helyét a rutinos Udvarácz Milán foglalta el.
Kezdésre valamelyest enyhült a levegő, a hangulat viszont forróbbá vált, köszönhetően a csapatot Máltára is elkísérő zöld-fehér mezekbe öltözött fanatikusoknak, alig voltak ötvenen, ám hangerőben felülmúlták a hazaiakat.
E hangorkán közepette óvatosan és pontatlanul kezdett a Fradi, a Birkirkara viszont alaposan belelkesedett, a többségében amatőr játékosok hitték, van keresnivalójuk. Optimizmusuk a 31. percig tartott, a Fradi megszerezte a vezetést, s ez kedvét szegte a hazaiaknak, és pontosabb összjátékkal újabb gólokat is szerezhettek volna a zöld-fehérek.
A meccs aztán az optimistákat igazolta…
S bár Marius Sasu döntő érdemeket szerzett az első gól előkészítésében (azt a zöld-fehéreknél eddig jól teljesítő
A második félidôben pályára küldött Alekszandar Jovics kétszer is a kapuba talált, és ezzel már megnyugtató lett az FTC elônye (Fotó: Czagány Balázs)
A második félidôben pályára küldött Alekszandar Jovics kétszer is a kapuba talált, és ezzel már megnyugtató lett az FTC elônye (Fotó: Czagány Balázs)
Rósa Dénes érte el), Garami József mégis lecserélte a román csatárt. Érkezett Alekszandar Jovics, és a magyar bajnoki mérkőzésektől eltiltott támadó – aki még egy meccsen nem játszhat – aztán bizonyította, számíthat rá a mester. Nagyszerű gólokat szerzett, fejjel, majd lábbal is betalált, s ezzel el is döntötte a mérkőzés sorsát, függetlenül attól, hogy a végén még Gera Zoltán, valamint a gólzáport megnyitó Rósa Dénes is betalált a Birkirkara kapujába – az ötgólos előnnyel megkockáztatható, hogy a továbbjutásért aligha kell izgulniuk a fradistáknak.
Összességében elmondható, hogy energiakímélő, olykor még görcsös játékkal is, de biztosan nyert Máltán a Ferencváros, s majd három hónap után ismét sikernek örülve borulhattak egymás nyakába a játékosok.

Percről percre

3. perc: Mallia végzett el szögletet a bal oldalról. Bognár Zsolt ugyan kifejelte a labdát, ám az a jobbösszekötő helyén előretörő Briffához került, ő egyből lőtt, a labda egy méterrel zúgott el a jobb kapufa mellett.
8. perc: Bognár Zsolt középre ívelte a labdát, az érkező Sasu elől Haber merész vetődéssel mentett.
12. perc: Kiss György tört előre a balösszekötő helyén, a tizenhatos előtt kényszerítőzött Gerával, majd a
Rósa Dénes keretbe foglalta a mérkôzést: ô szerezte az elsô és az utolsó Fradi-gólt (Fotó: Czagány Balázs)
Rósa Dénes keretbe foglalta a mérkôzést: ô szerezte az elsô és az utolsó Fradi-gólt (Fotó: Czagány Balázs)
visszakapott labdát 15 méterről laposan alig rúgta a bal kapufa mellé.
14. perc: A nigériai Nwoko száguldott el a jobb oldalon. Nagyszerűen adott középre, Udvarácz azonban a berobbanó Calascione elől elütötte a labdát.
31. perc: Sasu kapott labdát középen, majd nagyszerű ütemben ugratta ki Rósa Dénest a jobb oldalon. A támadó előbb átvette a labdát, majd hét méterről okosan, hanyag eleganciával átemelte azt a kifutó Haber felett.
0–1
40. perc: Sasu indította Rósa Dénest a jobb oldalon, aki jól adott középre. Zováth a kaputól 16 méterre senkitől sem zavartatva lőhetett volna, ám hibázott, mert a jónál is jobb helyzetet akart, és átlépte a labdát, ami azonban Sasuhoz már nem jutott el.
57. perc: Leandro szerzett a félpályánál labdát, felnézett, és 40 méterről indította Rósa Dénest a túlsó oldalon. A támadó lekezelte, majd az akciót középen követő Jovics fejére varázsolta a labdát, a cserecsatár pedig remek mozdulattal nyolc méterről a jobb alsó sarokba bólintotta azt.
0–2
61. perc: Gera ugratta ki Jovicsot középen, a szerb csatár csinált egy cselt, elfektette Habert, majd lágyan a kapuba emelte a labdát.
0–3
73. perc: A teljes hazai védelmet kicselezte Gera, a máltai kapust is elfektette, majd jobbal a jobb alsó sarokba helyezte a labdát.
0–4
90. perc: Kapic a bal oldalról ívelte középre a labdát, az Jovics révén Rósa Dénes elé került, és az első gól szerzője ezúttal sem hibázott, egy lépésről jobbal a hálóba gurított.
0–5

Mestermérleg

Stephen Azzopardi, az Birkirkara vezetőedzője:

"Tudtam, hogy nehéz mérkőzés lesz a Ferencváros ellen, ám azt hittem, hogy nem ezen a találkozón dől el a továbbjutás. Sajnos nem sikerült szorossá tenni a meccset."

Garami József, az FTC szakmai igazgatója:
"Az első félidőben görcsösen, pontatlanul futballoztunk, aztán a második gól megnyugtatta a csapatot. Kellett, nagyon kellett már ez a siker… Ez talán némileg oldja majd a görcsösséget."

Fény és árnyék

A május végi botrányos események után sokan gondolták – tegyük hozzá, nem alaptalanul –, hogy a Fotex Rt. kivonulásával a Ferencváros labdarúgócsapatát támogató további cégek is hátat fordítanak szponzoráltjuknak. Nos, szó sincs arról, hogy a Fradi partnerei szerződést bontanának a zöld-fehérekkel, ezt bizonyítja az is, hogy valamennyi támogatójának képviselője elkísérte az FTC csapatát Máltára, és szurkolt Garami József együttesének a sikerért.

Bár kedden is labdarúgó-mérkőzést játszottak az egyébiránt új és modernnek számító stadionban – a La Valetta a svájci Neuchatel Xamaxot fogadta –, kevés gondot fordítottak a házigazdák a tisztaságra, a rendre. Bizony a keddről hátramaradt italosflakonok, chipsek maradványai megbújtak a sarkokban, és az ülőkék tisztításáról is megfeledkeztek a különben barátságos máltaiak. S mindez azért érdemel említést, mert sajnos nincs ez másképpen a magyar stadionokban sem.
2021.01.13 14:20:38

Labdarúgó NB I H. D.

Róbert Mak mellett a 17 éves Damir Redzic és Myrto Uzuni is beköszönt Szerhij Rebrov csapatában.

2021.01.12 15:37:07

Labdarúgó NB I H. D.

A mérkőzés egyetlen gólját a csereként pályára lépő Aissa Laidouni szerezte.

2021.01.10 23:13:56

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. A gyerek inkább itthon próbálgassa a biciklicselt, legyen negyven csálé lövése mellett egy bombagólja, de mi, nézők ne azok miatt bosszankodjunk, akik azért léphetnek be a klubházba, AZ öltözőbe s aztán a pályára, mert olcsóbban mutatják be ugyanezt.

2021.01.10 23:15:44

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Minél több honi tréner tör magának utat a profik között.