SOMOGYI ZSOLT, VAJDA GYÖRGYonline 2003.05.14 23:38 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Győzelmet hozott a nyugalom

Már megint a régi nóta: mikor kezdődjön a meccs? Tudvalévő, e találkozónak nagyjából akkor lett vége, amikor a talán nemcsak mérsékelt érdeklődésre számot tartó JuventusReal Madrid Bajnokok Ligája-elődöntő visszavágója kezdődött.

Így az Üllői útról csak az érhetett haza a nemzetközi kupamérkőzésre, akinek a stadion területén bejelentett lakása van (információink és korábbi tapasztalataink alapján úgy tudjuk, ilyen emberből kevés van), és nem állítható, hogy ez is BL. Merthogy a Borsodi Liga és a Bajnokok Ligája között van némi differencia, és ha csak ezer érdeklődő mondott le a Fradi–Siófokról, mert meg akarta nézni a BL-elődöntőt is, ezért inkább utóbbi mellett döntve otthon maradt, akkor tényként rögzíthetjük: megint magunknak ártottunk.Mivel a torinói meccs kezdési időpontja viszonylag nehezen mozdítható, a kívülállók szerint a magyar bajnoki meccsnek kellett volna ehhez igazodnia, de a zöld-fehér klub több igénynek is szeretett volna megfelelni. Az elmúlt napokban tapasztalt hőséget is el akarták kerülni (más kérdés, hogy a hirtelen hűvösre fordult időjárás ezt a gondot megoldotta), ráadásul szerda lévén több szurkoló is jelezte, a munkahelyről nem ér ki a stadionba, ha este hét előtt elkezdődik a mérkőzés. Így a sasok számára maradt a kényszerű ütközés a zebrákkal, no meg a kérdés: égetően nagy szükség volt egy hétközi fordulóra?
A választ talán az üresen ásítozó szektorok adták meg. Ahhoz képest, hogy a felsőházi rájátszás eddigi két legeredményesebb csapata találkozott, no és a Fradi nagy eséllyel pályázik a bajnoki aranyra, igencsak kevesen jöttek el a találkozóra.
Amely amúgy igen élénken kezdődött, hiszen a meccs napján 27 esztendős Tököli Attila már a tizedik másodpercben kapura lőtt, ám néhány pillanattal később Csordás Csaba válaszolt erre a másik oldalon. Idővel azonban kiderült, a jól szervezett és kulturáltan futballozó vendégcsapattal nem nagyon tud mit kezdeni az FTC. Igaz, a siófokiak a fővárosiak térfelén alig-alig tudták megtartani a labdát az első félidőben, így szinte végig a zöld-fehérek irányítottak, Németh Gábornak nem volt túl sok félnivalója.

Fény és árnyék

Illusztris vendégei voltak az Üllôi útnak. A belga Genk együttesének vezetôedzôje, Sef Vergoossen Vladan Filipovics FIFA-licences menedzser társaságában tekintette meg a mecscset, elsôsorban Dragóner Attila miatt. A szakember elmondta, már másodszor nézi meg a magyar válogatott védôjét, így elmondható, nem volt véletlen, hogy Dragóner igencsak agilisan játszott ezen a találkozón. Szerda délután a lisszaboni Sporting elnökségének két tagja is megjelent a Fradi-pályán, de ez a látogatás inkább baráti, semmint hivatalos volt.


Láthatóan zavarba jött az a biztonsági ôr, aki a mérkôzés elôtt kikísérte a klubházból a pályát megvizsgáló játékvezetôi hármast: az ôrzô-védô cég alkalmazottja ugyanis cigarettázva sétált végig a pályán, és mivel érezte, hogy nem feltétlenül jó ötlet, a bagót maga mögé rejtve követte Bede Fe-rencéket, hogy aztán néha a játéktérre hamuzzon. Mondhatjuk, nem nagy dolog ez, de alighanem van néhány Fradi-szurkoló, aki úgy véli, számára még mindig szent gyep az Üllôi úti, és bár a pálya szélén nincs kirakva a dohányozni tilos felirat, azért a pályán mégsem illik rágyújtani.
Jellemző, hogy fél óra elteltével a hazai cserejátékosokat melegíteni küldte Garami József szakmai igazgató, nem sokkal később a sokadik rossz passzt látva fütyülni kezdtek. Tompának, ötlettelennek tűnt a Fradi, az ívelésekkel nem lehetett zavarba hozni a két jól megtermett siófoki belső védőt, ha pedig a vonalak mentén a bekkek vonala mögé került valaki, a beadás volt pontatlan.
Bár az eső elállt, a ferencvárosiak aligha gondolták, hogy az igazi hidegzuhany a szünet után érkezik – Csordás Csaba találata ugyanis aligha illett a hazaiak által elképzelt forgatókönyvbe. Miután a somogyiak már góljuk előtt is feltűnően higgadtan játszottak (tehették, hiszen nekik ezen a meccsen nem volt vesztenivalójuk), ezután még nagyobb nyugalommal adogathattak. A veszélyt érezve Garami József Marek Penksát, később a védő Bognár Zsolt helyett a csatár Alekszandar Jovicsot is pályára vezényelte, de a Fradi nem lett jobb, legfeljebb elszántabb. A hazaiak játékát hűen jellemzi, hogy Németh Gábornak egy óra elteltével volt csak érdemi munkája, amikor Lipcsei Péter szabadrúgását hárította látványosan.
Néhány évvel ezelőtt egy góllal végződő Schultz Levente, Fülöp Zoltán akciót vastapssal fogadott volna a Fradi-tábor, ám mert a nevezett játékosok immár a Siófok futballistái, a hazaiak közül keveseknek tetszett a második vendégtalálat.
A hajrában utolsó erőtartalékait mozgósítva próbált tenni valalmit a Ferencváros, de a siófokiakat alig-alig lehetett kizökkenteni nyugodtságukból. Csank János egyébként a mérkőzés előtt esélytelennek nevezte csapatát, és könnyen lehet, a rutinos tréner "altatásos” taktikája igencsak megtévesztette a zöld-fehéreket. A látottak alapján a szervezetten, okosan futballozó siófokiak megérdemelten nyerték meg a mérkőzést, és sokadszor igazolták, ez a gárda több figyelmet, nagyobb támogatást érdemelne.

Mestermérleg

Garami József:
"Az első gólig elfogadható teljesítményt nyújtottunk, de sajnos, semmi sem sikerült a kapu előtt. A gólt követően kitámadtunk, több lehetőségünk volt, de a játékunk szétesett. Sajnálom, hogy nyolc győztes mérkőzés után vereséget szenvedtünk. "

Csank János: "Nagy csata volt! Az első félidőben a nagy lehetőségeink előtti utolsó passzokat elrontottuk, szünet után azonban már a helyzeteknél is pontosak voltunk, és ennek köszönhetjük a győzelmünket."

Percről percre

Fülöp Zoltánt (balra) Balog Zoltán sokszor megállította, de a csatár így is lôtt egy gólt
Fülöp Zoltánt (balra) Balog Zoltán sokszor megállította, de a csatár így is lôtt egy gólt
1. perc: Gera "készítette le” a labdát középen Tökölinek. A hazaiak csatára pedig 18 méterről, ballal mesterien csavarta a kapura a labdát, balszerencséjére Kuttor beleért, így az centikkel ment el a jobb kapufa mellett.
11. perc: Fülöp Zoltán iramodott meg a bal oldalon, a tizenhatos és az oldalvonal közti területről középre gurított, Csordás ügyesen fordult le a védőkről, aztán jobbal kapura lőtte a labdát 14 méterről, Szűcs Lajos előre vetődve védett.
21. perc: Gera nagyszerű ütemben indította bal oldalon Kellert, a rutinos játékos csinált egy lövőcselt, majd az alapvonal közeléből kapura rúgta a labdát, Németh Gábor azonban jól zárta a rövid sarkot és az alapvonalon túlra ütötte a labdát.
40. perc: Lipcsei végzett el szögletet a jobb oldalról, Balog Zoltán ugrott magasra: nyolc méterről kapura fejelte a labdát, a gólvonalon álló László a mezőnybe stukkolta, Gera pedig kapásból hat méterről nagy helyzetben fölé vágta.
46. perc: Keményen védekeztek a siófokiak: Pantics buktatta Leandrót 21 méterre a siófoki kaputól. Gera végezte el a szabadrúgást, Németh Gábor öléből előbb kipattant a labda, de aztán a berobbanó Balog Zoltán elől már elcsípte.
51. perc: Fülöp szerezte meg a labdát a bal oldalon, majd nagyszerűen jobbal középre ívelt, a labda átszállt a védők feje felett, és Csordás a mezőny legalacsonyabb játékosa pedig hat méterről, előredőlve fejelte a labdát a bal alsó sarokba.
0–1
63. perc: Bognár Zsolt hibájából Fülöp szerezte meg a labdát a hazai tizenhatos előtt, aztán csinált egy cselt, passz helyett azonban a lövést választotta, így az eléje vetődő Dragóner és Bognár Zsolt szögletre mentett.
65. perc: Lipcsei végzett el szabadrúgást 25 méterre a siófoki kaputól. Hatalmas lövését követően azonban a labdát Németh Gábor parádés vetődéssel az oldalvonalon túlra ütötte.
68. perc: Kovács Péter szerzett labdát a saját térfelének közepén, nagyszerűen indította a túlsó oldalon előrelendülő Csordást, aki a tizenhatos előtt középre passzolt Schultzhoz, ő pedig a bal oldalon akciót kísérő Fülöphöz tette a labdát. Fülöp kicselelezte Lipcseit, majd jobb lábbal "eltörte a labdát”, de az így is a Fradi kapujának jobb oldalába vágódott.
0–2
2021.06.09 21:15:35

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Habitusához közelebb áll, hogy a bajnoki címért küzd.

2021.06.06 22:04:49

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Peter Stögert is tisztelem, esetében egyelőre csak az eredményei miatt tehetem.

2021.05.26 23:08:37

Labdarúgó NB I SZÖLLŐSI GYÖRGY

A Puskás Akadémia elnöke, Mészáros Lőrinc a járvány viszontagságai ellenére minden idők legjobb felcsúti idényét értékelhette.