Párizs 2024: a fővárostól 200 kilométerre vinnék a kosártornát

MTI/R. P.MTI/R. P.
Vágólapra másolva!
2022.06.08. 17:26
null
Andreas Zagklis (Fotó: AFP)
A házigazdák a francia fővárostól több mint 200 kilométerre rendeznék meg a 2024-es párizsi olimpia kosárlabdatornáját.

 

A sportág nemzetközi szövetsége (FIBA) által máris élesen bírált terv értelmében a szervezők a 210 km-re, vagyis csaknem háromórás útra fekvő Lille futballstadionjába vinnék az ötkarikás csoportmeccseket a belga határ mellé.

Eredetileg Párizs egyik csarnokát szemelték ki erre a célra, de ez márciusban dugába dőlt, mivel a francia NBA-játékosok közölték, hogy annak az arénának túl alacsony a plafonja a kosármeccsekhez. Ha a lille-i lebonyolítás zöld utat kap, az azt jelenti, hogy a fővárosban nem láthatók majd kosárlabda-mérkőzések egészen az olimpia utolsó néhány napjáig. Az éremtalálkozóknak ugyanis már a 15 ezres párizsi Bercy Aréna ad majd otthont, amelyet viszont addig a tornászok foglalnak el.

Andreas Zagklis, a FIBA főtitkára közölte, hogy ebben az esetben a játékosok nem szállhatnak meg az Olimpiai faluban a nagy távolság miatt.

„Emellett nem hiszem, hogy a lille-i stadionban megoldható lenne a klimatizálás a forró nyári napokon, mint ahogy a csapatok ellátása vagy az élelem tárolása sem” – fejtette ki a főtitkár.

Párizsban vélhetően az NBA-sztárokon túl is nagy nézettsége lenne az ötkarikás kosármeccseknek, mivel tavaly Tokióban a francia férfi válogatott ezüst-, a női pedig bronzéremmel zárt.

A lille-i Pierre Mauroy Stadion zárható tetőszerkezettel rendelkezik, és a futball mellett kosárlabda-mérkőzéseket, valamint tenisz Davis Kupa-döntőt is rendeztek már benne.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik