Női kosárlabda Euroliga: a Galatasarayt is legyőzte a Sopron

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2020.12.15. 16:10
null
A 18 pontos Tina Krajisnik volt a Sopron legjobbja (Fotó: FIBA)
A női kosárlabda Euroliga D-csoportjában a Sopron Basket 69–66-ra legyőzte a török Galatasarayt, így továbbra is hibátlan. A két csapat csütörtökön újra megmérkőzik egymással Sopronban.

 

Ez amolyan melós, szívvel-lélekkel kiharcolt Sopron-győzelem volt!

Láttunk már ilyenből kettőt ebben az Euroliga-szezonban, a magyar bajnok a novemberi buborékban ugyanazzal a szervezettséggel és alázatos játékkal verte a két francia ellenfelet, a Bourges-t és a Landes-ot, mint kedden a Galatasarayt. Nem mellesleg nincs is más a soproniak neve mellett három meccs után, mint győzelem, és mi lesz akkor, ha egyszer igazából sülnek majd a kezek Gáspár Dávid csapatában?

Nem szeretnénk elégedetlenek lenni, mert nagyon fontos és értékes sikert aratott a Sopron Basket a törökök ellen, ám lehetett volna ez valamivel simább, ha az alig 11 százalékos hatékonyságnál jobban dobja a távoliakat: összességében 19 triplából mindössze 2 hullott a gyűrűbe, a Galata versenyben is maradt mindvégig a győzelemért.

Viszont nyerni nem tudott – és most kezdjük a dicsérő szavakat –, mert a Sopron a mérkőzés jelentős részében úgy védekezett, ahogy azt vezetőedzője, Gáspár Dávid megálmodta. A szakember már a meccs előtt hangsúlyozta, hogy limitálni kell a ponterős ellenfél legjobbjait, ami a lett Anete Steinberga és az amerikai Mercedes Russell kivételével nagyjából sikerült is, így a házigazda hetven pont alatt tartotta ellenfelét, ez pedig megágyazott a győzelemnek.

Remekül kezdett a Sopron, három perc alatt elhúzott hat ponttal, érezhető volt, ki akarja használni a magyar csapat a lehetőséget, hogy ismét két mérkőzést játszhat itthon az Euroligában, ráadásul mindkettőt a korábbi tornát koronavírus-fertőzések miatt kihagyó Galatasaray ellen, amely egyébként bitang erős és szintén esélyes a playoffba jutásra. A házigazda keményen védekezett és nagy tempót diktált, az első negyedben vezetett már két számjegyű különbséggel is, ugyanakkor talán túlságosan elragadta a hév, egyre több lett a kapkodás, a támadások befejezésének siettetése, a Galata pedig szívósan, lassan közelített ellenfeléhez.

A soproniak közül Gaby Williams érezte leginkább a veszélyt, bámulatos duplákkal jelentkezett a második tíz percben, ellenben a többiek elfogytak mellőle, a törökök pedig Steinberga vezetésévél a szünet előtt nagyjából negyven másodperccel utolérték a hazaiakat, sőt a dudaszó előtt Russell duplájával át is vették a vezetést.

A zavart a szünetben sem sikerült azonnal elhessegetnie Gáspárnak és a szakmai stábnak, mert a fordulás után még néhány percig azt történt, amit az isztambuli játékosok akartak. Még szerencse, hogy Tina Krajisnik elővette mindig harcos és ezúttal ponterős énjét: a Sopron szerb centere kilenc ponttal kezdte a harmadik negyedet és lőtávolon belül tartotta csapatát. Tizenhárom elrontott távoli kísérlet után a tizennegyediket már elsüllyesztette Fegyverneky Zsófia is a 25. percben, ezzel vette vissza a vezetést, egyben a mérkőzés kontrollálását a Sopron. A magyar együttes a második negyedbeli kisiklás után ismét feljavult védekezésben, sikerült megfojtania a török támadásokat, és többször hat ponttal is vezetni tudott. Persze a vége körömrágós lett, de a Galatasaray nem igazán talált már fogást a negyedik negyed hajrájában a Sopronon, és bele kellett törődnie a vereségbe.

A magyar bajnok tehát három győzelemmel vezeti a csoportot, ami nagyszerű alap a folytatáshoz, ráadásul csütörtökön, a törökök elleni „visszavágón” megint tehet egy óriási lépést a legjobb nyolc felé. Csak újra melózni, harcolni kell. És ha még a kezek is sülnek majd...

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA
D-CSOPORT

SOPRON BASKET–GALATASARAY (török) 69–66
(21–13, 13–23, 23–19, 12–11)   
Sopron, zárt kapuk mögött. V: Sljivic (osztrák), Zenis (szlovák), Fuska (szlovák)
SOPRON: January 9, Fegyverneky 9/3, G. WILLIAMS 13, Brooks 9, KRAJISNIK 18. Csere: Walker, Johnson 9/3, Czukor 2. Edző: Gáspár Dávid
GALATASARAY: C. Williams 8, Yalcin 9/9, STEINBERGA 19/3, Hruscáková, RUSSELL 17. Csere: Bilgic 3/3, Hollingsworth 10, Köksal. Edző: Efe Güven
Az eredmény alakulása. 2. perc: 6–2. 5. p.: 10–7. 10. p.: 21–13. 13. p.: 23–17. 15. p.: 27–19. 18. p.: 32–30. 22. p.: 38–43. 25. p.: 46–47. 28. p.: 50–50. 30. p.: 57–55. 32. p.: 61–57. 35. p.: 65–59. 38. p.: 66–63
MESTERMÉRLEG     
Gáspár Dávid:
 – Nagyon kemény mérkőzés volt, amit főleg azért volt nehéz megnyerni, mert a második negyedben elvesztettük a ritmust. Ettől függetlenül a védekezésünkre továbbra sem lehet panasz, kivéve a már említett második játékrészt, amelyben 23 pontot kaptunk. A Galatasaray átlagban 84 pontot dob, ehhez képest mi most 66-ot kaptunk, ezért is sikerült nyernünk. Örülök annak is, hogy több játékos is elő tudott lépni a nehéz helyzetekben egy kosárral vagy lepattanóval, és átlendített minket a holtpontokon, ebből is látszik, hogy jól tudunk csapatként együtt dolgozni.
Efe Güven:  – Nagyon nehéz volt ez a meccs, korán tízpontos hátrányba kerültünk, de utolértük ellenfelünket. Nem tudtunk irányítani, túl sok könnyű kosarat engedtünk, és kihagytuk a ziccereket. Nehéz túrán vagyunk túl, a vírus miatt nem tudtunk rendesen felkészülni erre a találkozóra. Remélem, a második összecsapáson nyerünk.

A csoport állása: 1. Sopron 6 pont/3 mérkőzés, 2. Landes (francia) 3/2, 3. Bourges (francia) 2/2, 4. Galatasaray 1/1

CSÜTÖRTÖKÖN JÁTSSZÁK
14.30:
Galatasaray (török)–Sopron Basket (Tv: M4 Sport)

A CSOPORT MÁR KORÁBBAN LEJÁTSZOTT MÉRKŐZÉSEI
Sopron Basket–Bourges Basket (francia) 70–60(12–12, 22–17, 14–15, 22–16) 
Basket Landes (francia)–Bourges Basket (francia) 69–66(13–11, 15–12, 21–18, 11–19, 9–6) – hosszabbítás után
Sopron Basket–Basket Landes (francia) 70–59(22–16, 20–15, 10–18, 18–10)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik