Női kosár Euroliga: szoros volt, de újra kikapott a Szekszárd

FAZEKAS ZOLTÁN, BERG SÁNDORFAZEKAS ZOLTÁN, BERG SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2022.01.12. 20:02
null
A piros mezes orosz csapat jobban bírta a hajrát (Fotó: Tolnai Népújság/Makovics Kornél)
A Szekszárd sokáig vezetett, még a végjátékra fordulva is volt esélye arra, hogy megszerezze első győzelmét a női kosárlabda Euroliga csoportkörében, de végül nem jött össze a siker: a jobban hajrázó MBA Moszkva 73–64-re nyert a magyar csapat otthonában szerda este.

 

 

Három kulcsjátékosa nélkül is óriási csatára késztette orosz riválisát a tolnai együttes, amely tizenegyedik meccsét is elvesztette a női Euroligában.

A hetek óta sérüléssel bajlódó bosnyák-szerb Nikolina Milics és az amerikai Dana Evans mellett betegség miatt a honosított Goree Cyesha sem tudta vállalni a játékot az Atomerőmű KSC Szekszárd szerdai mérkőzésén – Milics és Goree hiányzása következtében átlagban harminc pont hiányzott a KSC-ből, amit nem könnyű pótolni. Vagyis az előjelek nem azt sugallták, hogy megtörik a sorozat újoncának rossz, nyeretlenségi szériája a női Euroligában, amelynek 11. fordulójában az orosz MBA Moszkva vendégeskedett Szekszárdon.

Ennek ellenére Krnjics Szara ponterőssége révén szoros volt az első negyed, fej fej mellett haladtak a felek. A KSC centere egymaga tíz pontot szerzett az első játékrészben, amelynek végén a tolnaiak 19–16-ra vezettek. Sajnos ezt egy 8–0-s orosz rohanás követte, egyre több hibát kényszerített ki vendéglátójából az MBA. Ekkor Zala Friskovec érezte úgy, hogy elő kell lépnie, a szlovén válogatott hátvéd három egymást követő támadást fejezett be kosárral: előbb egy triplát dobott, majd egy kettő plusz egyes kombinációból volt eredményes, aztán egy középtávoli dobást juttatott a gyűrűbe, s máris újra egyenlő lett az állás (27–27). Sőt, mivel Friskovec ezután is folytatta a pontgyártást, mert nem tudták levédekezni, hét ponttal megugrott a Szekszárd. Ebben a periódusban már a moszkvai játékosok egyre többször veszekedtek egymással egy-egy hibát vagy meg nem értést követően, úgy tűnt, nem igazán számítottak arra, amivel szembesültek az első félidőben, amely végül hétpontos hazai előnnyel zárult.

Elszántan és harcosan kosárlabdázott a tartalékos Atom, amely december 29. és január 9. között négy magyar bajnokit játszott, és mindet meg is nyerte. Persze az Euroliga más kávéház, nagyon más, ezt ugye a magyar együttes eddigi nyeretlensége is hangsúlyozta. Sajnos fordulás után a fordulat is jött: elkezdtek beesni az addig mindenhová, csak a gyűrűbe nem jutó orosz hárompontosok, 41–40-re már a vendégek vezettek, ám csak azért fordulhattak előnnyel a záró tíz percre, mert Anna Leskovceva dudaszós, palánkos trojkája becsapódott a hazai gyűrűbe a harmadik negyed végén.

Feszült volt a légkör, a 34. percben 55–52-es vendégvezetésnél Djokics Zseljko kapott technikai hibát reklamálásért, a másik térfélen pedig Bálint Réka dobott messziről szép hárompontost és faragta egy pontra a tolnaiak hátrányát.

Másfél perccel a vége előtt 65–64-es orosz vezetést mutatott az eredményjelző, azaz óriási esélye volt a Szekszárdnak, hogy megnyerje végre első meccsét az elitsorozatban, ám ezután két hárompontost dobtak a vendégek, így eldőlt az összecsapás, az Atom megint kikapott.

„Végig harcoltunk, de a szűk rotáció miatt a végére elfáradtunk, visszaesett a játékunk és már nem tudtunk megújulni – értékelt Krnjics Szara, a Szekszárd centere. – Nemcsak a mérkőzéseken, de az edzéseken is kevesen vagyunk, ezért sem sikerült a magunk javára fordítani a meccset a hajrában. Egyedüli centerként próbáltam a csapat hasznára lenni, segíteni, bízom benne, hogy a hétvégén a Győr ellen nekünk jön ki jobban a lépés.”

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA, 11. FORDULÓ
A-CSOPORT
ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD–MBA MOSZKVA (orosz) 64–73 (19–16, 17–13, 13–21, 15–23)
Szekszárd, 700
néző. V: Csender (román), Ignatiu (ciprusi), Alcaraz Moreno (spanyol)
SZEKSZÁRD: Studer 10/3, FRISKOVEC 18/6, Mányoky, Gereben 8, KRNJICS 17. Csere: Miklós M. 3/3, BÁLINT R. 8/6. Edző: Djokics Zseljko
MOSZKVA: Nyizamova 2, Sztoljar 3, LESKOVCEVA 13/6, LOGUNOVA 11/3, MAIGA 14/3. Csere: Krimova 3/3, Kirillova 8/3, GLOTI 9/3, Stanko 4, Korsakova 6/3. Edző: Alekszandr Diracujan
Az eredmény alakulása. 3. perc: 6–6. 7. p.: 10–10. 12. p.: 19–18. 14. p.: 19–22. 17. p.: 31–27. 21. p.: 36–31. 25. p.: 40–41. 28. p.: 43–45. 30. p.: 49–50. 34. p.: 55–56. 37. p.: 57–60. 39. p.: 64–65
Kipontozódott: Maiga (39. p.)
MESTERMÉRLEG
Djokics Zseljko:
– Fizikailag erős csapat ellen játszottunk. Centiméterben és kilogrammban is nagy volt a különbség, ennek tudatában emberfeletti volt, amit műveltünk, a végéig egálban voltunk ellenfelünkkel. Tudom, hogy újoncok vagyunk ebben a sorozatban, de nem tartom korrektnek a fújást.

További mérkőzések
USK Praha (cseh)–UMMC Jekatyerinburg (orosz) 77–90
Venezia (olasz)–TTT Riga (lett) 54–62
A Montpellier (francia)–Perfumerías Avenida (spanyol) mérkőzést január 29-én játsszák le.
Az állás: 1. Jekatyerinburg 22 pont, 2. USK Praha 19, 3. Perfumerías Avenida 16 (9 mérk.), 4. TTT Riga 16, 5. Lattes Montpellier 15 (10), 6. MBA Moszkva 14, 7. Venezia 13 (10), 8. Szekszárd 11
A csoport első négy helyezettje bejut a negyeddöntőbe, az 5. és a 6. helyezett az Európa-kupában folytatja.

B-CSOPORT
Az összes mérkőzést elhalasztották.
A várható új időpontok. Január 22.: Famila Schio (olasz)–Arka Gdynia (lengyel). Január 29.: Sopron Basket–Fenerbahce (török), Uni Girona (spanyol)–Dinamo Kurszk (orosz). Január 30.: Landes (francia)–Galatasaray (török)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik