Női kosár Euroliga: széles összefogással valósul meg a soproni „buborék”

Vágólapra másolva!
2020.11.16. 15:54
null
Az elitsorozat első csoportkörét Sopron rendezheti, az esemény fontos tesztje lesz annak, hogy Magyarország képes-e megfelelni a buborék elvárásainak (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Az elitsorozat első csoportkörét Sopron rendezheti, az esemény fontos tesztje lesz annak, hogy Magyarország képes-e megfelelni a buborék elvárásainak.

 

Aki kicsit is ismeri Török Zoltánt, a Sopron Basket ügyvezetőjét, nem lepődött meg azon, hogy amint kiderült, akár a leghűségesebb város is megrendezheti a női Euroliga négycsapatos csoportkörének egyik buborékját, azonnal belekezdett a szervezésbe, hogy rögtön az első adandó lehetőséggel nyugati fellegvárunkat bízza meg a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA). Hogy a szervezet megbízik Sopronban, annak alapját többek között a 2015-ös női Európa-bajnokság egy része, megannyi utánpótlás kontinensviadal, valamint a 2018-as és 2019-es Euroliga final fourjának lebonyolítása adja, ám nem jöhetett volna létre a november 29-én startoló buborék a kormányzati segítség nélkül.

Az esemény hétfői online sajtótájékoztatóján részt vett az újságírókon kívül Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Csiszár Szabolcs soproni alpolgármester, Szalay Ferenc MKOSZ-elnök és Török Zoltán.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is jelen volt az online sajtótájékoztatón (Fotó: Török Attila, acrhív)
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is jelen volt az online sajtótájékoztatón (Fotó: Török Attila, acrhív)

Szalay Ferenc kiemelte, Szabó Tünde kellő szerénységgel nagyon sokat dolgozott a forrásbiztosításért, miközben a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára is segített, Bodnár Péter ugyanis a legerősebb honi kapcsolattartó a nemzetközi szövetséggel. Az elnök szerint fontos, hogy Magyarország ki tudja próbálni, képes-e megfelelni a buborék elvárásainak. Intő példaként említette a magyar női kosárlabda-válogatott hollandiai kiruccanását – Amszterdamban csak papíron beszélhettünk buborékról, mert a kiszolgáló személyzetből valaki bevihette a koronavírus-fertőzést. Emiatt nagy a felelőssége a soproni szervezőknek, hiszen a hermetikusan elzárt közegbe nem kerülhet be fertőzött játékos, sportvezető vagy személyzeti tag. Szalay hangsúlyozta, az aktuális bajnoki idényben nem az eredmény a fontos, hanem a sport életben tartása. Túl kell élnie a sportágnak a nehéz helyzetet, emiatt a lehető legtöbb mérkőzést le kell játszani az egészséges játékosok szerepeltetésével, s itt az esély a 18–23 éves kosárlabdázóknak, hogy bizonyítsák rátermettségüket.

Csiszár Szabolcs kiemelte, Sopron már 1995 óta a nemzet sportvárosa, s úgy véli, most is igaz, amiről a final fourok rendezése kapcsán beszélt Török Zoltánnal: már azzal nyertek, hogy megszervezhetik az eseményt. A soproni klub természetesen ezúttal is számíthat a város támogatására.

A 23 fős szervezőbizottságot irányító Török Zoltán arról beszélt, hét napra száz vendéget és az őket kiszolgáló 143 főt helyeznek önkéntes karanténba. A buborék résztvevőit (a kiszolgáló személyzet is benne foglaltatik) három szállodában helyezik el és összesen 1100 tesztet végeznek el rajtuk az esemény ideje alatt, ők természetesen csak a csarnokba mehetnek, máshová nem. Ami nem szokványos megoldás: a sajtó munkatársai meghívásos alapon (ha minden jól megy, a Nemzeti Sport is a helyszínről tudósíthat a viadalról), tesztelési procedúra után (72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel) akkreditálhatnak az eseményre, és nekik is a buborékban kell élniük. Mivel ezt nagy számban teszik majd meg a média képviselői, széles körhöz juthat el a soproni rendezvény híre. A hotelek különálló étteremrészei miatt az egyes csoportok a szállodákon belül sem érintkeznek túl sokat egymással. A szervezők a mérkőzések kezdési időpontjait meghatározhatták, ám az edzésprogramot már nem – a rendezésnél a FIBA irányelveit veszik figyelembe a soproniak.

A Sopron Basket első embere elárulta, a csapat keretének mind a 12 tagja átesett a koronavíruson vagy jelenleg esik át rajta. Az Euroligában a jelek szerint Határ Bernadett kivételével mindenki rendelkezésre állhat majd. A 26 éves magyar válogatott center is túl van a betegségen, de az elvégzett vizsgálatok olyan szövődményt diagnosztizáltak, amely két hónapos kihagyásra kényszeríti az európai kosárlabda-mezőny legmagasabb játékosát. Török Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy az előírt ellenőrző vizsgálatokat be kell tartani, az alapos kivizsgálással ugyanis könnyen lehet, hogy tragédiát előztek meg ebben az esetben.

KOSÁRLABDA

EUROLIGA, NŐK
D-csoport, 1. kör (Sopron). A magyar csapat mérkőzései.
December 1., kedd, 18.00:
Bourges Basket (francia)–SOPRON BASKET
December 3., csütörtök, 18.00: SOPRON–Galatasaray (török)
December 4., péntek, 16.30: Basket Landes–SOPRON

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik