Női kosár Euroliga: harmadszor is tripláznak legjobbjaink a női elitsorozatban

Vágólapra másolva!
2022.10.25. 08:27
null
Fanatikus közönségükkel ünnepelték meg a DVTK játékosai október 12-én, a hazai rendezésű minitorna megnyerése után, hogy a klub története során először bejutott a csapat a női Euroliga csoportkörébe (Fotó: Árvai Károly)
Csak Spanyolország dicsekedhet azzal, amivel a DVTK főtáblára kerülésével hazánk, ugyanis – 2005 és 2010 után – ismét három együttes képviseli a magyar színeket a női kosárlabda Euroligában.

 

SOHASEM VOLT MÉG PÉLDA RÁ, hogy magyar címvédője legyen a női kosárlabda Euroligának, de a Sopron Basket Fenerbahce elleni áprilisi, bámulatos isztambuli diadalának köszönhetően immár ezt is elmondhatjuk. Az is csak kétszer történt meg korábban, hogy az elitsorozat főtábláján három honi együttes szerepeljen, ám egyik esetben sem csapott össze egymással két magyar csapat – ebben az évadban a soproniak a története során először csoportkörös DVTK-HUN-Thermmel biztosan megmérkőznek legalább kétszer az Euroligában.

A csúcssorozatban először 1999-ben szereplő, azóta ötszörös final four-résztvevő klub edzője, Gáspár Dávid elveszítette keretéből az idei négyes döntő legértékesebb játékosát, a Lyonhoz szerződő francia válogatott Gabby Williamst, és a sikerkovácsok közül többek közt a veterán amerikai Briann Januaryre sem számíthat, aki eredetileg nem pattogtatott volna az európai porondon, ám a török Mersin beugróként szerződtette. A magyar válogatott center Határ Bernadett a bajnoki döntőben elszenvedett térdsérülése után lábadozik, vagyis az első mérkőzéseken ő sem lesz bevethető.

Áprilisban csúcsra jutott a Sopron Basket, amely Fegyverneky Zsófi (elöl) vezérletével megnyerte az Euroligát Isztambulban, és csütörtökön  címvédőként várja a belgiumi idényrajtot (Fotó: MTI)
Áprilisban csúcsra jutott a Sopron Basket, amely Fegyverneky Zsófi (elöl) vezérletével megnyerte az Euroligát Isztambulban, és csütörtökön címvédőként várja a belgiumi idényrajtot (Fotó: MTI)

 

A zöld-sárgák még messze vannak attól, hogy teljesen készen álljanak a nagy feladatokra, ezt ékesen bizonyította az európai Szuperkupa trófeájáért rendezett múlt heti mérkőzés, amelyen az Európa-kupa-címet őrző francia Bourges 65–44-re nyert ellene hazai pályán. A magyar bajnokságban eddig mind a hét mérkőzésén győző Sopron Basket dobásai rendre célt tévesztettek, így hiába rukkolt ki stabil védekezéssel, nem lehetett esélye a győzelemre. Bőven van még tartalék a csapatban, kérdés, mit lehet kihozni az új szerzeményekből, akik közül ketten is megjárták a szeptember-októberi világbajnokságot, vagyis formába hozásuk jelentős időt vesz igénybe.

Ami az újonc miskolci együttest illeti, harmadik nekifutásra került be az elitsorozatba. Első alkalommal 2019-ben – még Cziczás László vezetőedző irányításával – Velencében a visszavágón, drámai körülmények közepette, hosszabbításban esett ki összesítésben három ponttal; két éve – Völgyi Péterrel – Törökországban a hazai Izmit ellen esélye sem volt (68–85).

Nem úgy idén a DVTK Arénában, ahol megszorítani sem tudták a minitornán a piros-fehéreket, akik az izraeli Elicur Ramlát (80–54), majd a török Botast (75–54) is simán verték meg, s nem hagytak kétséget, ott a helyük a legjobbak közt.

„Elvárás, hogy hazai pályán jó meccseket játsszunk, de persze nyerni is jó lenne. Szerintem lehet rá esélyünk, itthon mindenképpen   – mondta a Nemzeti Sportnak Szabó Tamás, a DVTK kosárlabda-szakosztályának vezetője. – Mivel újak vagyunk, idegenben kevesebb a sanszunk, ez lesz a tanulóévünk. Elég erős a hazai pályánk, ezt az idei Magyar Kupa-döntőben és az Euroliga-selejtezőben is érezhették a riválisok. Az Euroliga eleve csábító a drukkereknek, ezt mutatta, hogy a selejtezőben is szép számmal jöttek ki a meccsekre. Kedvező az ár a szezonbérletre, s ebbe még plusz hét mérkőzés is bekerült. Újra három magyar csapat lesz a sorozatban, ami remek, most, hogy a DVTK is bekerült a körforgásba, ez mindenképpen pluszt ad a magyar kosárlabdázásnak. A Sopron és a Szekszárd önálló, míg a DVTK multiklub, így talán nagyobb figyelem övezi, bízunk benne, hogy a többi szakosztállyal karöltve még több szálat meg tudunk mozgatni annak érdekében, hogy nagyobb legyen az érdeklődés. A Szekszárd elleni bajnokin a focisták gratuláltak a kosarasoknak, a mi lányaink pedig a Jegesmedvék találkozóin jelentek meg – maximálisan megvan az együttműködés a szakosztályok között, segítjük egymást, de a gyakorlatban eddig is így volt.”

Második nekifutásra szeretne már meccset, meccseket nyerni a Szekszárd a női  elitsorozatban (Fotó: Tolnai Népújság/Makovics Kornél)
Második nekifutásra szeretne már meccset, meccseket nyerni a Szekszárd a női elitsorozatban (Fotó: Tolnai Népújság/Makovics Kornél)

 

A Szekszárdnál jó hat éve, 2016 februárjában kezdődött el az új időszámítás, amikor Djokics Zseljko megérkezett, és akkor még elérhetetlennek tűnő álmokról kezdett suttogni a vezetőknek. Aztán jöttek az eredmények, bajnoki ezüstérmek, Magyar Kupa-győzelem Sopronban, s megnyílt az út az Euroliga felé. Harmadik nekifutásra (előtte, 2017-ben a francia Montpellier, 2018-ban a Lille ellen veszítették el az oda-visszavágós párharcot a selejtezőben) tudták már sikerrel megvívni a selejtezőt, s valóra vált, amiről évek óta álmodtak a játékosok és a vezetőség.

„Tavaly ilyenkor mi is ugyanabban a cipőben jártunk, mint most a DVTK, csak mi Sepsiszentgyörgyön vívtuk meg sikerrel a selejtezőt    – mondta lapunknak Szabó Gergő, a Szekszárd ügyvezetője.  – Az első évadunk nem sikerült jól, nem győztünk, de rengeteg tapasztalatot szereztünk. A nálunk maradók rutinja sokat jelent, de új a csapat – kemény lesz, hiszen nincs könnyű meccs ebben a sorozatban, de megpróbálunk több győzelmet szerezni. Nagyszerű, hogy a DVTK bejutott, gratulálunk neki. Ez a magyar kosárlabdázásnak óriási siker, újra három klubunk lesz Európa legjobb tizenhat csapata között, a spanyolok mellett csak Magyarország ad ennyi klubot az Euroligába.”

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Kányási Veronika (Fotó: Dömötör Csaba)
Kányási Veronika (Fotó: Dömötör Csaba)
„Nem szeretnénk újoncként viselkedni”
KÁNYÁSI Veronika, a DVTK csapatkapitánya
– Tulajdonképpen két sima győzelemmel jutottak be a csoportkörbe. Készen állnak a kalandra?
– Belülről nem éreztük simának a meccseket. Noha a végére tényleg nagy lett a különbség, mi szorosnak éltük meg a selejtezőt. Várjuk a rajtot, izgatottak vagyunk, s tudjuk, az újdonság varázsa benne lesz az idényben. Fárasztó lesz, sok utazással, de nálunk az a jó, hogy erős a közösség, s hiszem, hogy a nehéz időszakokon átsegítjük egymást.
– Mit szól, hogy újra három magyar együttes lesz a főtáblán?
– Biztos vagyok benne, hogy hosszú távon csak profitálhat belőle a sportág. Évről évre erősödik a magyar bajnokság, nagy dolog, hogy Európa elitsorozatában három hazai klub szerepel. De fontosabb, hogy mind a három csapatban játszanak meghatározó magyar játékosok.
– Nem félnek attól, ami a Szekszárddal történt az előző idényben?
– Ahogy akkor nekik, nekünk is új a sorozat, s tudjuk, az első év biztosan nehéz lesz. Most úgy vélem, mindkettőnknek reális esélye van meccseket nyerni, hazai pályán mindenképpen, mert a szurkolóink által teremtett atmoszféra megzavarhatja a riválisokat, nekünk pedig pluszenergiát ad. Nem szeretnénk újoncként viselkedni! Ami velük történt, abban benne volt a balszerencse is, reméljük, nekünk sikerül az első évben meccset nyernünk.
Studer Ágnes (Fotó: Dömötör Csaba)
Studer Ágnes (Fotó: Dömötör Csaba)
„Ugyanúgy állunk a sorozathoz, mint egy éve, azaz végre győzni akarunk!”
STUDER Ágnes, az Atomerőmű hátvédje
– Mit szól a DVTK sikeréhez?
– Örülünk, hogy a diósgyőrieknek is sikerült! Néztem a meccseiket, meggyőzően játszottak, látszott, már most egységesek, ami azért nem meglepő, mert a csapat gerince együtt maradt, és már összekovácsolódtak a játékosok.
– Hogyan tud abból a magyar kosárlabdasport hasznot húzni, hogy három csapatunk is ott van az Euroligában?
– Miskolcon Völgyi Péter vezetőedző bátran beveti a fiatalokat, ami örvendetes. A három együttesben sok a válogatott játékos, ez jó a nemzeti csapatnak, hiszen nagyon erős sorozatban pallérozódunk.
– Mit vár a Szekszárdtól az idényben?
– Sajnos az előzőben nem sikerült meccset nyernünk, így elég fura a helyzet – ugyanúgy állunk a sorozathoz, mint egy éve, azaz végre győzni akarunk! Most egyénileg kiemelkedőbb képességű játékosaink vannak, de csapatként össze kell csiszolódnunk. Az előző idényben rengeteg sérüléssel, betegséggel küzdöttünk, a szerencse sem állt mellénk, talán ezért sem sikerült győznünk.
Czukor Dalma (Fotó: Árvai Károly)
Czukor Dalma (Fotó: Árvai Károly)
„Talán az is megfogalmazható, hogy szeretnénk újra bejutni a final fourba”
CZUKOR Dalma, a Sopron Basket bedobója
– Milyen célokkal vágnak neki a héten kezdődő Euroliga-idénynek?
– Mint minden évben, most is ugyanaz a cél: minél több mérkőzést megnyerni. Talán az is megfogalmazható, hogy szeretnénk újra bejutni a final fourba, remélem, így is lesz!
– Felszabadultságot kölcsönözhet, hogy a Sopron Basket a sorozat címvédője, vagy inkább terhet jelent?
– Elképzelhető, hogy felszabadulttá tesz minket, terhet inkább azért jelenthet, mert egyre többen figyelnek a nevünkre, emiatt még inkább bizonyítanunk kell. Persze ez valahol pozitív is!
– Mit szól hozzá, hogy hosszú idő után ismét három magyar csapat játszhat az elitsorozat főtábláján?
– Nagyon örülök, és elismerésem a DVTK-nak, hogy túljutott a selejtezőn, néztem a mérkőzéseit. Nagyon jó a magyar kosárlabdasportnak, hogy három csapat is részt vesz a küzdelmekben. Régebben a hazánkba igazoló légiósok nem tudták, milyen szintet képvisel a sportág Magyarországon – arra gondoltak, nem lehet olyan magas a nívó, ám ezen a téren fejlődtünk, erős a bajnokság, és igazán nagyszerű, hogy több klub is megmutathatja: magas színvonalon kosárlabdázunk.

EUROLIGA, NŐK, FŐTÁBLA
A-CSOPORT:
ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD, BC Polkowice (lengyel), Virtus Segafredo Bologna (olasz), Tango Bourges Basket (francia), Olympiakosz SFP (görög), Valencia Basket Club (spanyol), Fenerbahce Alagoz Holding (török), ZVVZ USK Praha (cseh)
B-CSOPORT: CBK Mersin Yenisehir (török), Kangoeroes Mechelen (belga), Spar Girona (spanyol), Beretta Famila Schio (olasz), DVTK HUN-THERM, Basket Landes (francia), SOPRON BASKET, Perfumerías Avenida (spanyol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik