Női kosár Euroliga: final fourba jutott a Sopron Basket!

Vágólapra másolva!
2022.03.10. 21:47
null
A Sopron sorozatban negyedszer jutott be a final fourba (Fotó: FIBA)
A női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjének második mérkőzésén a Sopron Basket idegenben 72–65-re legyőzte a Montpellier-t, ezzel sorozatban negyedszer is bejutott a final fourba.

 

Egyértelmű volt a feldobás előtt, ha nem foglalkozik azzal, hogy még visszafogott játékkal is simán legyőzte otthon a francia Basket Lattes Montpelliert, képes koncentrálni és kontrollálni a történéseket a Sopron Basket, akkor már a második mérkőzéssel lezárja negyeddöntős Euroliga-párharcát. Így történt.

Az előző kilenchez képest ezúttal tíz játékost is tudott nevezni a találkozóra a házigazdát edző Valery Démory, Éléna Zemourával bővült a rotáció, akiről valószínűsíthető volt, hogy 18 évesen nem hoz megváltást a BLMA-nak.

A különbség a hetedik percre már elérte a nyolc pontot, miután Élodie Marie-Elina Naigre véletlenül önkosarat szerzett, beütötte a labdát a saját gyűrűjébe. Nem sokkal utána videózni kezdtek a játékvezetők, Briann january szabálytalanságát nézték meg, amely egy gyors indítást igyekezett megakadályozni. A lassítások alapján sportszerűtlen hibának tűnt, és ez is lett a végső ítélet.

A legutóbb csupán három pontig jutó francia-amerikai Gabby Williams ezúttal nagyon élt, ki tudta használni lendületességét, és sorra szerezte a kosarakat, ennek köszönhetően a második negyed elején már 24–12-re vezetett a magyar bajnok – Gáspár Dávid együttese egészen egyszerűen más kávéház, mint a szimpatikus és lelkes Montpellier. Nem hagyták magukat a fehér mezesek, felzárkóztak hat pontra, ennek következtében rögtön időt kellett kérnie Gáspár mesternek, aki figyelmeztette együttesét, hogy igyekezzen eltekinteni a buta eladott labdáktól, amelyekből kettőt is láthatott nem sokkal korábban. A nagyszünetig egyszer fel tudott jönni öt pontra a vendéglátó, de félidőben héttel jártak előrébb a zöld-sárgák, akiknek ekkor sok minden nem veszélyeztette a sikerét.

Az öltözőből ugyanakkor rendesen felpörögve jött ki a három pontra zárkózó Montpellier, amelyet a 32 éves, kétszeres Európa-bajnok szerb Ana Dabovics húzott. Nem zavarodott össze a Sopron, a keddi összecsapás óta az Euroliga történetének hatodik legtöbb gólpasszát jegyző Fegyverneky Zsófia kihagyhatatlan helyzetbe hozta Határ Bernadettet, a mieink aztán 9–0-s sorozatot építettek ki. A harmadik negyed végéhez közeledve, 13 pontos soproni előnynél már lehetett óvatosan barátkozni a gondolattal, hogy az elitsorozat tavalyi negyedik helyezettje sorozatban a negyedik final fourba is bejut (a 2019–2020-as évadot törölték a koronavírus-járvány miatt).

A záró periódusban azért tett még egy határozott kísérletet arra a BLMA, hogy kiharcolja a harmadik felvonás lehetőségét, nyolc nullás szériával jelentkezett be a folytatásra, ismét rendeznie kellett tehát a sorokat a Magyar Kupa-döntőjét elveszítő Sopronnak. Ebben Williams segített, aki ekkor már 28 pontot számlált (51–58 a franciák szemszögéből), ám a nagyot javuló Haley Peters triplával szomorította a látogatót. Gyönyörű hárompontost dobott azonban a szintén két Eb-címmel büszkélkedő és ugyancsak szerb Nevena Jovanovics, ez volt az első kosara ezen a napon, és általa megnyugodhatott a Sopron. A hátralévő percek izgalommentesen pörögtek le, utána nem volt más hátra, mint ünnepelni a részvételt az áprilisi final fourban!

Hogy hol rendezik a négyes döntőt, egyelőre kérdéses, az viszont nem, hogy a Sopron Basket esélyei jelentősen megnőttek azzal, hogy az orosz UGMK Jekatyerinburgot kizárták – más kérdés, hogy emiatt dörzsölheti a tenyerét a tavalyi második Perfumerías Avenida Salamanca, a 2021-ben rendezőként harmadik helyet szerző török Fenerbahce Safiport, de a cseh ZVVZ USK Praha is, amely a soproniak eredeti negyeddöntős riválisa lett volna. Páholyban egyelőre csak a magyar csapat és a továbbjutást csütörtökön ugyancsak kiharcoló Fenerbahce van, a másik két említett klubnak egy megnyert mérkőzésre még szüksége lesz az üdvösséghez.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA

NEGYEDDÖNTŐ
2. mérkőzés
Basket Lattes Montpellier (francia)–Sopron Basket 65–72
(12–19, 19–19, 12–18, 22–16)
Lattes, 1500 néző. V: Milicevic (bosnyák), Chueca Moreno (finn), Barkauskas (litván).
MONTPELLIER: Époupa 10, Bernies 3/3, Touré 11, Naigre 8/6, PETERS 15/3. Csere: DABOVICS 11, Kiavi 2, Riviere 3/3, Zemoura 2, Marmillod. Edző: Valery Démory
SOPRON: Fegyverneky 4, January 6, G. WILLIAMS 28/6, BROOKS 10/3, HATÁR 16. Csere: Dolson 5, N. Jovanovics 3/3, Varga A., Czukor. Edző: Gáspár Dávid
Az eredmény alakulása. 1. perc: 0–4. 3. p.: 6–12. 7. p.: 8–16. 12. p.: 12–24. 15. p.: 20–26. 19. p.: 30–35. 22. p.: 35–38. 26. p.: 35–47. 29. p.: 43–56. 33. p.: 51–56. 34. p.: 54–58. 35. p.: 54–63
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 a Sopron javára.
MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid:
– Tudtuk, hogy a Montpellier az otthonában igen veszélyes ellenfél, az idény során ezt többször is bizonyította. Agresszívan, ránk nyomást helyezve játszott, és voltak időszakok, amikor erre nem reagáltunk jól, elkövettünk hibákat, azonban a kulcspillanatokban jó döntéseket hoztunk, és megőriztük az előnyünket. Nehéz évadunk van, így különösen boldog vagyok, hogy újra részesei lehetünk a final fournak! Büszke vagyok a csapatra, az egész klubra, néhány napig szeretnénk kiélvezni ezt a sikert!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik