Női kosár: egyelőre nem állt össze az új Sopron

Vágólapra másolva!
2022.10.20. 11:49
null
A soproniak elveszítették az évad első nemzetközi tétmérkőzését kedden, bár edzőjük, Gáspár Dávid úgy véli, erőfelmérőnek azért jó volt az összecsapás (Fotó: Sopron Basket, Tóth Zsombor)
A Bourges egységes csapatjátékkal múlta felül a magyar bajnokot a női kosárlabda Szuperkupán – a Sopronnál megmutatkozott a túlzott bizonyítási vágy és az összeszokottság hiánya.

 

Eredetileg hajnali négykor indult volna haza a kedden európai Szuperkupa-meccsen szereplő Sopron Basket Bourges-­ból, ám a franciák közölték a klub képviselőivel, hogy három óra lesz az indulási időpont, mondván, egyébként nem tudják garantálni, hogy elérjék a Párizsból Bécsbe 10 órakor induló repülőgépet. Noha a kirendelt járat néhány percet késett, mivel a forgalom elég csekély volt a nap korai szakaszában, jócskán idő előtt kiért az idén Európa-kupát nyerő Tango Bourges busza a magyar bajnokkal a reptérre, ahol többórás várakozás vette kezdetét. A körülbelül két-három órányi éjszakai alvás nem volt elegendő, a zöld-sárgák csapatkapitánya, Fegyverneky Zsófia a csomagok feladása előtt néhány pillanatra Varga Alíz vállára hajtotta a fejét, hogy megpihenjen. Laczka Miklós segédedző sem volt a legfrissebb, de azért megnézett egy-két videót a jövő heti Euro­liga-ellenfélről, a belga Mechelenről.

Az általános hangulaton javított volna, ha a 2022–2023-as évad első nemzetközi tétmérkőzését megnyeri a Sopron, de a házigazda Bourges 65–44-re győzött – kétségkívül szokatlanul nagy vereség, Euroliga-címvédő ritkán marad alul ekkora különbséggel.

Gáspár Dávid edző kiemelte, erőfelmérőnek jó volt az összecsapás, hiszen javarészt nem azok vettek részt rajta, akik kiharcolták a szereplést, ráadásul egy mérkőzésen, idegenben kellett helytállni, és hát nem csak sima idény eleji edzőmeccs volt, mert trófea járt érte.

Azt persze bosszantó volt nézni, hogy az istennek sem akarnak beesni a Sopron Basket dobásai, de ennek hátterében feltehetően az új játékosok túlzott bizonyítási vágya, valamint az összeszokottság hiánya húzódott meg.

Nem előnyös, hogy Courtney Vandersloot hiányzik irányítóposzton, és egyelőre nem lehet tudni, csatlakozik-e egyáltalán az NB I listavezetőjéhez, míg a center Határ Bernadettnek szüksége van még két-három hónapra, hogy visszatérjen a parkettre súlyos térdsérülése után. Ettől függetlenül ha összeáll a gépezet, az aktuális évad Sopronja is versenyképes és veszélyes lesz minden színtéren – tény, nincs olyan sok idő a játék­elemek csiszolására, mert szombaton délután a Vasast még le lehet győzni erőből, ám jövő csütörtökön a Mechelen otthonában esedékes Euroliga-találkozón bizonyára többre lesz szükség.

A keddi győztes, a Bourges a rá jellemző egységes csapatjátékkal rukkolt ki, a Szuperkupa legértékesebb játékosának a kanadai Kayla Alexandert választották, aki 20 pontja mellé 11 lepattanót is leszedett, és Laetitia Guapóra sem lehetett panasz, aki 16 ponttal, hat lepattanóval, négy gólpasszal és három labdaszerzéssel vétette észre magát. Pénteken a francia Szuperkupát is megnyerheti a Bourges, Párizsban a Basket Landes lesz az ellenfele.

KOSÁRLABDA
NŐI SZUPERKUPA, BOURGES
TANGO BOURGES (francia)–SOPRON BASKET 65–44 (15–11, 14–15, 14–8, 22–10)

Bourges, 4000néző.V:Yalman (török), Chueca Moreno (spanyol), Gajdosz (lengyel).
BOURGES:Anderson6,Michel3/3,GUAPO16/3,Godin6,ALEXANDER20.Csere:Bankole3/3,Astier4,Steinberga7,Zodia.Edző:Olivier Lafargue
SOPRON:Fegyverneky, Sykes10,Kunek2,BROOKS20/3,Magbegor8.Csere:Böröndy, Sztankovics, Czukor2,Varga A.2.Edző:Gáspár Dávid
Az eredmény alakulása. 3. perc:3–2.6. p.:3–6.10. p.:15–9.16. p.:19–24.20. p.:29–26.23. p.:36–26.27. p.:38–32.33. p.:47–34.38. p.:59–38

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik