Női kosár Eb-selejtező: kezdés 25–0-val, kiütöttük Romániát

GYŐRI FERENC (Temesvár)GYŐRI FERENC (Temesvár)
Vágólapra másolva!
2022.11.24. 18:39
null
Studer Ágnes 10 ponttal és öt assziszttal zárt a magyar csapatban (Fotó: fiba.basketball)
Az első 25 pontot a magyar csapat szerezte, azaz igazából nem az volt a kérdés, ki nyeri meg a mérkőzést, hanem hogy mennyivel: a mieink végül 99–40-re verték meg Romániát a két női kosárlabda-válogatott csütörtök este Temesváron lejátszott Európa-bajnoki selejtezőjén, és nagyon fontos lépést tettek a jövő évi kontinensviadal felé.

 

Keleti szomszédunk, Románia harmadik legnagyobb városában, a soknemzetiségű, hazánk és Szerbia határához is közel fekvő Temesváron (ahol a polgármester német) a történelmi sajátosságoknak köszönhetően nem lehetetlen, hogy magyar szót halljunk. Nem is kellett messzire mennünk ezért, a helyi labdajátékcsarnok egyik portása magyar volt, míg a magyar női kosárlabda-válogatottnak helyt adó hotellel szemben felállított vásár árusai közt székely emberek lángost és kürtős kalácsot árultak.

Ezek az apró örömök jólesnek a szívnek persze, de sokkal fontosabb volt, hogy este a mieink legyőzzék a románokat az Európa-bajnoki selejtező harmadik körében. Lehetőleg minél több ponttal, az energiából jottányit sem veszítve negyven percen keresztül presszió alatt tartva a riválist, hiszen csak vasárnap derül ki, ez lesz-e a továbbjutás szempontjából fontos egyik mérkőzés, vagy a tavaly novemberi, amikor Izlandon 57 ponttal nyert nemzeti csapatunk. Máris leírhatjuk, hogy szempontunkból gyakorlatilag teljesen lényegtelen, ugyanis ismét összejött a kiütéses győzelem.

A bemelegítés alatt (miután ifjú kosaraspalánta lányok lepték el a parkettet) érdekes módon inkább hip-hop, reggae és funky stílusú slágerek szóltak, amelyek minőségére nem lehetett panasz, viszont egyáltalán nem segítették Székely Norbert együttesét abban, hogy maximálisan felpörögjön a feldobás pillanatára. A szövetségi kapitány nem volt nyugodt a találkozó napján, de emiatt nem lehetett őt elítélni, hiszen a magyar válogatott nem engedheti meg magának azt a „luxust”, hogy egymás után a második kontinensviadalról is lemaradjon.

A román csapat egyik játékosa, Pop Annamária korábban a Szekszárdban szerepelt, a félig magyar kosárlabdázó össze is ölelkezett a csütörtöki találkozáskor Studer Ágnessel, a tolnaiak irányítójával. Az első percek alapján megnyugodhattunk: sem techno-, sem metálzene nem kell ahhoz, hogy elérje a megfelelő fordulatszámot válogatottunk, merthogy már a harmadik perc elején nyolc nullára vezetett, emiatt időt is kellett kérnie a román szövetségi kapitánynak. Hogy minden rendben az önbizalmunkkal, mutatta, hogy Kiss Virág center egymás után kétszer is beleállt a triplába, és simán be is talált, ennek köszönhetően már 14–0 volt ide. A házigazda első kosarára nyolc és fél percet kellett várni, ekkor 25–0-ra vezettek a mieink, a felek közel sem voltak azonos súlycsoportban.

Rögtön az első negyedben felsejlett, hogy akár hatvanpontos különbséggel is nyerhetnének a mieink, szóval voltaképpen mindegy lenne, Izland vagy Románia végez a C-csoport harmadik pozíciójában – ahogy fentebb utaltunk rá, az is lett. Játszi könnyedséggel szerezték a kosarakat a magyarok, totálisan más sebességgel kosárlabdáztak a hazaiaknál. Hiányérzetünk amiatt lehetett, hogy az első húsz büntetődobásából négyet is elrontott csapatunk, ám ezt inkább csak azért írjuk ide, hogy jelezzük, vasárnap Spanyolországban abszolút más dimenziójú mérkőzés vár Dubei Debóra csapatkapitányra és társaira.

A nagyszünetben Goree Cyesha a román kisgyerekekkel viccelődött, mindenki felszabadultan várta a folytatást. Ennek ellenére a harmadik negyedben már némileg csökkent csapatunk elánja, Székely mester időt is kért a 28. percben – a 443 másodperc alatt szerzett 13 pont jelen körülmények között kevésnek tűnt.

A záró tíz percben helyenként ismét előbukkant az a magyar csapat, amelyik az összecsapás elején megalapozta egyébként elégséges differenciájú győzelmét. Az utolsó perc egyetlen kérdése az volt, eléri-e válogatottunk a száz pontot: szűk tíz másodperccel a vége előtt Kiss Angelika két büntetőt dobhatott, az elsőt elrontotta, majd a másodikat is – bizony, megint azok a fránya büntetők... Volt még egy oldalbedobásunk, és az akció végén Kiss Angelika ismét a vonalra állhatott. Ekkor is elhibázta mindkét kísérletét, de emiatt senki sem haragszik rá – 59 ponttal nyert a magyar válogatott Temesváron, és nagyon fontos lépést tett afelé, hogy kijusson a 2023-as Európa-bajnokságra.

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ
C-CSOPORT, TEMESVÁR
ROMÁNIA–MAGYARORSZÁG 40–99 (4–32, 10–24, 14–18, 12–25)
Temesvár, 600
néző. V: Vulic (horvát), Vavrová (cseh), Kunellesz (ciprusi)
ROMÁNIA: Panait 5/3, Ghizila 2, Podar 8, Ardelean 2, VIRJOGHE 8. Csere: Vaida 4, Kilin, Nan, Armanu 9/9, Pop, Fota 2, Pricop. Szövetségi kapitány: Daniel Calancea
MAGYARORSZÁG: STUDER Á. 10, LELIK 12/3, Dubei 8/6, GOREE 10, KISS V. 24/9. Csere: Dombai 9/3, Ruff-Nagy D. 7/3, Mérész 9, Kiss A. 2, Kányási 5/3, Horváth B., Török Á. 3/3. Szövetségi kapitány: Székely Norbert
Az eredmény alakulása. 8. perc: 0–25. 12. p.: 4–33. 16. p.: 10–44. 18. p.: 12–51. 22. p.: 14–62. 29. p.: 26–69. 34. p.: 28–82. 37. p.: 38–87. 38. p.: 40–95
MESTERMÉRLEG
Daniel Calancea:
– Elismerésem a magyar válogatottnak, jelenleg hatalmas a különbség köztünk. Nagyon-nagyon fiatal a csapatunk, hat játékosunk ezen az estén lépett pályára először a nemzeti együttesben, ketten tizenhét, ketten tizenkilenc, míg ketten huszonegy esztendősek. Nekik nyilvánvalóan nagyon nehéz volt helytállni a legmagasabb szintet képviselő rivális ellen.
Székely Norbert: – Elégedett vagyok azzal, ahogy a csapat védekezett, ahogy hozzáállt ehhez a meccshez, mert az első perctől az utolsóig komolyan vette elsősorban saját magát, az ellenfelet pedig megtisztelte azzal, hogy végig hajtva annyira győzte le, amennyire csak tudta. A legnagyobb erényünk a csapategység, örülök, hogy mindenki értékes játékperceket tölthetett a pályán. Ennek a mérkőzésnek a tapasztalataival úgy utazunk most Spanyolországba, hogy ott is nyerni akarunk, ami kosárlabdában a világ egyik legnehezebb feladata.

A csütörtöki másik mérkőzésén
Spanyolország–Izland 120–54

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország3
3
293–1686
2. MAGYARORSZÁG3
2
1276–1645
3. Románia 3
1 2
157–265 4
4. Izland 3
3
171–300 3

KÖVETKEZIK
4. forduló, vasárnap

17.00: Spanyolország–MAGYARORSZÁG
17.30: Izland–Románia

A 2023. június 15–25. között Izraelben és Szlovéniában sorra kerülő Európa-bajnokságra a selejtező csoportok 10 első helyezettje, valamint a négy legjobb csoportmásodik jut ki – a két rendező ország selejtező nélkül résztvevő..

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik