Női kosár Eb-sel.: él a remény, legyőztük Szlovákiát!

FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENCFAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.02.04. 19:48
null
A visszatérő Fegyverneky 13 pontig jutott (Fotó: fiba.basketball)
A magyar női kosárlabda-válogatott az utolsó Európa-bajnoki selejtező mérkőzésén 65–57-re legyőzte Szlovákiát, ezzel megőrizte esélyét arra, hogy a további eredmények kedvező alakulása esetén kijusson az Eb-re.

 

Vajon melyik arcát mutatja ezúttal a csapatunk? Kell-e, lehet-e majd számolgatni a mérkőzés után? Fegyverneky Zsófia visszatérése erre az egy meccsre pozitív hatással lesz-e a többiekre és a csapatjátékra?

Rengeteg kérdésre vártuk a választ a magyar válogatott utolsó csoportmeccsén, amelyet csütörtök este játszottak a mieink Szlovákia ellen Pöstyénben. Azt már előre tudtuk, győzni kell ahhoz, hogy maradjon esély a nyári Európa-bajnoki részvételre (vereség esetén már a számolgatásnak sem lett volna értelme, de győzelemnél sem biztos, hogy csoportelsők leszünk, márpedig a kilenc csopormásodikból csak az öt jobbik jut ki az Eb-re), mint ahogy azt is, hogy a jó kezdés kulcsfontosságú lehet. Ez végül sikerült is, mert ugyan az ellenfél vezetett 3–0-ra, remek triplákkal és pontos duplákkal már hét ponttal mi vezettünk 12–5-re.

A kezdőben kapott helyet a 36 éves Fegyverneky, aki 2017-ben visszavonult a nemzeti együttesből, hogy aztán egy év múlva az albán–magyar találkozóra visszatérjen, s most Székely Norbert felkérésére megint csatlakozzon egyetlen összecsapás erejéig a válogatotthoz.

A rutinos hátvéddel a fedélzeten összeszedetten és koncentráltan játszott csapatunk, s szinte végig vezetett az első negyedben, ám a végén két eladott labdából öt pontot szereztek a hazaiak és már ők jártak előrébb. A folytatásban Határ Bernadett – akit egyre többször remekül megtaláltak a társak a palánk alatt – pontjaival visszavettük a vezetést, sőt, előbb 38–31-re elhúztunk, utána pedig a nagyszünetre 11 pontos előnnyel mentek a lányaink. Ekkor az volt az érzésünk, simán behúzza az együttes a győzelmet, de nagyot tévedtünk, mert fordulás után jött egy teljes negyednyi rövidzárlat a mieinknél: ebben a tíz percben összesen három pontot – egy büntetőt és egy Határ-duplát – értünk el, de óriási szerencsére a hazaiak sem brillíroztak, így még mindig három egységgel Magyarország állt jobban az utolsó játékrész előtt.

Ám csak a 32. percig, akkor Angelika Slamová triplájával kiegyenlített a vendéglátó, majd a szlovák hátvéd újabb hármasával már vezetett. Jól láthatóan egyre nagyobb önbizalommal és egyre pontosabban kosárlabdázott a szlovák együttes, a magyaroknál pedig mindenki elbizonytalanodott kissé.

Így annak roppantul örülhettünk, hogy Fegyverneky és Studer pontjaival megindult felfelé a gödörből a csapat, amely a hajrára újból a szebbik arcát mutatta, s végül az egész mezőny legjobbjának bizonyuló, 25 pontig jutó Határ remeklésével kicsikarta a továbbjutás szempontjából elengedhetetlen győzelmet.

Amennyiben szombaton a hollandok megverik a szlovákokat, akkor Magyarország a második helyen zár és négy második helyezettet kell megelőznie összesítésben, hogy ott legyen az Eb-n, de ha a szlovákok nyolc, vagy annál kevesebb ponttal győznek, akkor csoportelsőként kijutunk a kontinensviadalra.

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
H-CSOPORT, 4. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–SZLOVÁKIA 65–57 (19–22, 23–9, 3–11, 20–15)
Pöstyén, zárt kapuk mögött. V:
Sljivic (osztrák), Picilkasz (görög), Maciulis (litván)
MAGYARORSZÁG:FEGYVERNEKY13,Studer Á.8/3,Raksányi6/6,GOREE11,HATÁR25.. Csere:Kiss V.2,Dubei, Török Á., Aho, Zele. Szövetségi kapitány:Székely Norbert
SZLOVÁKIA:
Bálintová7,Dudásová9/3,Prazenicová2,Oroszová6,Jurcenková2. Csere:Páleníková8/6,Remenárová4,Moravcíková2,SLAMOVÁ13/9,Sujová4. Szövetségi kapitány:Suja György
Az eredmény alakulása. 3. perc:
3–5.5. p.:12–5.10. p.:19–22.12. p.:24–22.16. p.:32–29.20. p.:42–31.29. p.:43–42.32. p.:45–45.33. p.:47–48.36. p.:55–50.39. p.:61–53
Kipontozódott:
Jurcenková (38. p.)
MESTERMÉRLEG
Székely Norbert:
– Volt tartása a csapatnak, ahogy Hollandiában, most is visszajöttünk egy rossz periódus után. Az elzárás-leválás megváltoztatása gondot okozott, nem voltunk elég mozgékonyak, nem járattuk oldalra a labdát, emellett a gyors indításainkat is elpuskáztuk, és kihagytunk egy-két ziccert. Nehéz megfogalmazni, hogyan lendültünk át a hullámvölgyön, amire készültünk, tudatosan építettük úgy a játékot, hogy kezelhessük a nehéz szituációkat és a félelmet. Sajnálhatjuk a hollandok elleni két meccset, de a négy mérkőzésünkből hármat is idegenben kellett lejátszanunk. Megmutatta a válogatott, miért volt hetedik két éve az Európa-bajnokságon, nagyon remélem, hogy szombaton ki tudjuk szurkolni a továbbjutásunkat biztosító eredményeket.

A csoport állása:
1. Magyarország 4 meccs, 2 győzelem, +7, 6 pont,
2. Hollandia 3 meccs, 2 győzelem, –5, 5 pont
3. Szlovákia 3 meccs 1 győzelem, –2, 4 pont

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik