Női kosár: bemutatták a soproni sikercsapatról szóló albumot

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.10.07. 16:07
null
Török Zoltán a Sopron Euroliga-sikeréről szóló kiadvány bemutatóján (Fotó: Dömötör Csaba)
Az MKOSZ székházában hullott le a lepel a „We are the Champions” című kiadványról, amely rendkívül igényes kivitelben mutatja be a Sopron Basket 2021–2022-es, zajos győzelemmel záruló Euroliga-évadát.

Aki ott volt Isztambulban, sosem feledi, aki nem volt ott, az sem. 2022. április 10-én első magyar klubként megnyerte a női Euroligát a Sopron Basket csapata, miután a fináléban csaknem tízezer tomboló török drukker szeme láttára 60–55-re felülmúlta a Fenerbahcét. Ezt a találkozót és az odáig vezető utat, a 2021–2022-es Euroliga-idényt taglalja a „We are the Champions” című emlékalbum, amely valóban gyönyörű kiadvány.

A könyvet pénteken délelőtt mutatták be a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének budaörsi székházában. Az eseményen a Sopron Basket teljes jelenlegi kerete és szakmai stábja is képviseltette magát. A beszédek előtt video-összeállítást vetítettek a fantasztikus döntőről, amit nyilvánvalóan mindenki szívesen élt át újra.

VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓNK AZ ESEMÉNYRŐL

Miután Török Zoltán, a soproniak ügyvezetője univerzalitását bizonyítva segített a mikrofon helyes beállításában Schmidt Ádámnak, a sportért felelős államtitkár megköszönte kollégáinak, hogy megírták neki a beszédet, de inkább személyes hangon Török Zoltánhoz szólt. Kiemelte, hogy a sportvezető harminc évvel ezelőtt kitűzött egy célt, amit minden részletre kiterjedő, elképesztő alapossággal, Hollós Anna és Molnár Balázs segítségével hajszolt. Voltak buktatók is az úton, de sosem került le a fókusz a célról. Schmidt Ádám kijelentette, a soproniak sikere annak a példája, hogy alázatossággal, tettrekészséggel és emberséggel milyen messzire lehet eljutni.

Szalay Ferenc, Török Ferenc és Schmidt Ádám (Fotó: Dömötör Csaba)
Szalay Ferenc, Török Ferenc és Schmidt Ádám (Fotó: Dömötör Csaba)

„Irány a címvédés!” – adta ki az iránymutatást az államtitkár, majd megölelték egymást Török Zoltánnal.

Az MKOSZ elnöke, Szalay Ferenc hangsúlyozta a sport nemzetépítő erejét, valamint hogy továbbra is stratégiai ágazatként tekint rá a kormányzat. A soproniakéhoz hasonló diadalok utat mutathatnak a felnőtteknek és a gyerekeknek, utóbbiak elmondhatják, megéri küzdeni az álmokért, hiszen ott vagyunk a nemzetközi elitben és a nemzet erős – mert Isztambulban a hazaiak ellen nyerni nagy fegyvertény. Szalay Ferenc kijelentette, büszkén tekint a vejére, Gáspár Dávidra, aki a Sopron Basket edzői posztját foglalja el.

A sorban lapunk főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, Szöllősi György következett.

„Vannak olyan kiadványok, könyvek, amelyek soha nem jelenhetnének meg a Nagy Béla-program és a sportállamtitkárság segítsége nélkül. Vannak, amelyeket a Nagy Béla-program emel fel, de vannak olyanok is, amelyek a programot emelik fel, ezek közé tartozik a soproniak győzelmét dokumentáló album. Nagy büszkeségre ad okot, hogy a program keretében öt év alatt több mint száz projektet valósíthattunk meg” – taglalta Szöllősi György, majd felidézte, hogy amikor újraszinkronizálták labdarúgó-válogatottunk 1953. november 25-én Angliában aratott 6:3-as diadalának közvetítését, Szepesi György sportriporter tőle egyébként szokatlan módon azt mondta, azon a napon ő is világklasszis teljesítményt nyújtott, akárcsak Puskásék a pályán. Szöllősi György szerint ahogy Szepesi kommentálása, ez a könyv is méltó a soproni csapat sikeréhez. Hozzátette, a könyv Török Zoltán érdemeinek megkoronázása is, és bár fontos az ezüst, a harmadik, a kilencedik hely, de mindannyian tudjuk, a győzelemtől egy szakadék választja el ezeket.

Szöllősi György (Fotó: Dömötör Csaba)
Szöllősi György (Fotó: Dömötör Csaba)

A könyvet kiadó Kék Európa Stúdió nevében Harle Tamás cégvezető, kollégánk elárulta, Török Zoltán elzárta a nyomdából kiérkező könyvet, még a szerző Lantos Gábor is a bemutatón fogta először a kezébe. Harle Tamás szerint az album a sportkönyvkiadás ékköve lett, és a könyv célja, hogy aki ott volt a helyszínen, legyen ismét lúdbőrös, míg a többség, amelynek erre nem volt lehetősége, szintén átélhesse az eseményeket. A kiadványban szereplő 206 fotóból 10-et készített a nemzetközi szövetség munkatársa, a többi Tóth Zsombor soproni fotós műve. Harle Tamás arról is szólt, hogy Török Zoltán külön kérése volt, az arénában, irodában dolgozók neve is legyen felsorolva a könyvben – ez a szemlélet, ez a csapat, ez a közösség érte el a sikert!

Az írásos epizódokat jegyző Lantos Gábor, az Origo sportrovatának vezetője, a Sportrádió műsorvezetője csaknem négy évvel ezelőttig ment vissza az időben, 2018. december 20-ig, amikor a Sopron–Riga Euroliga-csoportmérkőzésen üresen maradt Török Zoltán széke, ami korábban 25 évig nem fordult elő. Egy héttel korábban még együtt voltak a törökországi Hatayban a csapatot szinte mindenhová elkísérő Lantos Gáborral, ám akkor kollégánk hívásaira, üzeneteire nem reagált Török Zoltán – mint kiderült, olyan csatába kezdett, ami minden sportmérkőzésnél nagyobb (a soproni sportvezető azóta súlyos daganatos betegségével küzd). Azóta hol üresen maradt az a szék, hol nem, de Isztambulban megélhette a fantasztikus diadalt Török Zoltán, és a legnagyobb boldogság, hogy a könyvbemutatón sem állt üresen az a bizonyos szék.

Tóth Zsombor, Lantos Gábor és Harle Tamás (Fotó: Dömötör Csaba)
Tóth Zsombor, Lantos Gábor és Harle Tamás (Fotó: Dömötör Csaba)

Tóth Zsombor, aki képeivel könnyebben átélhetővé tette az elmúlt évadot, arról beszélt, hogy hozott anyagból dolgoznak a fotósok, de annál jobbat senki nem hozhatott, amit a Sopron Basketnek sikerült. Mint elmondta, Török Zoltán már az isztambuli ünnepi vacsora desszertje előtt kijelentette, ebből könyv lesz, és valóban így történt – az albumban a képek és a szöveg erősítik egymást.

Végül Török Zoltán (talán nem bántjuk meg a játékosokat, élükön Fegyverneky Zsófia csapatkapitányt, és az edzői stábot, ha azt írjuk, a főszereplő) állhatott a pulpitusra. A soproni klub első embere leszögezte, voltak már remek együttesei a Sopronnak, de éppen az a csapat ért a csúcsra, amelyik a legjobban megérdemelte, és ennél nagyobb dicséret nem hangozhat el az ő szájából. Két képet mutatott be a közönségnek, az egyik fekete-fehér, 2018. április 20-án készült a Novomatic Arénában, amikor a csapat bejutott az Euroliga döntőjébe. Török Zoltán akkor azt nyilatkozta, elérték a Mount Everestet, és annál nincs feljebb. Ezen a nyáron aztán Pécsen tartott előadást egy konferencián, abban a városban, ahol mindig nehézséget jelentett letennie a lábát. Azt mondta a vele szemben ülő edzőknek, hogy ha elvégezték a napi munkát, hazamentek, számot vetettek mindennel és belenéznek a tükörbe, legyenek kegyetlenül őszinték magukkal, ez viszi őket előre. Török Zoltán Pécsről hazafelé döbbent rá, hogy négy éve hazudott önmagának, mert a Mount Everestet 2022-ben a Fenerbahce csarnokában érték el...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik