Női kosár: 27 év, 27 trófea, soproni boldogság a javából

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.04.25. 10:25
null
A soproni buli már a Novomatic Arénában elkezdődött, a telt házas csarnok együtt ünnepelt Euroliga-győztes és bajnoki címét ismét megvédő kedvenceivel (Fotó: Tumbász Hédi)
Családtagokkal, barátokkal,  szurkolókkal közösen élvezte ki  a Sopron Basket kollektívája, hogy a klub az Euroliga után a honi élvonal küzdelmeit is megnyerte.

Jó nekem – énekli az Ocho Macho nevű együttes legismertebb dala refrénjében, és ezt bizony a Sopron Basket női kosárlabdacsapata is elmondhatta magáról szombaton, meg nagyjából a teljes 2021–2022-es évadban. Gáspár Dávid együttese két hete hazahozta Isztambulból az Euroliga trófeáját, tízezer török szeme láttára tréfálta meg a Fenerbahce Safiportot, aztán a hazai bajnokságban is felért a csúcsra, egyedül a Magyar Kupa megnyerése hibádzott, a miskolci tornán „csak” ezüst­érmet szerzett a leghűségesebb város egyik ékköve, a győztes a DVTK lett.

Hogy miért került szóba az Ocho Macho? A szombathelyi illetőségű, kőszegi alapítású zenekar szolgáltatta a talpalávalót az Atomerőmű KSC Szekszárd felett aratott 3–0-s győzelmet jelentő 74–52-es siker estéjén az egyik soproni szórakozóhelyen. Az első két szoros csata után a harmadikra elfogyott az üzemanyag a becsületesen harcoló tolnaiak tankjából, így nem tudták meggátolni, hogy a zöld-sárgák begyűjtsék 15. bajnoki aranyérmüket is.

A buli természetesen már a Novomatic Arénában elkezdődött, a szurkolók (akik végre tisztességesen megtöltötték a csarnokot), főként a legfiatalabbak sorra kérték a közös fotókat kedvenceikkel, az Euroliga-final four MVP-je, Gabby Williams különösen népszerű volt, de unalomra senki sem panaszkodhatott.

Alig több mint két és fél-három órával a végső dudaszó után vette kezdetét a szűkebb értelemben vett mulatság, amelyről a legjobban egyértelműen Határ Bernadett hiányzott. A finálé szekszárdi felvonásán súlyos térdsérülést szenvedő, nagyjából tíz hónapos kihagyásra kényszerülő, néhány hét múlva kés alá fekvő klasszisnak szombaton bőségesen kijutott mindkét csapat szurkolótáborának szeretetéből, és annak is nagyon örült, hogy az éremátadásnál felment hozzá a soproni csarnok karzatára Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, hogy a nyakába akassza a jól megérdemelt aranyérmét.

A csekély mértékben egészséges ételekkel tarkított rögtönzött vacsorával felturbózott mulatságon tiszteletét tette Török Zoltán, a Sopron Basket hosszú ideje súlyos betegséggel küzdő ügyvezetője is (neki természetesen szigorúan tilos a gyorséttermi termékek és az alkohol fogyasztása), aki örömmel számolta össze, hogy klubja 27 trófeánál tart fennállása során. Éppen ennyi ideje irányítja a honi NB I-ben 2015 óta egyeduralkodó egyesületet a sportvezető, aki az 1993-as első bajnoki aranyat még szurkolóként élte át. Úgyhogy a korábbi, a sok ezüstérem idejéből eredeztethető lelátói fricska, a „Silver Zoli” már nem állja meg a helyét, Török Zoltán Goldenre nemesítette saját elnevezését.

A potenciális bajnokavatást a helyszínen nézte meg a nagyon barátságos és tréfás szlovén erőnléti edző, Filip Stepisnik édesapja és unokatestvére, valamint Magyarországra érkezett Gabby Williams édesanyja és testvére is. Williams vasárnap nemcsak személyesen, közösségi oldalán is elbúcsúzott a csapattól, amelyet két éven át szolgált. A francia válogatott bedobó nyáron a Seattle Storm WNBA-franchise-t erősíti majd többek közt Sue Bird és Breanna Stewart társaságában, aztán a hírek szerint Franciaországban folytatja a karrierjét.

Érzelemdús volt Briann January éjszakai elköszönése is, a 34 éves amerikai hátvéd három idényt töltött a Sopron Basketnél, és ha minden igaz, többé nem kosárlabdázik Európában, csak a tengerentúlon. Hogy kikkel erősít a kontinens legerősebb klubja, azt a következő hetekben bizonyára megtudhatjuk. Bármi is történjék a folytatásban, a most befejezett mámoros évadot már senki nem veheti el Gáspár mester tanítványaitól, ahogyan Török Zoltántól sem.

A BAJNOKI VÉGEREDMÉNY
Bajnok: Sopron Basket,    2. Atomerőmű KSC Szekszárd, 3. DVTK, 4. NKA Universitas PEAC, 5. Uni Győr Mély-Út, 6. Vasas Akadémia, 7. Ludovika-FCSM Csata, 8. TFSE-MTK, 9. ELTE BEAC Újbuda, 10. VBW CEKK Cegléd, 11. PINKK-Pécsi 424, 12. BKG-Prima Szigetszentmiklós (kiesett)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik