Női 3x3-as kosár: folytatódik a magyar menetelés

GYŐRI FERENC (Graz)GYŐRI FERENC (Graz)
Vágólapra másolva!
2021.05.28. 11:29
null
Papp Klaudiának (labdával) egy egész páholy szurkolt a Thunderdome-ban (Fotó: FIBA)
Nemzeti csapatunk az önkívületi állapotban játszó Goree Cyesha vezérletével Hollandiát is felülmúlta a 3x3-as kosárlabdázók ausztriai olimpiai selejtező tornáján, így hatalmas lépést tett afelé, hogy csoportelsőként kvalifikáljon a negyeddöntőbe.

Amire lehetett számítani, bár így is a meglepetés erejével hatott: a grazi olimpiai kvalifikációs torna C-csoportjának csütörtök késő esti találkozóján a legutóbb „nagypályán” az Uni Győr Mély-Útnál pattogtató Kadri-Ann Lass nevével fémjelzett észt válogatott összeszedett játékot bemutatva legyőzte Hollandiát, amely péntek délelőtt várt a mieinkre – azért került át másnapra az összecsapás, mert csütörtökön a hatalmas vihar miatt órákat csúszott a program.

Emlékeztetőül: a magyar válogatott meggyőző teljesítménnyel 21–11-re verte Fehéroroszországot, ezzel a nagyon fontos sikerrel kezdte az ausztriai viadalt. A beloruszok Srí Lanka ellen javítottak (öt percre sem volt hozzá szükségük a tízből), igaz, ennek a mérkőzésnek valószínűleg nem lesz sok jelentősége a végelszámolás szempontjából, hiszen feltehetően mind a négy rivális átgázol majd az ázsiaiakon.

Utána viszont jöhetett a várva várt Magyarország–Hollandia rangadó! Az ellenfél csupa olyan játékossal állt ki, akik legalább egy meccsen pályára léptek a mieink elleni két 5x5-ös Európa-bajnoki selejtezőből 2019-ben és 2020-ban Amszterdamban. Mivel nemzeti együttesünk mindkét találkozót követően vesztesen hagyta el a pályát, volt miért visszavágni a Jill és Loyce Bettonvil, Noortje Driessen és Ilse Kuijt által alkotott hollandoknak, akik ráadásul a mies-i felkészülési viadalon 20–15-re nyertek Károlyi Andrea csapata ellen szűk két hete.

A magyar válogatott Goree Cyesha, Medgyessy Dóra, Theodoreán Alexandra összeállításban kezdett, a padról szállt be Papp Klaudia (akinek egy egész páholy szurkolt a Thunderdome-ban).

Medgyessy-kosárral indult a küzdelem, a mieink találataira rendre válaszolni tudott a rivális, 5–3-nál vezetett először kettővel csapatunk, aztán Goree vezérletével gyorsan rátett még két pontot. Nem kaptak könnyű kosárszerzési lehetőségeket a narancs-fehér mezesek, mégis betaláltak kintről, ám Goree irányítása alatt tartotta az eseményeket. 9–6-ra vezettünk a második öt percre fordulva, s a hollandok ugyan ismét szereztek egy kettest a semmiből, Goree Cyesha nem hiába küzdött meg a lepattanóért. Sajnos gyűjtötték a faultokat a mieink, a hollandok meg egyenlítettek, Driessen szépen játszott, de Goree távolról is precíz volt (12–10).

Medgyessy javára semmit sem akartak ítélni a játékvezetők, azonban ezt is elbírtuk, Theodoreán büntetőjét követően négy pont volt a magyar előny. Goree önkívületi állapotban kosárlabdázott, ritka, amikor valaki ennyire elkapja a fonalat, ám mi ezt a létező legnagyobb boldogsággal néztük. „Cy” okosan megnézetett a bírókkal egy vitatott kiment labda-szituációt, így némi pihenőidőhöz jutott együttesünk bő fél perccel a vége előtt.

A kihívást megnyertük, a labda piros-fehér-zöld kezekbe került, és már csak annyi volt a feladat, hogy ne csináljunk semmi őrültséget, amit könnyen abszolváltak is a lányok, a vége 17–13 ide.

Eddig minden tökéletes, viszont a csoportelsőséghez valószínűleg az is kell, hogy szombat kora este felülmúljuk az eddig szintén hibátlan Észtországot.

3X3-AS OLIMPIAI SELEJTEZŐ, GRAZ
Nők. C-csoport:
MAGYARORSZÁG–Hollandia 17–13
A magyar pontszerzők: Goree 13, Medgyessy 2, Papp, Theodoreán

További eredmények: Észtország–Hollandia 20–14, Fehéroroszország–Srí Lanka 22–4

Az állás két forduló után: 1. Észtország 2 győzelem (42–20), 2. MAGYARORSZÁG 2 (38–24), 3. Fehéroroszország 1, 4. Hollandia 0 (27–37), 5. Srí Lanka 0 (10–44)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik