NBA: zseniális Westbrook – ilyen legutóbb 41 éve fordult elő

Vágólapra másolva!
2016.10.29. 08:39
null
Russell Westbrook szárnyalt, az OKC hosszabbításban győzte le a Phoenixet (Fotó: Twitter)
Negyven éve nem látott produkciót nyújtott Russell Westbrook a Phoenix ellen, így a Thunder hosszabbításban győzni tudott az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Megszerezte első győzelmét a Warriors, amely pontzáporos találkozón dobta túl a 45 egységig jutó Anthony Davist és a New Orleanst, a Houston pedig legyőzte a Dirk Nowitzkit nélkülöző Dallast. Keleten rangadót nyert a Cleveland Torontóban, 19 pontos hátrányból nyert a Charlotte, az Indiana pedig kikapott Brooklynban – íme, a részletek!

 

NBA, ALAPSZAKASZ
Toronto Raptors–Cleveland Cavaliers 91–94
Brooklyn Nets–Indiana Pacers 103–94
Detroit Pistons–Orlando Magic 108–82
Miami Heat–Charlotte Hornets 91–97
Oklahoma City Thunder–Phoenix Suns 113–110 – hosszabbítás után
Dallas Mavericks–Houston Rockets 98–106
Utah Jazz–Los Angeles Lakers 96–89
New Orleans Pelicans–Golden State Warriors 114–122

Toronto Raptors–Cleveland Cavaliers 91–94

Végig rohant az eredmény után a Raptors. Az első perctől kezdve a Cleveland vezetett, igaz, 12 pontnál egyszer sem volt nagyobb a különbség a két csapat között – a harmadik negyedben aztán egy 9–0-s etappal felzárkóztak DeRozanék. A záró játékrészben a mérkőzés során először a vezetést is át tudták venni 88–89-nél, de itt tudott váltani a Cavs, jött LeBron James három büntetővel, majd Kyrie Irving egy triplával, eközben a Raptors lefagyott és az utolsó öt dobását elhibázta – hiába volt meg a labdájuk a hosszabbításhoz, végül elbukták a rangadót. A 40 százalék alatti mezőnymutatót és a csapatszinten bepörkölt 4/16 triplát nem tudta ellensúlyozni a jobb lepattanózás, valamint az sem, hogy 20–5-re nyertek a leindításból szerzett pontok tekintetében.

Üres volt a Cavs-pad. Csak Jefferson, Shumpert és Dunleavy lépett pályára a vendégeknél a második sorban, de ők összesen tíz pontot (12 dobásból) tudtak hozzátenni a meccshez – nem véletlen, hogy a kezdőcsapatból mindenki 34–39 percet játszott. Ezúttal nem brillíroztak Jamesék, a Raptors kemény védekezése ellen folyamatosan ágyúztak (több-kevesebb sikerrel) kintről, de nem tudták lezárni a meccset – végül kulcspillanatban fellépett Irving és LeBron, de most elsősorban a remek csapatvédekezésüknek köszönhetik a győzelmet.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 32, Lowry 17/3, Valanciunas 10
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 26/15, James 21/6, Love 18/6

Brooklyn Nets–Indiana Pacers 103–94

Győztes hazai debütálás. A keretet és a potenciált nézve talán a Brooklynt tartják a jelenlegi leggyengébb csapatnak a ligában, ám ez most nem látszott: szervezett, harcos játékkal verték meg a keleti élmezőnybe vágyó Indianát. Jeremy Lin végig diktálta a tempót (21 pont, 9 gólpassz), most Brook Lopezt is jól használták (25 pont, 10/18 mezőnyből), a padról pedig Sean Kilpatrick vágott be 4/4 triplát – utóbbi döntőnek bizonyult. A végig nagyon hullámzó találkozó a negyedik negyed közepén dőlt el, amikor 85–85-nél Justin Hamilton 2+1-es játékával és Kilpatrick két egymást követő hármasával meglépett a Nets, innen ugyanis már nem tudott felállni a Pacers – Kenny Atkinson győzelemmel debütált a brooklyni kispadon a hazai közönség előtt.

Teague-re nem lehetett számítani. A nyáron megszerzett irányító nagyon gyenge napot fogott ki, ugyan szétosztott hét gólpasszt, de 2/13-at dobott mezőnyből és védekezésben sem tudta megfogni Jeremy Lint. Mellette most Paul George-tól sem jött az extra (22 pont, 8/22 mezőnyből), enélkül pedig Myles Turner (13 pont, 11 pattanó, 3 blokk) sem villogott támadásban – nem volt megbízható fegyverük és gyengén dobtak a vendégek. Ennek ellenére az első és a harmadik negyedben is az ő akaratuk érvényesült, de mindig jött egy hullámvölgy, az utolsó ilyenből pedig nem tudtak már visszajönni.

A Nets legjobb dobói: Lopez 25, Lin 21/6, Kilpatrick 18/12
A Pacers legjobb dobói: George 22/6, Young 19/6, Miles 15/6

Detroit Pistons–Orlando Magic 108–82

Kilátástalan volt a Magic. Az első negyedben még tartották a lépést a vendégek, a másodikban azonban összeomlott Frank Vogel csapata: egy 16–0-s futással lépett el a Detroit, az Orlando pedig összesen kilenc pontot szerzett egy negyed alatt. Ibaka és Vucsevics is használhatatlannak bizonyult, de az általában megbízható Fournier is csak szenvedett, egy pillanatig sem működött a csapatjáték – pontosabban a záró etapban kozmetikáztak még az eredményen, de így is hatalmas pofonba futottak bele.

Könnyed győzelem. Jó ritmusban, magabiztosan játszott a Pistons, Ish Smith (16 pont, 8 gólpassz) és Beno Udrih (13 pont, 5 gólpassz) diktálta az iramot, Morris, Harris és a padról beszálló Baynes pedig jó hatékonysággal használta fel a kapott labdákat. Andre Drummondnak nem igazán ment a dobás, de leszedett húsz lepattanót, a közönség pedig megünnepelte, hogy mindkét büntetőjét értékesítette – a második negyedtől nem forgott veszélyben a hazai győzelem.

A Pistons legjobb dobói: Harris 18/6, Morris 17/6, Smith 16
A Magic legjobb dobói: Gordon 17/3, Payton 15/3, Hezonja 13/6

Oklahoma City Thunder–Phoenix Suns 113–110 – hosszabbítás után

Új szinten a Westbrook-show. A Thunder vezére 51 ponttal, 13 lepattanóval és 10 gólpasszal zárt, így 1975 és Kareem Abdul-Jabbar óta ő az első játékos a ligában, aki 50 pontos tripla-duplát produkált. A dolog szépséghibája, hogy mindehhez karriercsúcsnak számító 44 mezőnykísérlet, valamint 20 büntető kellett és bár gyakorlatilag egyedül tüntette el a Suns előnyét a rendes játékidő végén, több lehetőséget is elhibázott arra, hogy lezárja a meccset. A ráadásban aztán mégis ő döntött, 110–109-es Phoenix-vezetésnél, 7.6 másodperccel a vége előtt dobott egy ziccert, majd Booker rontott közelije után két büntetővel lépte át az 50 pontos határt és alakította ki a végeredményt.

Besültek a Suns fő fegyverei. Hiába hozott 30 pontos, 9 pattanós estét TJ Warren, a vendégek vezérei nagyon nem találták a dobásaikat, ez pedig a meccsbe került számukra. Eric Bledsoe (17 pont, 6/16 mezőnyből, 0/7 tripla), Devin Booker (21 pont, 8/25 mezőnyből, 2/8 tripla) és a padról beszálló Brandon Knight (19 pont, 7/18 mezőnyből, 1/6 tripla) sem állt a helyzet magaslatán és rengeteget hibázott elöl, ráadásul védekezésben egészen borzalmasak voltak – nem csak Westbrook, de Oladipo is ficánkolt közöttük. Ha csak egy kicsit pontosabbak és higgadtabbak a Suns hátvédei, megnyerhették volna a találkozót...

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 51/6, Oladipo 21/3, Adams 9, Roberson 9/3
A Suns legjobb dobói: Warren 30/3, Booker 21/6, Knight 19/3

Miami Heat–Charlotte Hornets 91–97

Tizenkilenc pontos hátrányból állt fel a Hornets. Két és fél negyeden keresztül úgy tűnt, hogy kiütéses győzelmet arat a Heat, a vendégeknél négy perc után kivált Roy Hibbert térdfájdalmak miatt és 65–46-ra vezetett Erik Spoelstra együttese. Itt azonban valami megtört, varázsütésre elkezdett működni a Charlotte védekezése és teljesen szétzilálták a Miami támadójátékát, eközben a túloldalon mindenki hozzátette a magáét – a vendégek cseréi 30, míg a teljes Heat 34 pontot szerzett a második félidőben. Három perccel a vége előtt már tíz ponttal vezetett a Hornets és végül úgy aratott óriási győzelmet Steve Clifford együttese, hogy mindössze 38 százalékkal dobott mezőnyből.

Ezt sajnálhatja a Miami. Az első félidőben nagyon működött a hazaiak játéka, Whiteside (20 pont, 15 pattanó, 2 blokk) termelte a pontokat belül, a periméterről pedig sorra (8/12) érkeztek a triplák – extra hatékonysággal dolgoztak Dragic-ék. A folytatásban azonban Whiteside faultgondokba került és sokat kellett ülnie a padon, a többiek pedig elveszítették a fonalat – innentől 6/26 hármast tettek már csak hozzá és hasonlóan gyengén dobtak közelről is, teljesen szétesett a játékuk. Ebből a gödörből nem is tudtak már kimászni, így hiába volt a kezükben a meccs, végül vereséget szenvedtek.

A Heat legjobb dobói: Whiteside 20, Dragic 14/9, Waiters 13/9
A Hornets legjobb dobói: Walker 24/6, Lamb 16, Batum 12/6, Belinelli 12/6

Dallas Mavericks–Houston Rockets 98–106

Barnes karriercsúccsal üzent. A halvérű kiscsatárt első opciónak szerződtette a Dallas, de az előszezonban még egyáltalán nem feküdt neki ez a szerep és a legtöbben megkérdőjelezték, hogy valaha is alkalmas lesz-e erre. Barnes már az első meccsen is hozta a pontokat, most pedig Nowitzki hiányában hátára tudta venni csapatát: az első negyedben 12 egységig jutott, végül 31-gyel karriercsúcsot hozott első dallasi hazai mérkőzésén. Végül ez is kevésnek bizonyult, a Nowitzki nélkül alacsony szerkezettel játszó Mavsnél nem volt senki, aki fellépjen mellé a hátvédsorból, ezúttal gyengén tripláztak és a harmadik negyed végén beszedett hátrányt már nem tudták eltüntetni.

Most kiegyensúlyozottabb volt a Rockets. A Lakers elleni találkozón minden James Harden körül forgott és csapatszinten nagyon gyengén védekezett D'Antoni legénysége, most viszont sikerült úrrá lenniük a gondokon. Harden az első negyedben pont nélkül maradt, de ő és Eric Gordon (18 pont, 6 gólpassz) is szépen bontották a védelmet, a nyitó etap után pedig a védekezésük is összeállt – 38 százalékos mezőnymutatón tartották ekkor a Dallast. A harmadik játékrész végén aztán Harden (26 pont, 7 pattanó, 8 gólpassz) csapata élére állt és vezérletével, valamint a negyedet lezáró triplájával egy 10-2-es etapot futott a Houston, ami végül döntőnek bizonyult, az itt megszerzett előnyét már megtartotta a vendég alakulat. Ki kell még emelnünk a 27 pontos, 5/7 triplát elsüllyesztő Trevor Arizát is, aki nagyon fontos dobásokat küldött a helyére, de védekezésben is alapköve volt a gárdának.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 31/6, Williams 14/3, Matthews 13/3
A Rockets legjobb dobói: Ariza 27/15, Harden 26/12, Gordon 18/9

Utah Jazz–Los Angeles Lakers 96–89

Megharcolt a győzelemért a Jazz. Végig szoros, kiegyenlített, de futásokkal tűzdelt mérkőzést vívtak a felek, az utolsó „ütést" pedig a hazaiak tudták bevinni: a negyedik negyed közepén egy 11-0-s etappal léptek meg, ez pedig elégnek bizonyult a sikerhez. A vezér a nyáron megszerzett George Hill (23 pont, 7/14 mezőnyből) volt, de ismét jól játszott Joe Johnson, illetve Rudy Gobert (13 pont, 13 pattanó, 4 blokk) is – összességében gyengén dobtak (főleg kintről), de a kemény védekezésnek köszönhetően kiharcolták a győzelmet. Derrick Favors visszatért sérüléséből és bár csak a padról szállt be egyelőre, húsz perce alatt rögtön 15 ponttal, 9 pattanóval és 2 blokkal jelentkezett.

Van tartása a Lakersnek. Támadásban szinte semmi sem sikerült az együttesnek, D'Angelo Russell (9 pont, 3/14 mezőnyből) és Jordan Clarkson (4 pont, 2/9) is elveszett a Jazz védekezésével szemben, egyedül Lou Williams volt megbízható opció elöl. Ez azonban nem okozott pánikot a gárdánál, ezzel együtt is partiban voltak végig, ami mindenképpen új elem náluk – jól védekeztek, volt tartásuk és küzdöttek a végéig. Az utolsó percekben már nem volt meg az erő a fordításhoz, így vereség lett a vége, ráadásul további rossz hír, hogy az újonc Brandon Ingram négy perc játék után térdsérülést szenvedett és nem térhetett már vissza a pályára.

A Jazz legjobb dobói: Hill 23/6, Favors 15, Hood 15/6
A Lakers legjobb dobói: Williams 17/9, Young 13/3, Deng 12/6

New Orleans Pelicans–Golden State Warriors 114–122

Ismét megszenvedett a Warriors. Kevin Durant óriási dupla-duplát hozott (30 pont, 9/19 mezőnyből, 17 lepattanó, 6 gólpassz) és a GSW négy sztárjából mindenkinek megvoltak a számai, mégis eléggé akadozott a játék és gyengén működött a védekezés. Hiába vezettek már 16 ponttal is, mindig visszakapaszkodott a New Orleans és a csendes (hat pont) első félidő után Steph Curry zsinórban dobott nyolc egységére volt szükségük a vendégeknek ahhoz, hogy ismét átvegyék az irányítást. Még a hajrában sem volt egyértelmű a helyzet, 116–110-nél közelíthetett volna a Pelicans, de Durant blokkolta Davis kettesét, majd dobott belőle egy duplát, itt dőlt el végleg a találkozó. A nyilvánvaló gondok mellett az is szaporíthatja Steve Kerr ráncait, hogy az első negyedben megsérült Pat McCaw bokája és nem tudott visszatérni, így tovább rövidülhet a kispad.

Ez lesz az alap? Anthony Davis az első meccsen 50 pontos elképesztő estét produkált, ezúttal 45 egységig (17/31 mezőnyből) és 17 lepattanóig jutott, egészen félelmetes formában kezdte az évet a Pelicans magasembere. Most segítsége is akadt, Tim Frazier 21 pontos karriercsúcsot hintett tíz gólpasszal megspékelve, de akadozzon bármennyire a Warriors gépezete és védekezzen bármilyen gyengén, túldobni nem igazán lehet a Curry-Durant-Thompson triót – ezúttal sem sikerült. Davis két hihetetlen estéje így 0–2-es mérleget ér...

A Pelicans legjobb dobói: Davis 45/3, Frazier 21/3, Cunningham 15/9, Stephenson 15
A Warriors legjobb dobói: Durant 30, Thompson 28/6, Curry 23/12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik